AŢRU şi-a ales consilierii şi comisiile. Se pot apuca de lucru!

După mai bine de două luni de la înfiinţare, Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria şi-a ales consilierii şi comisiile de specialitate. La şedinţa din 20 ianuarie, a fost ales şi noul vicepreşedinte, în persoana lui Alexandru Finna din Chitighaz, după demisionarea (pe motiv de incompatibilitate) a vicepreşedintelui ales la şedinţa de constituire, Erica Borbély, directoarea şcolii din Chitighaz.

La şedinţa condusă de preşedintele Tiberiu Juhasz au luat parte toţi cei 15 deputaţi ai Adunării generale.
Prezentând cele întâmplate de la ultima şedinţă, preşedintele a amintit că, în data de 7 ianuarie, AŢRU şi Episcopia ortodoxă au înaintat împreună o cerere de finanţare, în valoare de 28 milioane de forinţi, la Fondul de Resurse Umane pentru lucrări de renovare la bisericile din Jula (parohia din Oraşul Mic Românesc) şi Bichiş. Juhasz a mai vorbit despre problemele grave cu care se confruntă mass-media (MTVA) şi că restructurările şi demiterile de angajaţi vor afecta, din păcate, şi realizarea emisiunilor de naţionalitate. În vederea soluţionării acestor probleme, preşedinţii autoguvernărilor pe ţară se vor întâlni, pe 29 ianuarie, cu preşedintele MTVA.
După aprobarea noului Statut de funcţionare al AŢRU, s-au ales noii funcţionari, consilieri şi comisiile de specialitate. Vă prezentăm mai jos lista completă a acestora.
Preşedinte: Tiberiu Juhasz
Vicepreşedinte: Alexandru Finna
Consilier pe probleme bisericeşti şi de dezvoltare teritorială: Elvira Ardelean
Consilier pe probleme de învăţământ: Erica Borbely
Consilier pe probleme de relaţii externe: Margareta Tat
Comisia Financiară:
Mariana Negrău Vetró (preşedinte)
Erica Borbely
Bartha Lászlóné
Margareta Tat
Gavril Krizsán
Comisia de învăţământ:
Elena Szilagyi (preşedinte)
Maria Gurzău Czeglédi
Florea Olteanu
Bertold Netea
Ana Ciotea
Comisia de cultură şi păstrarea tradiţiilor:
Maria Pătca Petruşan (preşedinte)
Elvira Ardelean
Daniel Negrea
Maria Sarca Zombai
Odeta Roşu
Comisia de relaţii cu sfera civilă şi tineret:
Dr. Ioan Ciotea (preşedinte)
Bertold Netea
Alexandru Finna
Delia Kovacs
Robert Ruja
Comisia de presă:
Dr. Gheorghe Ruja (preşedinte)
Tiberiu Rocsin
Gheorghe Pătcaş
În comisii au intrat 13 din cei 15 membri ai Adunării generale, cu excepţia celor doi delegaţi din partea Asociaţiei Române din Budapesta, Roxin Anna şi Bálint István. Doamna Roxin şi-a şi exprimat nemulţumirea în legătură cu asta.
Apoi s-au votat salariile şi onorariile pe care aleşii o să le primească.
Preşedinte: 386.000 ft + cheltuieli forfetare 115.950 ft
Vicepreşedinte: 154.600 ft + cheltuieli forfetare 30.920 ft
Consilieri: 115.950 ft
Preşedinţi de comisii: 77.300 ft
Membri de comisii: 20.000 ft
Membri în adunarea generală: 10.000 ft
Adunarea generală a AŢRU a votat apoi publicarea concursului pentru ocuparea postului de director al Oficiului AŢRU, la care se pot înscrie candidaţii până la data de 15 martie 2015.
Ultimul punct pe ordinea de zi a fost iniţierea concursului pentru postul de director al Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, care însă la propunerea mai multor deputaţi a fost amânată, pe motiv că postul este încă ocupat de directorul actual care este angajat cu termen nelimitat, iar publicarea acestui concurs ar putea atrage după sine un proces juridic la Tribunalul Muncii.
S-a stabilit data următoarei şedinţe, care va avea loc pe 12 februarie. Atunci se va dezbate planul bugetar pe anul 2015.
E.Ş.

Comentarii