“Cui îi plac dansul şi horele, trăieşte mai mult…” - Dansatorul Petru Sabău din Aletea, distins cu premiul “Pro Cultura Minoritatum”

Petru Sabău (foto: Bajtai László)
Duminică, 7 decembrie, Institutul Cultural Naţional a acordat distincţiile “Pro Cultura Minoritatum Hungariae” în cadrul Galei Naţionalităţilor. Distincţia este înmânată în fiecare an în preajma Zilei Minorităţilor, acelor artişti, instituţii, sau asociaţii civile care aparţin naţionalităţilor şi etniilor din Ungaria şi care prin activitatea lor, de-a lungul anilor, s-au remarcat în mod deosebit.
În acest an, din rândul comunităţii româneşti din Ungaria a fost propus pentru această distincţie Petru Sabău, “Maestru al artei populare”, membru fondator al Echipei de Păstrare a Tradiţiilor din Aletea.
În cuvântul de laudaţie rostit la Gala Naţionalităţilor s-a arătat că încă de la vârsta de 12 ani a fost membru fondator al Grupului Cultural Român din Aletea. În anul 1972, membru al Cercului Páva, iar la cererea lui Vass Lajos a devenit membru organizator şi conducător al Asociaţiei Române pentru Păstrarea Tradiţiilor. Membrii echipei de dansuri au strâns şi prelucrat, în ultimii 65 de ani, cele mai frumoase comori ale folclorului românesc din Ungaria şi, în special, din Aletea.

Echipa păstrează şi transmite urmaşilor muzica, dansul şi tradiţiile strămoşeşti. Datorită activităţilor lor, jocul din Aletea, turca, dansul de nuntă, dansul fecioresc sunt cunoscute, îndrăgite, dansate şi predate nu numai în Aletea, dar în toată Ungaria şi în străinătate.
Începând cu anul 1950, Petru Sabău a fost căutat de renumiţi folclorişti, precum: György Marton, Béla Halmos si Sándor Tímár.


Din 1947 şi până astăzi ia parte nu numai în munca de păstrare a tradiţiilor, ci şi în conducerea echipei. În încheierea cuvântului de laudaţie s-a subliniat: “Şi-a dedicat toată viaţa românismului, iar în calitate de conducător a fost alături de Echipa de Păstrare a Tradiţiilor din Aletea şi în vremuri mai grele”.
Sub conducerea maestrului Petru Sabău, dansatorii aleteni au evoluat pe scena Galei Naţionalităţilor. Spectatorii au fost încântaţi de prestaţia lor, iar maestrul lor a fost acompaniat de aplauzele ritmate ale publicului. La vârsta sa de 80 de ani a arătat că nu se lasă mai prejos de generaţia tânără.
După spectacol, Petru Sabău a mărturisit că dragostea pentru cânt şi dans a adus-o din familie şi l-a însoţit toată viaţa, iar “cui îi plac dansul şi horele, trăieşte mai mult”.

Gabriela Enea Elekes

Comentarii