Cântece şi dansuri româneşti, presărate cu îndemn la vot, la Jula

La Centrul Cultural Românesc din Jula a avut loc sâmbătă, 4 octombrie, în organizarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU) şi a Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, manifestarea intitulată Ziua culturală a Românilor din Ungaria, care reuneşte anual diferiţi interpreţi, ansambluri sau grupuri corale din Ungaria şi România. 
Anul acesta şi-au dat concursul doar şase ansambluri artistice din Ungaria şi România.
Au participat: Echipa de păstrare a tradiţiilor populare româneşti, susţinută de Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU şi coordonată de prof. Mihai Cserháti, instructor Nándor Cozma, precum şi solistul Grigore Poiendan din Micherechi; Ansamblul de dansuri „Cununa Veţelului” din judeţul Hunedoara, coregraf Cătălin Bălan; Ansamblul Păstrătorilor de tradiţii din Aletea; un grup de tineri dansatori ai şcolii de artă „Kaláris” din Chitighaz, instructor Ioan Andrei Nedrău şi două coruri, grupul vocal românesc din Bătania, dirijat de prof. Andreea Seneş şi corul Armonia din Apateu. 





În deschiderea evenimentului cultural au vorbit preşedintele AŢRU, Kreszta Traján şi invitatul la eveniment Tircsi Richárd, de la Budapesta, din cadrul Departamentului Resurselor Umane, care a transmis un mesaj din partea instituţiei pe care o reprezintă, referitor la minorităţile din Ungaria şi susţinerea lor din punct de vedere cultural, pentru a-şi putea păstra identitatea şi, nu în ultimul rând, i-a îndemnat pe cei prezenţi la eveniment să meargă pe 12 octombrie să-i voteze pe acei candidaţi care să reprezinte cu cinste interesele românilor din Ungaria şi instituţiile acestora. 






Dansatorii ansamblului hunedorean, dar şi interpreţii sosiţi din zona Banatului, Vetuţa Merticariu, Alin Neag, Andreea Ursulescu, au onorat acest festival al dansului şi cântecului românesc prin implicarea domnului Ioan Gheorghe Olteanu de la Făget. 
A.B.

Comentarii