22 sept. 2014

Ziua Limbii Române, sărbătorită la Micherechi - „Valiza magică” i-a transformat pe copii în mici actori

Din seria evenimentelor organizate cu ocazia celebrării Zilei Limbii Române a făcut parte şi spectacolul de la Micherechi. Institutul Cultural Român de la Budapesta a invitat-o pe actriţa Ioana Ginghină, actriţa teatrului pentru copii “Ion Creangă” din Bucureşti, care a susţinut la Casa de Cultură “Gheorghe Dulău” din Micherechi, luni, 8 septembrie, un spectacol interactiv, adresându-se elevilor din clasele 1–8 ai şcolii generale prin intermediul unei „valize magice” în care au prins viaţă personaje din poveste. La eveniment a participat şi Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul MAE şi doamna Gabriela Matei, director ICR Budapesta. Întâlnirea actriţei cu elevii din Micherechi a fost una specială, pentru că ei au fost de vârste diferite, dar până la finalul programului întâlnirea a reuşit să-i scoată pe copii din scaunele lor, să-i urce pe scenă şi să fie alături de ea. După cum ne-a mărturisit actriţa Ioana Ginghină, spectacolul şi-a atins scopul, toţi copiii au cântat şi au dansat.
– Pot spune că până la urmă toţi au cântat, au dansat, râdeau, cu ceea ce cred că mi-am atins scopul. Am lucrat foarte bine cu ei, fiind un public generos. Cu toate că unii dintre ei nu vorbeau bine româneşte, au trecut uşor peste acest baraj, au uitat de emoţii, s-au descurcat destul de bine, au jucat rolurile alese. Am plecat cu gândul de a-i lua pe ei din sală, să fie pe scenă şi să fie alături de mine. Aceasta a fost prima mea ieşire într-o comunitate românească din afara graniţei. 
– Ce poveste aţi adus în faţa elevilor din Micherechi? Cum aţi reuşit să-i implicaţi pe cei mici în desfăşurarea poveştii?
– Alături de mica sirenă, frumoasa Ariel, am intrat într-o lume plină de mister, lumea oceanelor. Micuţul Nemo iar s-a pierdut şi tatăl lui a fost disperat să-l găsească. De aceea a apelat la Ariel pentru ca să fie sigur că îl găseşte cât mai repede. În această aventură însă ne-am întâlnit cu un rechin vegetarian, cu balena somnoroasă, căluţul de mare şi broscuţa ţestoasă. După cum aţi văzut, pentru fiecare personaj am găsit elevul potrivit. Chiar a fost greu pentru mine să decid cine să urce pe scenă. 
– Care a fost mesajul acestui spectacol?
– Mesajul spectacolului a fost să vorbim, să scriem şi să citim în limba română. Aceşti copii au intrat în joc şi au participat la spectacol, depăşind energia lor. A fost sala plină de copii care până la urmă au încercat să vorbească româneşte şi care au asistat la un spectacol în limba română. 
– Cu ce fel de gânduri aţi plecat la acest proiect?
– Am plecat cu gândul ca ei să fie pe scenă alături de mine, şi ei să ducă mai departe povestea, iar eu să fiu un interlocutor care să le creeze condiţiile, ne-a spus Ioana Ginghină, actriţa Teatrului “Ion Creangă” din Bucureşti. 
În deschiderea evenimentului, domnul Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României le-a spus elevilor cât de important este să vorbească limba română, s-o iubească şi să aibă grijă de ea deoarece cultura românească trebuie apărată şi protejată permanent. Totodată a subliniat importanţa studierii limbii române în cadrul şcolii, încurajându-i pe elevi să păstreze viu acest tezaur moştenit de la înaintaşi şi să-l transmită generaţiilor următoare. De asemenea, domnul ministru Stanoevici a făcut elevilor o donaţie de carte în limba română, în numele Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Spectacolul de teatru interactiv, susţinut în 8 septembrie de Ioana Ginghină, actriţă a Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti, i-a implicat pe cei 120 de şcolari participanţi într-o poveste plină de mişcare şi voie bună. 
A.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...