Se apropie alegerile: 12 octombrie 2014 - Cine vor fi noii aleşi ai românilor din Ungaria?

Exact peste o lună, pe 12 octombrie, se vor desfăşura în Ungaria alegerile de primari, autoguvernări locale şi autoguvernări de naţionalitate. În momentul când scriem aceste rânduri, s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor locale pentru autoguvernările minoritare (8 septembrie, ora 16.00), dar încă mai sunt câteva ore până la termenul limită (9 septembrie, ora 16.00) de depunere a listelor teritoriale şi pe ţară. Lista candidaţilor şi listele teritoriale şi pe ţară ale românilor din Ungaria le vom putea publica numai în numărul următor al „Foii româneşti”, dar pentru doritori şi până atunci aceste date pot fi găsite pe pagina Biroului Electoral Naţional (BEN), la www.valasztas.hu.


Şase organizaţii româneşti de desemnare a candidaţilor au fost înregistrate la BEN. Acestea sunt (în ordinea cum au apărut pe pagina BEN): Asociaţia Română din Budapesta (ARB), Asociaţia pe Ţară de Reprezentare a Intereselor Românilor din Ungaria (AŢRIRU), Uniunea Democratică Maghiaro-Română (UDMR), Asociaţia Românilor din Micherechi (ARM), Alianţa pentru Românii din Ungaria” (ARU) şi Asociaţia Culturală Română din Seghedin (ACRS).

Alegeri pe trei nivele, în aceeaşi zi
Până la momentul încheierii ediţiei actuale a Foii, pe pagina oficială a BEN a fost publicată doar o singură listă pe ţară, cea a ARU. Nu au apărut încă nici numele tuturor candidaţilor locali, astfel este greu de prevăzut câte liste teritoriale şi pe ţară vor avea românii. Se vede clar însă şi din datele publicate până acum că vor candida din nou la alegerile româneşti persoane a căror identitate românească a fost pusă sub semnul întrebării de ani de-a rândul de către organizaţiile românilor autohtoni.
O noutate a alegerilor de naţionalitate din această toamnă va fi că se vor ţine în acelaşi timp alegerile autoguvernărilor locale, teritoriale şi ale celor la nivel naţional, deci va dispărea sistemul de electori, care exista până acum. Fiecare alegător va putea să-şi exprime opţiunea pentru diferitele organizaţii de naţionalitate, care vor primi mandate direct proporţional cu voturile obţinute. Deci, merită să se înregistreze cât mai mulţi, pentru că acum şi votul lor va conta la componenţa autoguvernării pe ţară.

Înregistrările se pot face până pe 26 septembrie 2014
Va putea vota şi va putea candida la alegerile autoguvernărilor de naţionalitate doar acei cetăţeni, care s-au înscris în registrul naţionalităţii lor până la data de 26 septembrie 2014. Viitoarele autoguvernări minoritare vor avea 3 sau 4 membri, cele teritoriale 7 membri, iar autoguvernările pe ţară vor putea avea între 15 şi 47 de membri. În cazul românilor, în momentul anunţării datei alegerilor s-a stabilit (pe baza numărului înregistraţilor) că viitoarea Autoguvernare Românească pe Ţară va avea 15 membri. 

Campania propriu-zisă
Faţă de alegerile anterioare, de această dată, organizaţiile de desemnare a candidaţilor de naţionalitate vor primi de la birourile electorale listele cu numele persoanelor înregistrate, deci vor şti exact la cine pot apela pentru vot. Până acum, nu se ştia cine votează, toate aceste date fiind secrete. Birourile electorale însă nici acum nu au dreptul să divulge numele şi adresele acelor persoane, care la înscrierea în registru au cerut acest lucru. Organizaţiile naţionalităţilor au dreptul să ceară aceste liste a înregistraţilor de două ori: prima dată pe 7 septembrie iar a doua oară pe 29 septembrie, în acest fel vor şti exact în care cutii poştale să arunce pliantele lor electorale. Toate organizaţiile care dispun de aceste liste sunt obligaţi însă ca până pe 12 octombrie, ora 16.00, să distrugă aceste documente, iar despre acest lucru trebuie să întocmească un proces verbal pe care îl vor înainta biroului electoral de la care au primit lista înregistraţilor. În caz contrar, vor primi amenzi usturătoare. 
E.Ş.

Comentarii