Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli a adunat în rugăciune credincioşii la Săcal

Sâmbătă, 8 noiembrie, Biserica din Săcal închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi-a sărbătorit hramul. Cu această ocazie a avut loc şi un program folcloric oferit de un grup de dansatori şi cântăreţi de muzică populară din Săcădat, judeţul Bihor, România, şi tot în această zi la Săcal s-a desfăşurat şi cea de-a doua conferinţă preoţească misionar-pastorală din acest an din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. 




La sărbătoarea hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi un sobor de preoţi, veniţi de la aproape toate parohiile româneşti din Ungaria, în frunte cu preotul paroh al bisericii din Săcal, Ionuţ Negrău. Răspunsurile la strană au fost date de credincioşi de la parohia Pilu, judeţul Arad. La Sfânta Liturghie au participat alături de credincioşii parohiei Săcal şi un număr mare de credincioşi din România, de la Oradea, Chişineu Criş, de la Săcădat, dar şi credincioşi de la alte parohii din Ungaria. Preasfinţitul Părinte Siluan le-a vorbit credincioşilor în cuvântul de învăţătură despre însemnătatea şi rolul pe care îl au Sfinţii Arhangheli. A amintit şi faptul că mai multe biserici din Episcopia noastră îşi sărbătoresc mereu cu bucurie hramurile lor. Pentru credincios, hramul este cea mai mare sărbătoare din viaţa de zi cu zi, întrucât adună în biserică oameni de toate categoriile. Cele mai multe lăcaşuri de închinăciune din Episcopia noastră sunt ocrotite închinate Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cum ar fi bisericile din Micherechi, Chitighaz, Jaca, Vecherd, Peterd, etc. Preasfinţia sa a mai spus că bucuria cinstirii sfinţilor ocrotitori a alungat multe tristeţi din viaţa de zi cu zi a oamenilor şi le-a oferit speranţă. Chiar dacă uneori suntem părăsiţi de cei din jur, Dumnezeu trimite o aripă de înger păzitor ca să ne călăuzească pe calea cea bună, ca să ne scoată din nevoi şi să ne păzească de primejdii mult mai grele care pot veni asupra noastră.
La finalul Sfintei Liturghii, oaspeţii din Săcădat au oferit părintelui Ionuț Negrău şi parohiei Săcal o icoană cu Sfântul Arhanghel Mihail, ocrotitorul acestei parohii. 




Programul acestei zile de sărbătoare a continuat la Casa de Cultură, unde oaspeţii din Săcădat au oferit celor prezenţi un program cultural al Ansamblului folcloric „Trei sate – trei surori” din Săcădat, condus de domnul Florin Clepe şi prof. Maria Sime. Ansamblul s-a format în vara acestui an şi are 30 de dansatori, tineri de la şcoli din trei sate din Bihor. La evenimentul de sâmbătă au fost prezenţi doar o parte din ansamblu, însoţiţi de coordonatorii lor şi de cântăreţul Mihai Jula şi violonistul Vasile Lezan. Deplasarea acestora în Ungaria a fost sprijinită de primarul localităţii Săcădat, domnul Aurel Popa şi de doamna Gabriela Ţârţiu, directorul şcolii generale din aceeaşi localitate. Programul cultural oferit de artişti şi de tinerii ansamblului i-a încântat pe românii din Săcal, care le-a adresat o invitaţie la Săcal şi pentru sărbătorile de Crăciun. La final toţi cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi la o recepţie. 
În cadrul conferinţei preoţeşti, prezidată de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi dedicată Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, au fost prezentate două referate. Părintele Aurel Bătrân, paroh la Bichişciaba a vorbit despre Sfinţii Martiri Brâncoveni ca apărători ai credinţei şi ai Neamului Românesc şi despre Sfântul Constantin Brâncoveanu, ctitor de locaşuri sfinte şi despre rolul locaşului de cult în viaţa credincioşilor. Cel de-al doilea referat a fost susţinut de părintele arhidiacon Claudiu Condurache, de la Catedrala Episcopală din Jula, care a vorbit despre Taina Sfintei Spovedanii şi a Sfintei Împărtăşanii în eclesiologia Bisericii Ortodoxe şi despre rolul acestora în dobândirea mântuirii credincioşilor. După prezentarea referatelor, la întâlnire s-a vorbit şi despre alte probleme curente din viaţa Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La sărbătoarea hramului şi la evenimentele care au avut loc cu această ocazie la Săcal au participat alături de invitaţi şi domnul Pálfi Tamás, primarul Săcalului şi pastorul reformat István Répási din localitate.
A.B.

Comentarii