Sărbătoarea hramului la parohia din Micherechi

Parohia din Micherechi aparţinând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi având biserica închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi-a sărbătorit duminică, 2 noiembrie cu anticipaţie hramul, în duminica a XXII-a după Rusalii, care precede această sărbătoare.
Cu acest prilej, potrivit tradiţiei, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Preotul Paroh Ioan Bun, Părintele Visarion Tuderici, Secretar Eparhial, precum şi cei doi diaconi de la Catedrala Eparhială din Jula.

Un element aparte al acestei slujiri de hram l-a constituit prezenţa grupului psaltic „Katharsis”, de la Caransebeş, care a participat şi în trecut la numeroase sărbători şi momente importante din viaţa misionar-pastorală a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi a creat din nou, şi de această dată, o atmosferă liturgică deosebită prin răspunsurile date la strană cu multă sensibilitate şi profesionalism, ce au încântat pe toţi credincioşii, prezenţi la biserică în număr mare. Venirea grupului psaltic „Katharsis” la această sărbătoare a fost posibilă la dorinţa şi prin implicarea concretă a tinerilor ortodocşi din această parohie, care susţin activ şi viaţa Bisericii şi constituie un semn de bucurie şi de nădejde pentru viitorul acestei comunităţi. Aceeaşi tineri, coordonaţi de Robert Ruja, anual, în Postul Crăciunului, strâng tone de alimente, îmbrăcăminte, mobilier, jucării pentru copii şi alte produse, pe care le împart cu multă bucurie şi dărnicie la familii nevoiaşe şi oameni săraci din diferite localităţi apropiate din România, contribuind astfel la alinarea nevoilor şi împlinirea lipsurilor acestora, dar şi la întărirea comuniunii frăţeşti româneşti dincolo de graniţe.



La sărbătoarea hramului de la Micherechi au participat şi diferite oficialităţi, între care îi menţionăm pe doamna primar Margareta Tat. În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicală, care ne vorbeşte despre lucruri atât de importante pentru viaţa omului, precum mântuirea sufletului, prin grija arătată faţă de aproapele nostru, dar şi primejdiile pe care le ascund bogăţiile lumii acesteia, atât de căutate şi de dorite astăzi, de societatea contemporană. PS Siluan a apreciat iniţiativa tinerilor ortodocşi din Micherechi şi sprijinul pe care anumite persoane şi Primăria din Micherechi l-au oferit acestora în organizarea hramului şi şi-a exprimat bucuria de a-i avea din nou prezenţi la slujbă pe binecunoscuţii şi îndrăgiţii membri ai grupului psaltic „Katharsis”. La final, în semn de binecuvântare, toţi credincioşii au fost miruiţi de către Ierarh. Manifestarea s-a încheiat printr-o agapă oferită la centrul misionar-pastoral al acestei parohii. Începând din anul 2013, parohia din Micherechi a primit şi cel de al doilea hram, la Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului (sărbătorită anual în data de 8 septembrie), când la Micherechi, dar şi la alte biserici din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost aduse spre închinare Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Comentarii