15 sept. 2014

Autenticitate, folclor, artă, gastronomie şi multă distracţie la Festivalul Usturoiului de la Bistriţa

La sfârşitul săptămânii trecute, în pasul Tihuţa din Bistriţa-Năsăud, alături de politicieni, oameni de rând, mari artişti sau oameni de afaceri a participat la Festivalul Usturoiului şi un grup de români din Ungaria, sosiţi din mai multe localităţi, Otlaca-Pustă, Medgyesegyháza, Medgyesbodzás, Jula, Chitighaz, Budapesta, Seghedin şi Szentendre. Românii din comunitatea românească din Ungaria au participat la festival la invitaţia şi în organizarea Asociaţiei Române „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă. 
Festivalul Usturoiului ajuns la cea de-a doua ediţie a fost organizat în Ţinutul de legendă al Contelui Dracula, în zilele de 6–7 septembrie, în pasul Tihuţa, într-o zonă pitorească. Fantasticul Pas din Munţii Bârgăului face legătura între Transilvania şi Bucovina şi constituie o atracţie deosebită din punct de vedere turistic. În această zonă mirifică este amplasat Hotelul Castel Dracula, inaugurat în 1983 în stilul unei case medievale, şi se ridică la hotarele dintre judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava, amplasat la altitudinea de 1116 m. Castelul-hotel domină larga panoramă a munţilor, fiind locul ideal pentru iubitorii de natură şi în acelaşi timp de confort. Arhitectura medievală a acestuia şi a curţii interioare impresionează prin originalitatea sa. Ideea festivalului a luat naştere odată cu sosirea la hotel a unor turişti care ascultând legendele cu Dracula au adus cu ei cununi de usturoi pentru a se apăra de vampiri.
Deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului Usturoiului a debutat sâmbătă dimineaţa, pe 6 septembrie, la Hotel Castel Dracula, unde unii dintre noi am avut onoarea să fim cazaţi. Am putut asista la o conferinţă de prezentare şi dezbatere a oportunităţilor de dezvoltare a turismului prin intermediul culturii populare, legendelor şi poveştilor locale, artei tradiţionale şi gastronomiei specifice zonei, la care au participat invitaţi din străinătate, din judeţele partenere Bistriţei-Năsăud, de la asociaţii partenere şi colaboratori externi, precum şi oficialităţi din ţară şi mulţi oameni ai locului.„Scopul evenimentului este de a construi un proiect pe termen lung, care să aşeze judeţul Bistriţa-Năsăud în locul cuvenit pe harta turismului românesc”, au spus organizatorii. Preşedintele Asociaţiei Turist în Bistriţa-Năsăud, Claudia Andron, a declarat că la festival sunt aşteptaţi mai multe mii de oameni şi că, pe o rază de 30 de kilometri, unităţile de cazare au fost ocupate de turiştii curioşi să participe la eveniment.
Întinşi pe iarbă, pe pături sau pe haine, stând în picioare, cu beri sau băuturi răcoritoare, poporul venit la festival a invadat în această zi platoul festivalului. Muzica folk, rock, balet contemporan, folclor, concurs de bărbăţie, multă muzică bună, foc de tabără, gastronomie, artă populară, plus distracţie până-n zori au fost câteva din cele gustate de publicul prezent la eveniment. „Ne aflăm la cea de-a doua ediţie. Încă de la prima ediţie evenimentul a avut un răsunet mai deosebit, pentru că s-a vrut ca acest festival să fie altceva decât festivalurile obişnuite în care să fie doar nişte acţiuni monotone. Aici este ceva mult mai mult. S-au întâlnit cultura, tradiţiile, obiceiurile, jocurile tradiţionale pentru copii, obiceiurile culinare, cât şi portul. Dorim să promovăm turismul din Bistriţa-Năsăud şi să arătăm lumii întregi ce produse şi lucruri minunate avem. În primul rând, începem cu zona. Avem o zonă deosebită, Valea Bârgăului, cu mitul despre Dracula ştiut de toată lumea. Avem mâncărurile minunate, obiceiurile diferite, pentru că la noi în fiecare zonă şi sub-zonă obiceiurile sunt diferite şi costumele populare sunt diferite, de aceea am dorit să arătăm tuturor toate acestea. Locurile frumoase au existat din totdeauna, iar acest lucru trebuia să-l facem mai demult, dar niciodată nu e prea târziu. Doar mobilizând oamenii putem promova ceea ce avem. Însă fiecare om trebuie să-şi facă bine treaba acolo unde este el. Tradiţionalul va putea să atragă, să zicem, turişti din Europa Occidentală doar prin astfel de evenimente, pentru că altfel nu te poţi identifica într-o masă mare cum este Uniunea Europeană, decât doar prin ceea ce eşti tu”, ne-a mărturisit Virginia Linul, doctor în artă populară şi etnografie, organizator al evenimentului. 
(În numărul următor vom continua relatarea despre evenimentul din Bistriţa. Atunci veţi afla amănunte şi despre buna colaborare a românilor din Otlaca cu organizatorii Festivalului Usturoiului.)
A. ButarNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...