„Scopul nostru este să menţinem dragostea copiilor pentru cântec” - „Vocea de Aur”, un nou concurs naţional iniţiat de Şcoala generală din Bătania

Andreea Seneş este profesoară de muzică la Şcoala generală Lucian Magdu” din Bătania. Predă la această şcoală de trei ani, după ce a cântat la Filarmonica din Arad la vioara I. La şcoala din Bătania predă cor, muzică, în clasele 1–8, face şcoala după şcoală în clasele 5–8, adică repetiţii individuale 2 ore săptămânal cu elevii talentaţi la cântec şi este educator la ocupaţiile de după masă. De când este profesoară la Bătania, de trei ani încoace, în fiecare an a organizat concursul Vocea Crăciunului”. Prin susţinerea directoarei şcolii, Iulia Olteanu, a pornit ideea organizării unui nou concurs naţional pentru elevii şcolilor generale româneşti intitulat Vocea de Aur”. Pentru a trezi şi interesul celorlalte şcoli pentru acest concurs, Andeea Seneş şi Iulia Olteanu ne-au împărtăşit ideile lor călăuzitoare.


De la vis la realitate
– Eu când am venit să predau aici la şcoală mi-ar fi plăcut să fie din start un concurs individual de interpretare muzicală, ceea ce nu a fost şi nici nu am auzit să fie organizat. I-am spus doamnei directoare că eu aş dori că aici în şcoală să fac un concurs de genul acesta în perioada Crăciunului, pe care l-am denumit Vocea Crăciunului”. De când sunt eu aici, de trei ani încoace, în fiecare an a fost să fie foarte bine. Fiindcă ediţia din anul acesta a reuşit bine, a pornit ideea să facem un concurs naţional de muzică interpretativă individuală, prin care să rugăm şcolile româneşti din Ungaria să vină şi să facem un concurs mai serios, a început să ne povestească profesoara Andreea Seneş.
– Scopul nostru este să menţinem dragostea copiilor pentru cântec. Atunci când am hotărât organizarea acestui concurs am luat în considerare prima Voce a Crăciunului, a continuat gândul de idei directoarea Iulia Olteanu. Când am văzut la prima ediţie, la care au participat 19 copii, cu câtă plăcere şi cu câtă bucurie au ieşit afară la microfon, şi cât de fericiţi sunt ei cântând, şi mai ales când am văzut părinţii cât de mândri sunt că îşi văd copiii aşa bucuroşi, am zis că asta merită totul, trebuie să repetăm. Ce m-a încântat încă au fost aplauzele pe care le primeau de la colegii lor. Toată lumea a fost fericit, şi copilul care a cântat, şi noi care l-am ascultat. Toată aula şcolii a plutit în miracol. Văzând cum reacţionează aceşti tineri, am zis că trebuie să lansăm pentru toate şcolile pentru ca să îi aducem mai aproape de limba şi de cultura română. Deoarece colega noastră nu a găsit concurs de genul acesta, am zis hai să facem noi, a concluzionat directoarea şcolii.

Singurul criteriu este să fie muzică românească
Concursul este lansat pentru elevii de la toate şcolile bilingve şi unde limba română se predă ca obiect de studiu, clasele 1–8. Pot interpreta orice melodie în limba română, muzică populară, muzică uşoară, folk, melodii pentru copii, şamd.
În continuare, organizatoarea Andreea Seneş ne-a făcut un rezumat cu cele mai importante informaţii pentru concursul „Vocea de Aur”.
– Ce trebuie să ştim, cum să ne pregătim pentru concursul solo?
– Sigur, fiecare şcoală românească are un profesor de muzică, şi prin el trebuie gustată muzica românească în fel şi fel de forme. Prima dată în clasă trebuie ascultată muzică românească şi observat cine are talent la cântat şi cu acei copii, cu fiecare în parte, trebuie să lucrezi şi să-i faci poftă să şi interpreteze ceea ce-i place lui. În momentul în care-i place melodia, sigur că o vrea s-o cânte. Nu vrem să legăm concursul exclusiv de muzică populară. Copiii din ziua de azi nu apreciază atât de mult muzica populară. Vrem să aducem ceva nou şi nici într-un caz nu vrem să-i lepădăm de muzica populară, şi de aceea nu am făcut limită că ce să cânte copilul ci să-şi aleagă melodia şi stilul ca s-o interpreteze singur. Singurul criteriu este să fie muzică românească.
– La cine putem apela pentru ajutor?
– În primul rând, vreau să ştie toată lumea că eu, ca profesor de muzică, ajut cu mare drag pe toată lumea din toate şcolile româneşti ca să iasă concursul cât mai bine (cu negativ, cu alegerea melodiei, şamd.)
– Cum se va desfăşura concursul?
– Concursul dorim să-l facem în jurul datei de 20 martie. Am trimis la fiecare şcoală câte-o fişă de înscriere şi toate informaţiile necesare cu privire la decurgerea acestui concurs. Am rugat ca să ne trimită prin e-mail fişa de înscriere până în 30 ianuarie, ca să vedem câţi doresc să participe. Ideea este să participe cât mai mulţi. Concursul va începe la ora 10, care se va desfăşura pe patru categorii: categoria I (clasele 1–2), categoria II (clasele 3–4), categoria III (clasele 5–6) şi categoria IV (clasele 7–8).

Concurs cu juriu profesionist
– Din cine va fi alcătuit juriul?
– Fiindcă eu am lucrat la Filarmonica din Arad, la Şcoala de Muzică, am colegi, prieteni specialişti în muzică şi chiar şi în vocal. Am să aleg în juriu oameni care sunt într-adevăr profesionişti. Sperăm că prin aceasta nu i-am dezamăgit pe aceia care sunt timizi să ia parte la acest concurs. Aştept copii de la cei mai mici până la cei mai mari să vină şi să cânte cu plăcere. Pentru că de fapt aceasta este intenţia noastră, şi nu să-i speriem şi să simtă o frică, ci să vină cu mare drag cu orice melodie.
– Unde se va desfăşura concursul Vocea de Aur”?
– Fiindcă o considerăm iniţierea şcolii, noi ne gândim să organizăm aici, în incinta şcolii noastre sau la Casa de Cultură din Bătania, în funcţie de câţi participanţi vin la concurs. Vrem ca cel puţin aşa ca şi concursul de poezie Lucian Magdu” care s-a lansat la începutul anilor ’90 şi încă şi azi este aşteptat şi dorit, măcar aşa dorim ca să fie şi acest concurs, pe care dorim să-l organizăm anual.

A.C.

Comentarii