Actorii orădeni au jucat „Scripcarul pe acoperiş” la Budapesta

Celebrul muzical a lui Jerry Bock, inspirat din povestirea lui Shalom Alecheim, Fiicele lui Tavye, în regia lui György Korcsmáros din Ungaria, este spectacolul devenit celebru al trupei din frumosul oraș de pe Crișul Repede.
În cadrul Zilelor Comunității Românești, spectacolul a fost invitat spre prezentare pe scena Teatrului Thalia din capitala ungară, de Ambasada României la Budapesta.
La data când am avut plăcerea să văd la Thalia spectacolul, pe 17 martie, acesta avea deja la activ un bogat palmares de premii și nominalizări pentru scenografie, coregrafie, interpretări.

Proiectul montării unui asemenea „mega-spectacol” ar face cinste oricărui teatru. Aplauzele sălii arhipline de la Budapesta sunt o dovadă a succesului, pe care spectacolul l-a repurtat și aici.
Rândurile de față nu se vor cronică, ci doar o laudă pe deplin meritată a unei prestații de înalt rang artistic, plin de bun gust, de măsură, de vitalitate și omenie.
Nu pot decât să mă bucur din suflet pentru succesul actorilor Trupei Iosif Vulcan, al membrilor orchestrei Hakeshet Klezmer Band al Comunității Evreiești din Oradea, al dansatorilor minunați și, nu în ultimul rând, să înclin capul în fața regizorului spectacolului, György Korcsmáros. El a fost Magistrul, care a declanșat mecanismul interior din fiecare participant la spectacol, să dea ce e mai bun din el, el a orchestrat și a asamblat totul și ne-a pus în față rezultatul. De care ne-am bucurat și noi, așa cum s-au bucurat alți și alți spectatori de peste tot, pe unde spectacolul a fost prezentat.
Vă rog, să nu uităm, montarea înduioșătoarei povești făcută cu candoare și umor specific evreiesc, s-a făcut într-un oraș unde, acum 70 de ani, membrii Comunității Evreiești au fost separați în Ghetou, de unde au plecat cu trenurile morții spre lagărele de tristă amintire.
Onoare populației de atunci al Orașului, care, atât cât a putut, i-a ajutat, în fel și chip. Și nu s-a bucurat de fel de ceea ce li s-a întâmplat!!!
Permiteți-mi să spun, că: Spectacolul astăzi devine și un omagiu în memoria celor plecați atunci.

Anna Scarlat

Comentarii