Concurs de povestire la Otlaca-Pustă, pentru a cincea oară - Poveşti din lumea lui Mihai Purdi

Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă, condusă de preşedinta Eva Bocsor Karancsi, în colaborare cu primăria din localitate, a organizat pe data de 22 octombrie, cea de-a V-a ediţie a Concursului naţional de povestire românească „Mihai Purdi”, concurs la care şcolile în care se predă limba română în Ungaria au fost invitate să se prezinte cu o scenetă din poveştile regretatului povestitor din Otlaca, Mihai Purdi. 




Douăzeci şi doi de copii de la patru şcoli din comunitatea românească din Ungaria au avut şansa să pătrundă în lumea poveştilor, graţie acestui concurs de povestire. Scopul principal al acestei competiţii artistice a fost de a valorifica potenţialul artistic al şcolarilor, dar şi de a le transmite celor mici dragostea pentru poveştile copilăriei. 
Să nu uităm că toţi am crescut cu poveşti şi că, dincolo de orice, povestea reprezintă de fapt începutul a ceea ce vom deveni mai târziu, este una dintre alegerile pe care le facem încă de mici, de a participa ca şi ascultător activ la lecturarea acestor poveşti. Într-o lume în care copiii sunt tot mai mult atraşi de jocurile pe calculator şi mai puţin de poveşti, concursul încearcă să apeleze la ajutorul personajelor povestitorului Mihai Purdi, pentru a-i readuce pe copii în lumea magică a acelor vremuri şi a atmosferei de la sat, iar evenimentul de la Otlaca a reuşit să ajungă la acest nivel. Copiii nu doar au pus în scenă o poveste oarecare, ci au intrat în pielea personajelor lui Purdi, ba chiar în a povestitorului însăşi. 





„Când sunt printre copii şi eu redevin iar copil, astfel şi astăzi am avut câteva clipe când m-am simţit din nou în grădina bunicului sub umbra cireşului bătrân, unde bunicul Purdi ne aduna pe toţi cei cinci nepoţi ai săi şi ne povestea… Astăzi i-am aşteptat cu multă emoţie pe aceşti copilaşi, lucru care mi se întâmplă la fiecare concurs organizat. Întotdeauna mă impresionez până la lacrimi când aud poveştile bunicului şi cred că aţi văzut că şi mămica mea a fost cu lacrimi în ochi, mai ales când acel mic povestitor din Bătania şi-a intrat perfect în rolul bunicului meu. Copiii sunt întotdeauna extraordinari, iar sceneta cred că-i face şi mai bine să înţeleagă rolul personajelor. Astăzi toţi au fost extraordinari, îmbrăcaţi în port popular, au fost bine pregătiţii, hazlii şi simpatici. Cred că şi bunicul s-ar fi amuzat mult dacă era de faţă”, ne-a mărturisit organizatoarea Eva Bocsor Karancsi. 
Poveştile oferă copilului posibilitatea de a se identifica cu anumite personaje, de a se recunoaşte în ele şi de a identifica şi alte caracteristici ale persoanelor din jurul lui, reuşind astfel să le redescopere. Fantezia îi oferă un acces la roluri din lumea adulţilor, un univers interzis, dar dorit. Copilul poate fi oricine îşi doreşte, poate experimenta rolul de părinte, de bătrân sau de orice altceva ce în lumea reală nu îi este permis. 
Concursul a avut loc la Căminul Cultural din Otlaca-Pustă, iar la concurs au fost invitaţi elevi de şcoală generală şi liceu, de la şcolile din comunitatea românească din Ungaria în care se învaţă limba română. Pentru concurs, copii de la fiecare instituţie de învăţământ au avut sarcina să pregătească o scenetă din poveştile lui Mihai Purdi, povestite în grai românesc. Anul acesta se împlinesc 110 ani de la naşterea povestitorului Mihai Purdi, iar în ziua concursului una dintre cele trei fiice ale povestitorului, aflată la concurs, a împlinit frumoasa vârstă de 86 de ani. 
Au luat parte la concurs elevi de la şcolile din Jula, Micherechi, Bătania şi Aletea, grupurile de elevi punând în scenă interpretarea poveştilor „Câlţu Bătrânu”, „Urâtu şi frumoasa satului” şi „Petrică cu trei purcei”. 
Juriul a acordat premii tuturor participanţilor, iar un băieţel din Bătania a primit separat un premiu special pentru talentul excelent de care a dat dovadă la interpretarea rolului.
Interpretele de folk, Livia Daniel şi Angela Daroţ, din Chitighaz, au interpretat un program artistic, printre piesele prezentate fiind şi piesa în primă audiţie „La căsuţa cu poveşti”. La manifestare au fost prezenţi printre invitaţi şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, Gheorghe Şimonca, deputat în Parlamentul Ungariei şi Elvira Ardelean, primarul din Otlaca-Pustă.
Membrii juriului au fost cadrele didactice pensionare: Anamaria Dulău Cozma din Micherechi, Ana Secan de la Jula şi Iulia Pantea de la Szentendre. 
Elevii care au jucat în scenetele prezentate au fost următorii:
Şcoala din Aletea: Ana Scopeti, Ştefania Scopeti, Martina Blejan, Tifani Erdélyi, Adam Borzák, Dóra Tolnai şi au fost pregătiţi de învăţătoarea Florica Ciotea Berényi. 
Şcoala din Bătania: Lior Cazac, Nataşa Dimoiu şi Roland Ristin, fiind pregătiţi de învăţătoarea Ancuţa Stana. 
Şcoala din Jula: Ana Santău, Petru Selejan, Nicoleta Cefan, Zombor Boros şi Nora Petykó, profesori pregătitori: Maria Sucigan şi Livia Stăvaru. 
Şcoala din Micherechi: Ruben Martin, Leticia Denuţa, Debora Puha, David Iurasoc şi Bianca Croitor, profesor pregătitor: Mihaela Baicu. 
A.B. 

Comentarii