Sfadă urâtă pentru şcoala din Micherechi

Cei 8 au votat pentru preluare şcolii din Micherechi
după ce deputaţii ARM (Asociaţia
Românilor din Micherechi) au părăsit sala
Şcoala generală şi grădiniţa din Micherechi sunt instituţiile luate acum în vizor de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), care vrea să preia administrarea acestora. Până acum câteva săptămâni s-a părut că cele două organizaţii (Alianţa pentru Românii din Ungaria şi Asociaţia Românilor din Micherechi), ai căror deputaţi alcătuiesc Adunarea generală a AŢRU, s-au înţeles între ele pe această chestiune, pe care micherechenii au pus mare preţ, mai ales în timpul alegerilor din toamna anului trecut. Atunci 75% din micherecheni au votat programul fostei şi actualei conduceri ai satului, în centrul căruia stă tocmai preluarea şi administrarea de către autoguvernarea locală a instituţiilor de învăţământ. Consiliul Local din Micherechi s-a transformat în Consiliu Local de Naţionalitate Română, singurul la românii din Ungaria de acest gen, ceea ce înseamnă că conducerea satului este şi autoguvernare românească, care, conform noii Legi a naţionalităţilor din 2011, are dreptul deplin de a prelua şi conduce instituţii de naţionalitate.
La şedinţa AŢRU din 24 aprilie, consilierii din partea Alianţei au respins iniţiativa Consiliului Local Român din Micherechi de a prelua administrarea şcolii generale şi au convocat pentru data de 6 mai o şedinţă extraordinară, prilej cu care, singurul subiect pe ordinea de zi a fost preluarea administrării şcolii generale şi grădiniţei din Micherechi de către AŢRU.
La şedinţa din 6 mai, din 13 consilieri au fost prezenţi doar 11, şapte din partea Alianţei şi 4 din partea Asociaţiei Românilor din Micherechi. Deputaţii Asociaţiei din Micherechi au venit pe rând cu întrebări colegilor de la Alianţă, în legătură cu intenţia acestora de a prelua instituţia de învăţământ. S-au interesat de cadrul legal în care s-a desfăşurat strângerea semnăturilor de la localnici pentru preluarea şcolii, lucru contestat de deputaţii Asociaţiei micherechene, care au reproşat conducerii AŢRU că nu au făcut nici o pregătire pentru preluarea instituţiei, nu au stat de vorbă cu profesorii, cu părinţii, nu este clar cum şi de unde s-au adunat acele 200 de semnături de care AŢRU a făcut rost, şi că au argumente neconvingătoare. În acelaşi timp, Consiliul Local din Micherechi se luptă de ani de zile pentru această instituţie ca ea să funcţioneze cât mai bine, având şi un plan concret în cazul preluării.
La întrebările deputatei Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi, nu s-a dat nici un răspuns concret, s-a spus că în legătură cu semnăturile s-a promis ca acestea să se ţină în anonimat, iar despre modul şi provenienţa lor preşedintele AŢRU nu a ştiut să dea socoteală. S-a argumentat doar că şcolile preluate până acum se descurcă bine şi au bani suficienţi, sunt ca o familie. Doamna Tat a citat apoi dintr-un proces verbal al Comisiei Naţionalităţilor din Parlament, unde scrie că purtătorul de cuvânt al românilor, Traian Kreszta s-ar fi plâns că AŢRU are un minus de mai multe milioane de forinţi.
Nu a existat nici o şansă de înţelegere între deputaţii celor două părţi, şedinţa a fost una fierbinte cu jigniri şi sfadă ca la piaţă. După ce trei deputaţi ai Asociaţiei din Micherechi, dr. Ioan Ciotea, Margareta Tat şi Bertold Netea au părăsit sala, cei 7 deputaţi de la Alianţă rămaşi au votat pentru iniţierea preluării şcolii de către AŢRU, ajutaţi cu un vot de către doamna Maria Sarca Zombai din Chitighaz. Acesta se pare că, pe moment, a uitat că a ajuns deputat AŢRU cu lista Asociaţiei Româneşti din Micherechi.
„De ce credeţi că locuitorii vă vor pe dumneavoastră, din moment ce noi am fost cei aleşi de ei direct cu 75% din voturi?”, a pus întrebarea retorică Margareta Tat, înainte de a părăsi sala.
Deputatul Bertold Netea, viceprimar al Micherechiului, a ieşit de la şedinţă foarte supărat: „Locuitorii Micherechiului au luat o decizie clară la alegeri, ca autoguvernarea locală transformată în Consiliu Local Românesc să preia şcoala din Micherechi, lucru nerespectat acum de către AŢRU. Ar trebui să fie o mândrie pentru AŢRU ca să colaboreze cu cel mai mare Consiliu Local Românesc, însă se întâmplă că ne-am trezit din nou trădaţi. Aici totul se muşamalizează, nu pun pe masă nimic concret, dacă îi întrebi de buget sau de alte lucruri concrete se supără. După asemenea situaţii, cum să le predai şcoala? Noi ne vom lupta pentru şcoală până la capăt, nu o să le-o lăsăm lor. Vom discuta pe viitor şi cu ceilalţi deputaţi dacă mai putem lucra cu ei în continuare sau nu. În primul rând, aş dori să văd pe masă demisia deputatei Maria Sarca Zombai, care astăzi prin votul său i-a trădat pe cei peste 600 de micherecheni care au votat cu ea să ajungă deputat AŢRU. Probabil nu şi-o va da, însă o explicaţie ar putea avea totuşi ca să ştim ce a îndemnat-o să ne trădeze atât de ruşinos. Sigur o să luăm în scurt timp o decizie în privinţa AŢRU. Nu ştiu dacă demisia noastră din acest for ar ajuta comunitatea… Actualmente sunt de părere că nu se poate lucra cu aceşti oameni şi nici nu merită. Eu, ca un tânăr român, am crezut că o să putem să facem lucruri bune împreună, pentru tinerii români, pentru comunitate, dar aici nu se poate. Dacă vom continua aşa, mi-e frică să nu ne adâncim şi noi în mocirla în care ei se află”, a spus cu supărare Bertold Netea.

A.B.

Comentarii