Idele lui Marte aduc schimbări şi în mass-media românească din Ungaria

Clădirea în care a funcţionat radioul din Seghedin,
între 1987 şi 2015
Începând de duminică, 15 martie, MTVA (Média-szolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, pe româneşte: Fondul pentru Sprijinirea Serviciilor Media şi Gestiunea Bunurilor), cel care coordonează activitatea celor patru medii publice –Televiziunea Maghiară, Duna TV, Radiodifuziunea Maghiară şi Agenţia MTI – va introduce mari schimbări în viaţa radio-televiziunii publice din Ungaria. În cadrul acestora se produc deja de peste trei decenii şi emisiunile naţionalităţii române, Ecranul Nostru (la tv) şi O voce românescă (la radio). Schimbările nu vor ocoli nici cele două redacţii, cu sediul la Seghedin: noi, telespectatorii vom vedea doar că Ecranul Nostru se difuzează la o altă oră şi în altă zi, până când ascultătorii emisiunii româneşti îşi vor putea asculta rubricile preferate la aceeaşi oră şi pe aceleaşi frecvenţe ca până acum, zilnic între orele 16 şi 18. Mult mai multe vor fi însă schimbările din interiorul sistemului, pe care publicul privitor şi ascultător nu le va vedea.


Ceea ce vom vedea însă sigur este că, de la 15 martie, postul M1 se va transforma în canal de ştiri, iar Duna TV va deveni postul naţional principal. Postul M2, care de ceva timp a difuzat mai mult filme pentru copii, se va numi în viitor Pefőfi TV şi va avea programe dedicate tinerilor. În iulie va porni un nou canal sportiv, cu numele M4.
Odată cu transformarea postului M1 în canal de ştiri, se înţelege că de acum înainte nici emisiunile naţionalităţilor nu vor mai fi difuzate pe acest post. Ele vor fi mutate pe postul Duna TV şi vor fi reluate pe Duna World. În cazul emisiunii româneşti, aceasta va avea prima difuzare în zi de miercuri dis-de-dimineaţă, la ora 6.30, iar reluarea va fi tot în aceeaşi zi, dar la orele prânzului.
Prima emisiune românească televizată din Ungaria, intitulată Ecranul Nostru, datează din 29 aprilie 1982, cu difuzare din studioul teritorial din Seghedin (piaţa Kalvaria nr. 22). La începuturi, emisiunile aveau o durată de 15 minute şi rulau o dată pe lună. Emisiunile de radio au pornit cu doi ani mai devreme, pe 26 iulie 1980, fiind difuzate atunci din studioul teritorial din Szolnok, câte 30 de minute la fiecare două săptămâni. Cu şapte ani mai târziu, pe 1 iulie 1987, s-a deschis studioul teritorial din Seghedin al Radiodifuziunii Maghiare, unde a fost mutată şi redacţia românească (aleea Stefania nr. 7). Cele două redacţii româneşti, de la tv şi radio, prin redactorii lor români, au contribuit în mare măsură la închegarea unei echipe solide de intelectuali români grupaţi în jurul principalei instituţii româneşti din Seghedin, Catedra de română a Facultăţii Pedagogice.
Existenţa celor două redacţii, în vremurile bune de la începutul anilor 1990, cu 3–4 redactori la televiziune şi cu 4–5 redactori la radio, a însemnat posibilitatea creării unei prese audiovizuale serioase, cu emisiuni româneşti bogate şi variate. Aceste vremuri bune nu au durat prea mult, de prin anul 2000, numărul redactorilor români la radio a scăzut treptat, azi ajungând la doar 2 persoane. În acelaşi timp, ora de emisie a crescut la două ore pe zi. Din anul 2011, şi redacţia românească de la televiziune lucrează doar cu 2 redactori. Disponibilizările din presa audiovizuală maghiară nu au scutit nici redacţiile de naţionalitate. Reducerea numărului de redactori îşi lasă amprenta negativă asupra condiţiilor de realizare a emisiunilor.
Cele două studiouri teritoriale din Seghedin au fost ameninţate de ani de zile cu desfiinţarea. Acest moment trist al desfiinţării va sosi pe 15 martie, când ceea ce a mai rămas din cele două studiouri, câţiva redactori şi angajaţi tehnici, pupitrele şi camerele de luat vederi, redacţiile româneşti şi slovăceşti (cu personal mult prea redus), vor fi mutate într-o nouă clădire din Seghedin. Emisiunile vor fi realizate de firme de producţie externă. Redacţiile româneşti de radio şi televiziune trăiesc de câţiva ani numai perioade de regres. Ce vor aduce noile schimbări de la MTVA? La prea multe bune, din păcate, nu ne aşteptăm…

E. Şimon

Comentarii