25 oct. 2014

Ştiri pe scurt...


Leta Mare
Asociaţia Culturală a Românilor din Leta Mare, Autoguvernarea Românească şi Primăria oraşului organizează, în ziua de 8 noiembrie, la Leta Mare, cea de-a 20-a ediţie a comemorării personalităţilor marcante de origine română, care se leagă de această localitate. Evenimentul începe la ora 11.00 cu o deschidere festivă în Sala festivă a primăriei, după care în organizarea Muzeul Ţării Crişurilor, din Oradea, va fi vernisată o expoziţie la Casa de cultură. Vor fi depuse coroane la mormântul lui Iustin Popfiu şi a familiei Irinyi, iar apoi în biserica greco-catolică va urma o scurtă slujbă de pomenire după care se vor depune coroane şi la placa memorială a lui Iosif Vulcan. 

Jula
Expoziţia permanentă a Muzeului Ortodox Român din Jula se va deschide pe 13 noiembrie. Expoziţia îndeplineşte o dorinţă mai veche a comunităţii româneşti din Ungaria şi reuneşte cele mai valoroase piese de muzeu şi documente de la cele 19 parohii ortodoxe române, care sunt cuprinse în jurisdicţia Episcopiei Ortodoxe Române Ungaria. Vestigiile din expoziţie sunt doar o parte din colecţia tezaurului celor 19 bisericii ortodoxe române, ele reprezentând o parte integrantă din cultura şi spiritualitatea românească ortodoxă de pe aceste meleaguri. 

Şiria
În perioada 14–16 noiembrie, la Mănăstirea Feredeu din comuna Şiria, judeţul Arad, va avea loc cea de-a treia ediţie a Taberei de religie „Muguri de lumină”, organizată de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. Încă din prima zi a taberei, copiii vor fi însoţiţi pe tot parcursul activităţilor de către Preasfinţitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Alături de ei se va afla părintele Visarion Tuderici, secretar eparhial, care va organiza pentru copii diferite activităţi educative, religioase şi drumeţii prin împrejurimi. 

Micherechi
Şcoala generală din Micherechi organizează, în perioada 24–28 noiembrie, Săptămâna limbii materne, prin care şcoala oferă o cunoaştere mai bună a limbii şi culturii româneşti. Elevii vor avea posibilitatea în aceste zile să participe la diverse concursuri, la concursul de ortografie naţional, concurs de citire expresivă şi alte probe, care vor contribui la îmbogăţirea cunoştinţelor de limba română, precum şi la un concurs despre satul Micherechi. Pe 28 noiembrie va avea loc cea de-a şasea ediţie a concursului de ortografie „Gheorghe Martin”. Săptămâna limbii materne face parte din proiectul TÁMOP-3.1.4.-12/2-2012-0226, „Dezvoltare inovatoare pentru Şcoala generală şi grădiniţa bilingvă din Micherechi”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...