La alegerile de autoguvernări minoritare, vom avea buletine de vot bilingve

Peste două săptămâni bune suntem chemaţi din nou la urne. În aceeaşi zi cu alegerile locale, pe 12 octombrie 2014 se vor ţine şi alegerile de autoguvernări minoritare. Noile reprezentanţe vor fi alese nu pentru patru, ci pentru cinci ani.
Buletinele de vot ale 11 naţionalităţi din ţară vor fi bilingve, în maghiară şi în limba minorităţii, cu excepţia buletinelor de vot ale ţiganilor şi armenilor, în cazul cărora şi maghiara este limba oficială. În imaginea de mai jos vedeţi buletinul de vot în limbile maghiară şi română a comunităţii româneşti. Aşa va arăta el şi în ziua votării, când va trebuie să puneţi X pentru lista asociaţiei care vă este mai simpatică.
În numărul de săptămâna trecută am publicat toate listele româneşti, atât cele locale, cât şi cele teritoriale sau pe ţară. Buletinul de vot pentru alegerea autoguvernării pe ţară cuprinde doar primele 5 nume ale fiecărei liste. Votul este valabil numai în caz că este dat pentru o singură listă, deci nu puteţi vota pe două sau mai multe liste.
Pe 12 octombrie vom alege în aceeaşi zi atât consilierii locali în autoguvernările româneşti, cât şi componenţele autoguvernărilor judeţene şi ale celei pe ţară. La alegerile de naţionalitate vor avea dreptul să voteze doar aceea, care s-au înscris în registrul naţionalităţii până la data de 26 septembrie 2014.
Până în ziua de 22 septembrie, în registrul românesc au fost înscrişi în total 4382 de cetăţeni, conform datelor publicate pe site-ul oficial al Biroului Electoral Central, www.valasztas.hu. Cei mai mulţi români înregistraţi – 1034 – sunt în localitatea Micherechi.
E.Ş.



Comentarii