Editorial - O tâmpenie reală, cu urmări grave

Cunosc un profesor de italiană, care urăşte Italia, nu vrea să pună piciorul niciodată în Roma sau în Veneţia, consideră că italienii sunt un popor de mafioţi, urăşte literatura italiană, în frunte cu Dante. Nu-i plac italienii, pentru că sunt extrem de gălăgioşi, care toată ziua stau la un pahar de limoncello şi mănâncă pizza sau macaroane, şi trăiesc o viaţă farniente, adică „să nu faci nimic”, deci sunt un popor de leneşi şi puturoşi.
Cunosc şi un profesor de franceză, care urăşte Franţa şi francezii. După părerea lui, cel mai jegos oraş din lume este Parisul, care e adevărat că are multe clădiri frumoase, în poze a văzut de multe ori şi Turnul Eiffel, dar nu-i place că străzile Parisului sunt pline cu africani şi cu arabi, atmosfera din metrou este înfricoşătoare din cauza numeroşilor străini. Cât despre francezi, aceştia sunt neserioşi, bârfitori, răutăcioşi. Aaa, şi puturoşi, şi beţivi, pentru că toată ziua mănâncă brânză mucegăită şi beau şampanie de dimineaţa până seara.
Dar mai cunosc şi un profesor de engleză, care urăşte atât englezii, cât şi americanii. Pe primii, pentru că sunt reci şi aroganţi, care nu ştiu nici măcar să glumească. La fel ca francezii, şi englezii sunt nişte alcoolici, care toată ziua stau în pub-uri. Faţă de englezii încrezuţi şi îngâmfaţi, care se cred cireaşa de pe tortul Europei, americanii sunt nişte oameni proşti şi inculţi. Habar nu au de ceea ce se întâmplă în lume, despre istorie sau georgafie nici atât. Profesorul respectiv îi învaţă pe copii limba engleză, dar nu-i sfătuieşte să plece la Londra sau New York sau San Francisco, pentru că aceştia sunt proşti şi ignoranţi, care habar nu au unde este Ungaria şi ce popor de treabă locuieşte aici.
Îmi cer scuze, dragă Cititorule, pentru că te-am minţit! Nu cunosc nici un profesor de italiană sau franceză sau engleză, care să creadă ceea ce am scris eu mai sus. Nu zic că astea nu pot fi adevărate, pentru că oameni beţivi şi încrezuţi şi leneşi sunt la toate popoarele lumii, dar treaba unui profesor care învaţă copiilor limbi străine nu este de a-i îndepărta de acel popor, ci tocmai de a-i apropia, de a le prezenta frumuseţile limbii, culturii, ţării respective, de a-i face să stimeze acel popor.
Am inventat rândurile de mai sus, pentru a demonstra şi a face mai uşor să se înţeleagă de ce este o idioţenie ca un profesor de română să urască poporul român, cultura românească şi toată România. Înainte să fiu acuzată că şi asta este o invenţie, cu cea mai mare părere de rău mărturisesc că, din păcate, la noi există astfel de persoane. Şi pe deasupra, aceştia îşi primesc salariul lunar ca profesori şi se consideră intelectuali români. Cum altfel se explică faptul că numeroşi copii şi tineri de-ai noştri ajungând, de exemplu, în tabere din România, la mare, pe gratis, nu vor nici în ruptul capului să răspundă în limba română, se poartă cu aroganţa tipic ungurească în faţa altor tineri români din Moldova, Ucraina sau Serbia. Avem, din păcate, profesori de română, care în România văd numai o ţară plină de oameni săraci şi de ţigani cerşetori, iar când ajung totuşi să plece cu copiii în ţara vecină se duc în „Erdély”, unde poţi vorbi şi ungureşte, pentru că românii sunt un popor tolerant şi învaţă limba celor cu care trăiesc împreună, fie ei unguri sau şvabi. Nu dorim, Doamne fereşte, să generalizăm sau să spunem că majoritatea profesorilor români din Ungaria sunt aşa, dar nu ducem lipsă nici de aşa ceva. Din păcate, şi dacă avem numai unul care gândeşte aşa e deja mult: pentru că gândirea lui distruge viitorul copiilor noştri, şi implicit viitorul comunităţii noastre româneşti din Ungaria. Acest profesor este exact ca mărul putred într-un sac cu mere sănătoase. Dacă nu e eliminat în timp, atrage după sine stricăciune şi mult rău.

Eva Şimon

Comentarii

  1. acei profesori sa fie identificati si pedepsiti cu cea mai mare asprime. daca am fi in arabia saudita, ar fi biciuiti in public pentru tradare

    RăspundețiȘtergere
  2. Si parintii cu care stau zi de zi acesti copii ce ii invata despre Romania si Romani, despre Ardeal despre radacinile lor din zonele pur romanesti ale Bihorului de peste granita?! Suntem in secolul XXI, informatie la discretie… internet, televiziunii prin cablu..granita la doi pasi…Io zic ca punctul pe i asta e, familia!
    Daca si azi te mai cheama “Attila Xulescu” nu prea ai cum sa simti romaneste si sa te joci cu copiii romani din Serbia, Ucraina sau Moldova in mod firesc, natural!
    Acei dascali ”udemeristi” tradatori de spirit romanesc dar vorbitori de Limba Romana sunt doar finisajul acestui tablou trist si fara culoare!

    Cu toata stima pt tine Eva, o adevarata eroina a spiritului Romanesc din Ungaria!(si nu sunt vorbe mari)

    S.M.V.

    RăspundețiȘtergere
  3. Kovács István26 mai 2015 la 21:49

    Doamna profesoara, impartasesc in totalitate grija Dvs. fata de situatia prezentata si ar fi bine sa gasiti o solutie, sau solutii. Pentru ca nu cred ca exista una singura care sa rezolve problema folosirii limbii materne in diaspora, daca nu din prima atunci din a doua generatie.
    Cunosc problema, deoarece sunt atat cetatean Roman cat si cetatean Canadian. In Canada am intalnit comunitatile atat romanesti cat is unguresti si se confrunta cu aceasta problema. Copii au putine oportunitati de a folosi limba materna in afara familiei si a scolii, astfel ei inteleg relativ bine, dar vocabularul lor activ este sarac. Este adevarat ca acolo nu exista decat scola de duminica in limba romana sau maghiara, dar am un exemplu similar. Deoarece acuma traiesc in Bucuresti, cunosc situatia similara la liceul Ady Endre de predare in limba maghiara in Bucuresti, unde copii in mod curent vorbesc romaneste in curtea scolii.
    Antevorbitorul a atins una din intrebarile importante is anume oare in ce limba vorbesc cu acesti copii parintii. Buna intrebare. Multe sunt casatorii mixte si situatia devine mai complicata, dar si in cazul casatoriilor de aceeasi etnie nu garanteaza succesul. Totusi cunosc exemple pozitive, dar de fiecare data este meritul parintilor, sau a bunicilor.
    Cu stima Kovács Stefan

    RăspundețiȘtergere
  4. Kovács István26 mai 2015 la 22:01

    P.S. la comentariul anterior publicat de mine.
    Nu am atins valoarea morala (sau lipsa valorii morale) a profesorilor care denigreaza propria etnie sau tara de origine. Acest lucru este deplorabil si josnic. Stefan Kovacs

    RăspundețiȘtergere
  5. Respect obiectivitatea( si bunul simt) a domnului Kovacs in privinta subiectului…si da este josnica si condamnabila atitudinea acelor "dascali", nepasarea sau proasta selectie spunandu-si cuvantul!
    Dar baiul cel mare nu e aici, baiul cel mare e in lipsa constiintei de neam a majoritati romanilor din Ungaria cu toate eforturile mai mult sau mai putin bine intentionte!
    Lipsesc darzenia si incrancenarea atribute absolut necesare pastrarii romanismului. Aceaste stari de spirit(lipsa lor) se transmit si se reflecta automat si in caracterul si comportamentul copiilor! Nu-i mare filosofie!
    Repet nu poti sa stai drept si demn atata timp cat desi nu mai esti fortat de imprejurari(regim politic) insisti sa iti botezi copilul cu nume cu puternica rezonanta maghiara si nu ma refer aici la casatorii mixte!

    Daca vrei sa te afirmi ca Roman sau ca alta natie/etnie de pe planeta asta trebuie sa iti asumi si bunele si relele acelei natii.Punct.
    Altfel avem de a face pe mai departe cu vesnica struto-camila care nu duce nicaieri sau daca duce undeva duce spre un drum fara intoarcere!

    Tot cu stima
    Un Bihorean de dincoace
    S.M.V.

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiu ca adevarul va doare, dar nu va uitati la corutii care conduc masini de lux pt. ca au furat si inselat, si stfel daca sunteti onesti si a-ti trait sau macar stat mai mult in tarile civilizate din West, vedeti f.f. clar cum ca au perfecta dreptate ca Ro. este:
    “ O ţară plină de oameni săraci şi ţigani cerşetori”, chia rasa este!
    Sau as spune eu mai intr-un cuvint: PRIMITIVI!
    Daca nu recunoaste-ti este conform obicelui communist intrat in capul si single vostru, si deci de fapt nu vreti sa evoluati din primitivism mintiindu-va singurei; altfel cum explicati ca Ro. se afla abia, abia hat, hat pe locul 54 la Human Development, linga Libia si pina si o tara ca Belarus sau Uruguay sint cotatae mai bine decit Ro.!
    RUSINE PRIMITIVILOR! — Feeling perplexed.
    Cezar C. Puică - Ventura, California
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index#Middle_East_and_North_Africa

    RăspundețiȘtergere
  7. Greselile de ortografie dar mai ales stilul si injectivele folosite spun TOTUL(ca tot vorbea de privitivism) despre "mister'ul american" de mai sus!!
    Pe unii vestul ii trage in jos in loc sa ii civilizeze...din pacate!

    Un Bihorean de dincoace

    S.M.V.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suntem plecati definitiv de doua decenii acumulind 3 cetateanii + o rezidenta Japoneza, si nu mai scriu bine-n Ro. dara intelegi mata:
      Pai in ce tara din EU mai exista cetateni care sa se duca la WC-ul din gradina si sa nu aibe apa calda curenta?
      Mai mult, excerementele de la WC-ul din gradina se-nfiltreaza-n pinza freatica si 35 m mai incolo este fintina vecinului ...bleah!
      Am citit ca peste jumate din populatia Ro. la WC-ul din gradina, mai PRMITIVILOR!
      All the best, more later...


      Cezar C. Puică
      Ventura, California

      Professional Profile; log-in for attached docs:
      https://www.linkedin.com/in/cezarpuica

      Ștergere
    2. …"ai citit ca"… Doamne cata credibilitate pentru un om ce se vrea porta-vocea romanului civilizat/occidentalizat!
      Si eu traiesc in vest de aproape aceiasi perioada ca si dumneata si totusi nu scriu cu picioarele din respect pentru cei ce s-ar putea sa imi citeasca randurile!
      Parvenismul fie el si de tip occidental nu e o calitate, dimpotriva!

      In rest dialogul meu cu dumneata se opreste aici din respect pentru cititorii si redactorii acestei publicatii Romanesti!

      …asa ca domnule “mister” nu va mai fi nici un "later" din punctul meu de vedere… pentru ca, nu-i asa …doua paralele nu se intersecteaza niciodata!

      Ștergere
  8. Kedves Nagysád!
    Én ennél orcátlanabb cikket öntől még nem olvastam!
    Egyrészt Ön azt állítja, hogy a magyarországi romántanárok megvetik és gyűlölik Romániát, hogy Romániába érve ott "csak szegénységet és kéregető cigányokat" látnak.
    Kérdés: ön miért vitatja el valakinek a jogát ahhoz, hogy netán személyes véleményét kifejezze egy szomszédos országba történő látogatását követően? (Már ammennyiben igaz, amit ön állít a magyarországi román tanárok egy részéről...) Megnyugtatom: ezt a véleményt egyébként a Föld nevű bolygó zöme is megfogalmazta már Romániáról... Az nem zavarja? Ezért akarja, ön azt a romántanárt kivetni, mint a „férges almát”?
    Kifogásolja, hogy a magyarországi román gyerekekkel román tanáraik „Erdélybe” utaznak, ahol a „románok jóvoltából, tolerenciájából fakadóan magyarul is lehet beszélni, s ahol a románok magyarul tanulnak”.
    Láthatóan bántja önt , hogy nem a román „Transilvania”-ba látogatnak. Megnyugtatom, hogy a drágalátos határon túli román testvérei mindent megtesznek azért, hogy "Erdély" még névként is feledésbe merüljön..., s hogy az ön által óhajtott "Transilvania" egyszínű, tősgyökeres balkáni régióvá váljon. Az ön által emlegetett román tolerenciáról..., jobb nem beszélni..., ön biztos nem részesült annak áldásaiból, ezért beszélhet félre. A románok magyar nyelvtudását pedig egyszerűen az áthúzott nullával lehetne a legjobban szemléltetni. :)
    Ami a leginkább felháborító, az az, hogy ön azt állítja, hogy a magyarországi román gyerekek, idézem: "tipikus magyar arroganciával” viszonyulnak határon túli, romániai, szerbiai, románokhoz.
    Kérdem: honnan tudja ön, hogy a magyarországi magyarok arroganciával viszonyulnak a Mao. határain kívül élő románokhoz? Honnan tudja, hogy ezt a "tipikusan magyar" hozzáállást követik a külföldre látogató magyarországi román gyerekek?
    Honnan tudja, hogy ezt épp a magyaroktól tanulták el?
    (Hátha mégsem?)


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...fölösleges magyar nyelv határon kivül...
      ...idem limba románá!!!!

      Ștergere
  9. Mai sus a vorbit mai mult ca sigur acel "mar putred"!
    cu aroganta si un tupeul specific unor unguri!
    adica exprimandu-se in lmba maghiara pe un site de limba romana!
    Cata nerusinare!
    Cat despre cele scrise= tonomatul si fisa, nimic nou!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ez a cikk egy nagy disznóság és csak sajnálni tudlak kedves Eva Şimon ! Aki megugatja a saját hazáját az egy jellemtelen hazaáruló! Ezt egy Erdélyi magyar mondja neked és a olyan nagyon szar ott élni hát miért nem telepűlsz át a nagy román paradicsomba ? -----Iar acum si in limba ta ----Acest articol este o mare porcarie pt. care esti demna de mila Eva Şimon ! Cei care latra contra patriei sale sunt niste tradatori de tara de cea mai joasa speta ! Asta de la un maghiar Ardelean care te sfatuieste sa te muti in Romania daca este asa de mizerabila viata in Ungaria .!!!!!!!! Sa nu mai vorbim ca toata aceasta publicatie este un gunoi ordinar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu nimic nu este mai gunoi decat publicatiile voastre maghiare din Romania in care nu faceti altceva decat va plangeti de "regimul romanesc". Ati domnit secole intregi in Transilvania,aratandu-va intolearanta si ura fata de celelalte nationalitati. La Trianon facut dreptate, va inteleg ca nici de atunci nu ati digerat acest lucru...de ez van, te kis ázsiai köcsögláda

      Ștergere
  11. Si uita cum cele scrise mai sus de Domana Eva Simon s-au adeverit!!!
    Mai adaug eu(Roman din Bihor) nesimtire si tupeu tipic unor unguri!
    ...din ciclul "Hotul striga hotul" sau "marul putred"..sau amandoua!

    RăspundețiȘtergere
  12. Hai, mâncați-aș gurița ta grăitoare de aur! Uite, iaca, eu stau în Harghita, fiind una dintre aroganții de unguri, care au vecini români, toleranți prin naștere, creștini înainte de Hristos, și făuritori ai citei Romei, care deși stau aici de 25 ani (din moși-strămoși, cum le place să afirme, deși părinții lor sunt înmormântați pe la Vrancea sau Vâlcea), n-au fost în stare să-nvețe Jó napot!, sau care au scuipat pe steagul maghiar fluturat de 15 martie, - nu tot anul, cu aveți voi tricolorul românesc la Micherechi, și care, pare-se nu deranjează pe nimeni pe acolo. În schimb, în Harghita, dacă fluturi steagul maghiar, cum ar fi normal într-o comunitate pur maghiară (eh, exagerez, nu mai este chiar 100%, că doar 3 polițiști + soțiile + neamurile + neamurile acestora au fost încartruite în comună), primești o amendă cât de zece ori venitul minim pe țară garantat. Strămoșii mei au locuit aici de sute de ani. Părinții mei au nume maghiare, deși în buletinele de identitate au fost intenționat trecute românește fără să fie întrebați. Dezideriu Naghi, ți cum îți sună? Primim amendă daca scriem pe instituții Községháza - Primăria, cum aveți voi la Micherechi, și nu invers Primăria - Községháza. Vă e așa de greu pe acolo, chiar așa? Hai, te invit să te muți în România. Aceea țară despre care susții că nu este adevărat că e plin de țigani, cerșetori,și ticăloși,și care e raiul pe pământ. Și nu în Erdély, unde mai e o fărâmă de civilizație moștenită din imperiu, ci chiar în mijlocul centrului cultural-ideologic al României Mari: în București. Acolo să te văd, mare intelectual sofisticat, plin de dragoste de neam :D Îți răspund eu la întrebarea ta retorică. De ce "uită" copii români să vorbească românește când ajung la mare? Pentru că se confruntă cu masele scuipătoare de semințe, ascultătoare de manele, care fac mizerie și care nu au pic de respect nici față de alții, nici față de natură, nici față de sine. Și atunci decid pe loc - mai bine ungur arogant, mai bine Erdély și Ungaria, decăt români din regat. Asta este ceva instinctiv, nu are de-a face cu nici-un profesor sau ideologie. Hai aici și simte-o pe propria ta piele. Românii din Ardeal și românii din Regat... sunt două universuri absolut diferite. Pentru primii - respect că avem soartă comună, pentru restul... să rămâna acolo unde sunt.

    RăspundețiȘtergere
  13. Romániából pénzelik keményen, becserkésyték alaposan, mit vártok tőle, mit írjon?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. LIMBAJUL te defineste draga "maghiar din Harghita",dumneata care nici nu mai stii unde traiesti, ba in Harghita(Romanaia) ba in Ungaria, dai dovada de MULTA "civilizatie" deci NU esti arogant(a) si ipocrtit(a)!!!!

    In rest aceiasi placa stricata de secol 19!

    ...Si uite cum merele putrede ies la suprafata!

    PS si mai lasa diversiunea cea vicleana cu romanii din regat si cei din Ardeal. Nu tine! Punct!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu