Un copac în memoria înaintaşilor care au cultivat valori prin cultură - Ediţia a XX-a a cinstirii memoriei personalităţilor Irinyi–Vulcan–Popfiu

Ziua de 8 noiembrie, pentru oaspeţii orădeni a însemnat un pelerinaj cultural, iar pentru letani o gură de aer românesc. Asociaţia Culturală a Românilor din Leta Mare şi Autoguvernarea Românilor din Leta Mare a organizat în acea zi de sâmbătă, pentru a 20-a oară, aniversarea personalităţilor Irinyi–Vulcan–Popfiu. În cadrul festivităţii au fost elogiate cele trei personalităţi marcante de origine române, care se leagă de această localitate. 




Festivitatea a debutat cu o întrunire la Biblioteca Orăşenească, unde după cuvântul de deschidere rostit de preşedintele Autoguvernării Române, Gavril Krizsán, primarul localităţii, Menyhárt Károly, i-a felicitat pe organizatori pentru însufleţirea de care dau dovadă deja de 20 de ani pentru comemorarea înaintaşilor lor. A mai luat cuvântul Ioan Nemeş, care a avut rolul de preşedinte fondator al asociaţiei româneşti în anul 1993. În cadrul festivităţii a fost vernisată expoziţia intitulată „Iosif Vulcan – viaţa, opera şi destinul cultural”, realizată de Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Memorial “Iosif Vulcan” din Oradea, cu ajutorul domnilor Blaga Mihoc, Ioan F. Pop şi Florin Ardelean. Expoziţia a cuprins momente din formarea tânărului Vulcan şi apoi inclusiv colaborările pe care le-a avut acesta cu poetul maghiar Ady Endre. 
După o recepţie oferită de către gazde, a urmat depunerea de coroane în curtea şcolii generale “Irinyi János” la mormintele familiei Irinyi, a lui Irinyi (Irimie) János, inventatorul chibritului şi a Victoriei Irinyi, mama lui Iosif Vulcan, apoi la Casa de Cultură unde se află placa comemorativă a lui Iosif Vulcan, şi în final publicul şi-a îndreptat paşii către biserica greco-catolică, unde se află mormântul preotului şi poetulului Iustin Popfiu. În curtea bisericii greco-catolice a fost sădit un copac, un brad, care are menirea să simbolizeze pomul vieţii. După cum a spus şi episcopul greco-catolic de Hajdúdorog, Kocsis Fülöp, această aducere aminte de înaintaşi, de fapt, arată spre viitor: „Acest copac va simboliza prietenia celor două popoare. Copacul îşi întinde rădăcinile în adâncul pământului, al întunericului, dar el creşte spre cer, spre viitor. Aşa suntem şi noi, oamenii, ca şi copacii. Prietenia româno-maghiară trebuie să se înalţe spre cer, la fel ca acest copac. Sperăm ca şi rugăciunile noastre de astăzi să aducă pacea şi înţelegerea între cele două popoare”, a spus episcopul greco-catolic Kocsi Fülöp, la slujba de pomenire, săvârşită împreună cu Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.








După parastasul comun şi rugăciunile rostite pentru sufletele răposaţilor Iosif, Iustin, Janos şi Victoria, oaspeţii orădeni şi gazdele din Leta Mare au luat parte la un program cultural în cadrul căreia au putut asculta canţonete, arii celebre din opere şi operete interpretate de studenţii Universităţii din Oradea, Facultatea de Arte, Departamentul de Muzică. Manifestare letanilor s-a încheiat cu o masă festivă. 
La fel ca aproape toate ediţiile precedente, şi festivitatea din acest an s-a bucurat de prezenţa diplomaţiei române, au participat ambasadorul României la Budapesta, ES Victor Micula (care de patru ani de când se află în Ungaria este nu a lipsit de la această sărbătoare a bihorenilor), doamna Monica Radu, consulul României la Seghedin, dl. Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, Lia Pop, din partea Senatului Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, Lucian Silaghi, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Ioan Moldovan, redactor-şef al Revistei „Familia”, şi mulţi alţi invitaţi din România şi Ungaria.
An de an, după fiecare sărbătoare a românilor din Leta Mare suntem nevoiţi să recunoaştem dăruirea, prietenia şi simpatia orădenilor cu care deja de două decenii ajută la organizarea acestei manifestări dedicate memoriei româneşti din Leta. Dar suntem la fel de uimiţi şi de consecvenţa românilor din Leta, de responsabilitatea lor enormă cu care păstrează amintirea înaintaşilor lor. Şi încă un lucru ce ne sare în ochi an de an: festivitatea este onorată nu doar de membrii asociaţiei şi autoguvernării româneşti din Leta, ci de primarul şi de consilierii locali, care sunt alături de organizatori de la început până la sfârşit. Asta se numeşte colaborare corectă şi convieţuire europeană adevărată între unguri şi români. 
A.C.

Comentarii