Copii cu „voce de aur”, la Bătania

Şcoala generală „Lucian Magdu” din Bătania a organizat vineri, 20 martie, prima ediţie a Concursului naţional de muzică uşoară românească „Vocea de aur”, la care au participat elevi de clasele 1–8, de la mai multe şcoli din Ungaria în care se învaţă limba română, cum ar fi Aletea, Chitighaz, Jula, Leucuşhaz, Săcal şi şcoala gazdă, Bătania. Repertoriul copiilor a inclus piese diferite de muzică uşoară şi cântece de primăvară şi pentru copii, câţiva dintre copii s-au acompaniat la chitară sau au avut acompaniament asigurat la CD player.











Scopul concursului „Vocea de aur” a fost popularizarea, în rândul tinerilor, a cântatului la un instrument sau cu vocea şi încurajarea tuturor amatorilor de a-şi dezvolta aptitudinile şi abilităţile muzicale. Muzica este o artă, este o formă de comunicare, o formă de exprimare, aceasta presupune creativitate din partea celor care fac muzica, simţ artistic, bun gust şi, nu în ultimul rând, bun simţ. Concursul de la Bătania a constat din piese de muzică uşoară şi cântece pentru copii, câţiva dintre concurenţi pregătindu-se şi cu muzică populară românească. Competiţia s-a desfăşurat în aula şcolii generale româneşti din localitatea bichişeană, unde tinerii „cântăreţi” au fost primiţi de către organizatori într-o frumoasă sală amenajată pentru această ocazie, în culori de primăvară şi note muzicale.
Copiii au debutat în funcţie de categoria de vârstă pe patru grupe (clasele 1–2, 3–4, 5–6 şi 7–8), şi tot astfel au fost şi premiaţi. Cu toate că nu toţi participanţii la concurs s-au dovedit a avea înclinaţii spre muzică, fiind primul concurs de acest gen, majoritatea concurenţilor au fost răsplătiţi cu premii diverse din partea organizatorilor evenimentului, precum diplome şi cadouri, bineînţeles după meritele fiecăruia. Dar, dincolo de acestea, juriul şi toţi ceilalţi invitaţi, au apreciat seriozitatea şi la mulţi dintre ei profesionalismul de care au dat dovadă.
Juriul acestui concurs a fost format din specialişti în domeniul muzicii, din Arad: doamnele Nicoleta Brola, profesoară de canto la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad, Anikó Gaspar, Cristina Miculescu şi Greta Niculescu de la Filarmonica de Stat din Arad şi Andreea Stadler, solistă de muzică uşoară şi fostă actriţă la teatrul din Timişoara.
În pauza dinaintea decernării premiilor de către membrii juriului, participanţii la acest eveniment au beneficiat şi de un program cultural, cu muzică românească, de corala elevilor de la şcoala din Bătania, şi câteva piese interpretate la vioară de către profesoara de muzică Andreea Szenes. Doamna Szenes este şi organizatoarea evenimentului, alături de conducerea instituţiei de învăţământ în frunte cu directorul Iulia Olteanu. În cadrul programului cultural, reuşita scenetă „Păcală şi Tândală”, jucată, de asemenea, cu mult talent, de copiii de la şcoala de la Bătania a descreţit frunţile invitaţilor. În prima pauză a concursului a venit la Bătania cu un frumos cântecel şi fetiţa domnului consul general de la Jula, domnişoara Clara Vasiloni, de şase anişori, care a fost răsplătită la sfârşitul concursului de către juriu cu un mic cadou pentru participare, interpretare şi curaj.
Evenimentul a fost onorat şi de prezenţa a PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria şi a pr. Ilie Ciocan, parohul Bătaniei, şefii misiunilor diplomatice de la Jula şi Seghedin, domnii Florin Vasiloni şi Ioan Fodoreanu, Trajan Kreszta, reprezentantul românilor în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, preşedintele AȚRU, Marjai János, primarul Bătaniei, profesorii însoţitori şi alţi invitaţi.



Participanţii la Concursul „Vocea de aur” au fost răsplătiţi după cum urmează:
Clasele 12
Locul I: Nóra Szalai, Săcal
Locul II: Kata Şereş, Jula
Locul III: Szőke Vivien, Aletea
Menţiune: Rebeka Gyöngyösi, Săcal

Clasele 34
Locul I: Hanna Havas, Jula
Locul II: Réka Misik, Bătania
Locul III: David Veres, Săcal
Menţiune: Cintia Jakab, Lecuşhaz; Dorina Erdély, Aletea; Beáta Kinga Kiss, Jula şi Alexa Anikó Kiss din Aletea

Clasele 56
Locul I: Elemér Samu, Bătania
Locul II: Szilvia Vágó, Leucuşhaz
Locul III: Virág Sztrein, Chitighaz
Menţiune: Jázmin Gyöngyösi şi Anita Gyöngyösi din Săcal; Tifani Erdélyi, Aletea

Clasele 78
Locul I: Dora Misik, Bătania
Locul II: Antonia Jivan, Bătania
Locul III: Daniela Sztrein, Chitighaz
Menţiune: Lilian Anita Daniel din Chitighaz şi Réka Hanyecz din Jula

Pe lângă premiile oferite din partea organizatorilor, au mai fost acordate patru menţiuni din partea Fundaţiei „Lucian Magdu” din Bătania, un premiu din partea doamnei Maria Boca Cozma din Micherechi, dar şi două premii speciale, acordate de către PS Episcop Siluan şi domnul Consul General Ioan Fodoreanu, din Seghedin.

Menţiunile Fundaţiei „Lucian Magdu” au fost acordate elevilor: Kata Şereş – Jula; David Vereş – Săcal; Szilvia Vagó Leucuşhaz; Lilian Anita Daniel – Chitighaz.
Premiul prof. Maria Boca Cozma: Elemér Samu Bătania
Premiul special din partea Episcopiei: Antonia Jivan – Bătania
Premiul special din partea Consulatului General al României la Seghedin: Dora Misik – Bătania.

A.B.

Comentarii