„Dacă prietenia vine din suflet nimic nu contează…” - Români din Ungaria la Festivalul Usturoiului din Bistriţa

În zilele de 6–7 septembrie, în pasul Tihuţa din Bistriţa-Năsăud, alături de politicieni, oameni de rând, mari artişti sau oameni de afaceri a participat la Festivalul Usturoiului şi un grup de români din Ungaria, sosiţi din mai multe localităţi, Otlaca-Pustă, Medgyesegyháza, Medgyesbodzás, Jula, Chitighaz, Budapesta, Seghedin şi Szentendre. Românii din comunitatea românească din Ungaria au participat la festival la invitaţia şi în organizarea Asociaţiei Române „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă. Prima parte a relatării noastre aţi putut-o citi în numărul trecut. Acum continuăm pe lângă descrierea bogată şi cu impresiilor otlăcanilor.





Prima zi a celei de-a doua ediţii a Festivalului Usturoiului i-a aşteptat sâmbătă pe bistriţeni şi restul participanţilor cu muzică, dans, bunătăţi tradiţionale, podoabe, dar şi cu competiţii inedite. Un spectacol de zile mari a fost programul lui Cristian Pomohaci, interpretând cele mai îndrăgite melodii ale sale (între care şi „Vai de mine ce-i aici”, „Ci ci ci rebrişoreni”, „Toată lumea are-o cruce” sau „A fi om e lucru mare”), fiind îndelung aplaudat de miile de spectatori sosiţi să-l asculte.
Printre participanţi s-au numărat şi patru miniştri, care au gustat din ţuica şi produsele de Bistriţa. La concursul de tăiat lemne şi-au încercat îndemânarea şi ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, precum şi ministrul românilor de pretutindeni Bogdan Stanoevici. Alături de cei doi miniştri, au mai participat şi ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii Doina Pană, precum şi ministrul Tineretului şi Sportului Gabriela Szabo. Folk-ul a avut locul său la orele seri, în programul căruia au urcat pe scenă cu câteva melodii de muzică folk Livia Daniel şi Angela Daroţ din Chitighaz, care au încântat publicul şi au fost chiar solicitate pentru alte festivaluri din zonă. Un moment deosebit de apreciat de public a fost reprezentaţia lui Vasile Bancea şi Sorin Borzoş, care au reuşit să presare glume şugubeţe în timpul concertului folk susţinut la lăsarea serii. Tot folk a cântat şi trupa Punct Rom din Cluj, stilul unic al acestora reuşind să smulgă ropote de aplauze. De la festival nu a lipsit focul de tabără şi concertele de muzică uşoară. 
Şi în cea de-a doua zi a festivalului, mii de oameni au invadat încă de la orele prânzului platoul Festivalului Usturoiului în Ţinutul Contelui Dracula, aşteptând cu nerăbdare să asiste la spectacolul folcloric extraordinar anunţat pentru această zi al Ansamblului Mureşul şi al invitatului de onoare: Grigore Leşe.
Atmosferă duminicală extraordinară pe platoul Festivalului Usturoiului a fost şi la începerea concursul de gătit la care s-au înscris cinci echipe, printre care s-a numărat şi echipa românilor din Otlaca-Pustă, cu o tocăniţă tradiţională de vită la ceaun. 
„Prietenia noastră cu cei din Bistriţa şi Petrova are o vechime de aproape zece ani. În anul 2005, când s-a înfiinţat asociaţia noastră de la Otlaca-Pustă, doamna dr. Virginia Linul a văzut pe net expoziţia „Moştenire de la bunici”, organizată de noi. Acest lucru i-a plăcut mult şi ne-a căutat. Între timp am avut şi o colaborare cu o asociaţie de la Petrova şi astfel s-au legat nişte prietenii adânci. În fiecare an ne vizităm şi ne ajutăm reciproc. Am fost invitaţi aici şi anul trecut, ne-a plăcut mult, iar anul acesta am venit şi mai mulţi. Cei sosiţi din judeţul Bichiş suntem cu două autocare, iar prietenii noştri de la Budapesta şi Szentendre sunt cu un alt autocar. Au venit cu noi şi Angi cu Lili de la Chitighaz şi sunt introduse în program cu un concert folk. Au răspuns invitaţiei noastre şi cei de la emisiunea tv Ecranul nostru, care a filmat o întreagă zi la festival, precum a fost alături de noi şi revista Foaia românească. Îi susţinem pe prietenii noştri din Bistriţa, o să participăm şi la concursul de gătit. E foarte frumos aici. Peisajul, programul festivalului şi tot ce vedeţi în jur e deosebit, iar la toate acestea se alătură dragostea cu care ne-au primit organizatorii. O prietenie adevărată înseamnă şi sacrificii, dar dacă prietenia vine din suflet nimic nu contează…”, ne-a mărturisit preşedinta asociaţiei otlăcane, doamna Eva Bocsor Karancsi. 
Doamnele Iulia Pantea şi Cornelia Nemeş din Autoguvernarea Românilor de la Szentendre au sosit la festival cu un autocar de 18 persoane de la Szentendre şi români din Budapesta. Acestea ne-au mărturisit că sunt încântaţi cu toţii de zonă, de peisaj, de muzică, port popular şi mâncare românească. Au sosit de la o distanţă aşa de mare la insistenţele doamnei Eva Bocsor, iar unii dintre ei au avut chiar plăcerea să ia parte la festival şi anul trecut. 
Turiştii care au venit în Pasul Tihuţa din Bistriţa au ascultat legendele vechi de mii de ani, au gustat din preparate tradiţionale şi au admirat costumele populare. Aşa cum spune şi numele festivalului, vedeta acestui weekend a fost usturoiul, despre care legenda spune că era, pe vremuri, singura armă împotriva contelui Dracula. 
A.B.

Comentarii