Micherechi, satul albinuţelor

În primăvara acestui an a văzut lumina tiparului o mică cărţulie scrisă din suflet despre Micherechi. Titlul „Satul albinuţelor” (în limba maghiară: „A méhecskék faluja”), cât şi povestea în sine sunt inspirate din denumirea maghiară a localităţii „Méhkerék” (în traducere mot a mot din maghiară în română însemnând roată de albine) şi este scrisă de doamna Taután Éva. Broşura conţine o poveste în versuri despre locuitorii Micherechiului, comparaţi cu nişte albine harnice, iar fiecărei strofe i se ataşează un desen reprezentativ creat de autoare. 

Autoarea Taután Éva este de origine maghiară şi locuieşte la Jula–Vareu, unde este şi locul său de baştină. A ajuns să cunoască localitatea Micherechi prin nişte prieteni apropiaţi şi a fost fascinată de sat şi de locuitorii acestuia. Ascultând tot felul de poveşti despre românii din localitate, admirându-i pentru culturile de legume pentru care sunt renumiţi în ţară şi peste hotare, autoarea broşurii a început să fie tot mai interesată de Micherechi astfel a citit istoricul localităţii şi de câte ori avea ocazia asculta cu plăcere poveştile prietenei sale şi ale cunoscuţilor din Micherechi.
Despre cum a luat naştere această poveste până să ajungă să fie pusă pe hârtie şi tipărită autoarea ne-a mărturisit următoarele:
– Această povestioară despre satul Micherechi a luat naştere atunci când am dorit să fac un cadou de suflet unui prieten de ziua onomastică. Ştiam că acest mic cadou ar însemna mult mai mult decât un obiect oarecare. Astfel într-o după amiază am început să pun pe hârtie aceste versuri şi, în scurt timp, a luat naştere conţinutul acestei cărticele. Am mai corectat pe ici pe colo textul şi după ce a fost gata am încercat să fac câteva desene corespunzătoare. Întotdeauna m-a fascinat felul în care mulţimea de albine dintr-un stup lucrează împreună ca o maşinărie bine unsă cu ulei. După ce am cunoscut mai bine oamenii din acest armonios sat Micherechi, al cărui denumire în limba maghiară face referire la albine, mi-a fost foarte uşor să fac comparaţia. Albinele sunt printre cele mai harnice fiinţe create de Dumnezeu. Se foloseşte des expresia „harnic ca o albină” pentru a face referire la o persoană foarte activă şi vrednică, iar pentru mine micherechenii sunt aşa. Am învăţat măcar ceva de la ei şi cred că foarte muţi am putea să le urmăm exemplul. Iar amănuntele din broşură, care se referă la ei, sunt de fapt o imagine a satului văzută prin ochii lor, pentru că eu tot ce ştiu despre localitatea Micherecehi şi despre viaţa şi tradiţiile românilor de aici am aflat de la cunoştinţe de-ale mele din această localitate”, ne-a mărturisit doamna Eva. 
Broşura a apărut în limba maghiară şi a fost tipărită în doar câteva exemplare, un exemplar fiind trimis pentru redacţia „Foaia românească”. 
A.B.

Comentarii