25 oct. 2014

Documentar PRO TV: Fundaţia Gojdu, creată de un filantrop, irosită de politicieni

Ne batem joc de valorile şi de trecutul nostru. Un testament valabil până în 2070, care prevedea un plan de investiţii pentru tinerii români, este acum uitat de autorităţi şi de cei care ar fi trebuit să se lupte pentru averea Fundaţiei Gojdu.
Emisiunea „România, te iubesc", difuzată duminică, 19 octombrie 2014, a prezentat povestea impresionantă care nu ar trebui să lipsească din manualele de istorie: „În căutarea moştenirii refuzate".
O avere impresionantă, milioane uitate în conturi în băncile budapestane, imobile în cel mai important centru al Europei de Est, spaţii comerciale care ar fi putut fi valorificate. O avere pierdută de români. Este vorba despre averea Gojdu, care, din neputinţă, prostie sau indolenţă, s-a dus pe apa sâmbetei.

Duminică dimineaţa, în centrul Budapestei, se poate auzi înfundat liturghia ortodoxă în limba română. În spatele agitaţiei din pasajul Gojdu se află o oază de linişte: capela ortodoxă română, singurul loc pe care noi, românii l-am putut recupera în capitala Ungariei din moştenirea lui Emanuil Gojdu. E îngrijită de părintele David, un preot care a dat milităria pe călugărie şi s-a stabilit la Budapesta.
„Pe lângă moştenirea materială şi moştenirea financiară pe care a lăsat-o, Emanuil Gojdu a lăsat şi o moştenire de conştiinţă”, spune părintele David. „Dacă pe cea materială, pe cea în clădiri am pierdut-o în proporţie de 90%, iar pe cea financiară în proporţie de 100%, cea de conştiinţă nu ne-o poate lua nimeni”, a spus pr. David pentru emisiunea „România, te iubesc”.
Pentru cei care nu au urmărit acest documentar realizat de jurnaliştii de la PRO TV, acesta poate fi urmărit accesând următorul link:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...