Lucrări de restaurare la biserica ortodoxă românească din Jaca

La biserica ortodoxă românească din Jaca au început recent ample lucrări de restaurare la locaşul de cult, cu sprijin financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la Bucureşti, oferit prin intermediul Patriarhiei Române. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, aflat de câţiva ani pe lista Comisiei Mixte de Dialog Româno-Maghiare, care a vizat sprijin financiar oferit din partea celor două state, Ungaria şi România, în vederea rezolvării problemelor legate de biserica românească şi casa parohială din Jaca.
Astfel, în anul 2009, cu sprijin financiar din partea SSC Bucureşti a fost înlocuit acoperişul bisericii şi structura sa de rezistenţă, iar cu sprijinul Ungariei au fost tăiate zidurile locaşului de cult, pentru a rezolva problema igrasiei, în anul 2013, cu sprijin din partea Budapestei a fost achiziţionată şi modernizată o nouă casă parohială şi a fost restaurată turla bisericii, iar cu sprijinul financiar de acum, din partea Bucureştiului, vor fi finalizate lucrările de restaurare la locaşul de cult, care datează din anul 1791, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În acest sens, după ce a fost aleasă firma de construcţii MEZEI VILL KFT, din Berettyóújfalu, care va executa aceste lucrări de restaurare, pe 18 martie, la biserica din Jaca a avut loc o întâlnire de lucru între PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, pr. Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei, pr. Cosmin Pop, parohul Jacăi şi Mezei József, reprezentantul firmei de construcţii, în vederea discutării detaliilor necesare şi a semnării contractului de execuţie. Lucrările de restaurare vor viza renovarea tencuielii în interior şi exterior, acolo unde este necesar şi zugrăvirea integrală a locaşului de cult, înlocuirea pardoselii şi schimbarea uşilor şi a ferestrelor.



Comentarii