O nouă călătorie în lumea poveştilor - A XIII-a ediţie a concursului de povestire „Vasile Gurzău” la Micherechi

Povestitori autentici, cu originalitate interesantă, unii cu iz arhaic dar cu o trăire foarte profundă au evoluat vineri, 27 martie, pe scena Casei de Cultură Gheorghe Dulău” din Micherechi la cea de-a 13-a ediţie a concursului de povestire „Vasile Gurzău”. Diplomaţi, oficialităţi, reprezentanţi de instituţii, bunici, părinţi, dascăli şi elevi au luat parte la o nouă călătorie în lumea poveştilor. Cei mai mici au fost mai activi, s-au prezentat pentru concurs 18 elevi, iar cei din ciclul primar au ales să vină să ne povestească 11 elevi.


Atmosfera primăverii, a prospeţimii, a culorilor şi a veseliei a fost înfăţişată în cuvântarea rostită de către directoarea şcolii generale, Ana Rocsin Sárközi, la deschiderea festivă a celei de-a 13-a ediţii a concursului de povestire „Vasile Gurzău”, care s-a desfăşurat vineri, 27 martie. Odată cu sosirea primăverii, direcţiunea şcolii generale din Micherechi a făcut exact aşa cum a făcut cu 13 ani în urmă, când bibliotecara Maria Gurzău Iova a înnobilat un vis, acela de a organiza un concurs de poveşti, care poartă numele povestitorului micherechian Vasile Gurzău.






Poveştile, comorile comunităţii”

De atunci în fiecare an, aproape de ziua de naştere a povestitorului, elevii ajutaţi de profesorii lor se pregătesc cu mare sârguinţă pentru concurs. Concursul este un eveniment important pentru noi, fiindcă şi prin acesta ne străduim să ne păstrăm obiceiurile, tradiţiile, limba maternă şi identitatea. Poveştile sunt comorile acestei comunităţi”, a mărturisit directoarea instituţiei la începutul concursului. Anul acesta au concurat 29 de elevi.


Prezenţa ambasadorului în juriu, încununare a concursului

Din munca juriului au luat parte ES Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta, domnul Florin Vasiloni, consul general la Consulatul General al României la Jula, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Liceului N. Bălcescu” din Jula, profesoara pensionară Anamaria Dulău Cozma şi Maria Gurzău Iova, bibliotecara pensionară a satului, iniţiatoarea concursului de povestire Vasile Gurzău”.
Concursul a fost încântător. Chiar le povesteam celor din juriu că primul concurs de povestire la care am participat a avut loc în anul 1998, la Bichişciaba. Consider că prezenţa mea în juriu de data aceasta a fost un fel de încununare a concursului. A fost o surpriză, nu ştiam că voi fi membru al juriului. Primisem o invitaţie pentru a participa, am acceptat invitaţia, dar am aflat că voi fi membru în juriu abia ce am sosit în sală. Partea cea mai frumoasă a fost evident partea copiilor, care au muncit foarte mult pentru acest concurs. Au fost mulţi copii care, în ciuda vârstei lor, au pregătit texte lungi şi a trebuit apreciat efortul pe care l-au făcut în pregătirea prezenţei lor pe scenă”, ne-a mărturisit dl. ambasador Victor Micula. La întrebarea dacă cei care au câştigat concursul au fost aleşi în funcţie de sursa poveştii, domnul ambasador ne-a dezvăluit: Am căutat să alegem care a fost prestaţia pe scenă a copilului, cât de bine a stăpânit limba română, atunci când a povestit, şi cât de bine a simţit povestea, pentru că toate aceste poveşti au o doză de umor şi o învăţătură. Prin maniera prin care prezinţi această poveste trebuie să rezulte publicului foarte clar, care este învăţătura şi să vezi că publicul este amuzat de poveste. A fost grea munca juriului în sensul că a trebuit să ne limităm la trei premii”, a subliniat Victor Micula.











Câştigătorii concursului, favoriţii publicului

A fost foarte greu pentru juriu să aleagă câştigătorii, cu toate că au fost mai mulţi buni, au spus poveştile la aproape acelaşi nivel. Juriul compus din cinci membri i-a ales pe acei copii care au fost şi favoriţii publicului.
În timp ce juriul a decis despre clasamentul final al concursului, elevii şcolii generale au depus o coroană de flori la placa memorială a povestitorului local, Vasile Gurzău, aflată pe peretele bibliotecii locale.

Categoria I, clasele 1–2:
Locul I: Estera Iurasoc
Locul II: Acoş Gomboş
Locul III: Aron Poiendan
Menţiune: Criştof Cozma, Corina Roşu, Alexandru Pătcaş.

Categoria II, clasele 3–4:
Locul I: Estera Réthelyi
Locul II: Beniamin Somogyi
Locul III: Marc Toszeczki
Menţiune: Ana Gurzău, Aliz Pătcaş

Categoria III, clasele 5–6:
Locul I: Ruben Martin
Locul II: Letiţia Denuţa

Locul III: Sebastian Iuhas

Menţiune specială din partea Autoguvernării Române din Micherechi pentru eleva Boglarca Cozma.

Categoria IV, clasele 7–8:
Locul I: Roland Bihari
Locul II: Lavinia Bogdan
Locul III: Kevin Miron
Menţiune: Vanesa Iurasoc

A.C.

Comentarii