Ştiri pe scurt...

Jula

Vineri, 15 mai, la Jula a avut loc semnarea unui protocol de înfrăţire între direcţiunea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula şi Colegiul Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa, care va asigura un schimb de experienţă între aceste două instituţii de învăţământ, din Ungaria şi România. La eveniment au participat alături de conducătorii celor două instituţii de învăţământ şi Florin Vasiloni, consul general al României la Jula şi PS Episcop Siluan, precum şi alte cadre didactice, elevi şi oficialităţi, de la cele două instituţii de învăţământ. Conducerea colegiului bănăţean a oferit Liceului „N. Bălcescu" o donaţie de 400 de volume, în limba română.

Otlaca-Pustă
Referitor la rezultatele proiectelor înaintate pentru finanţarea organizaţiilor civile de naţionalitate din Ungaria, publicate în numărul anterior al revistei noastre, rectificăm că suma de 100.000 Ft pentru funcţionare a primit-o Asociaţia Românilor din Otlaca-Pustă, organizaţie care din neatenţie a fost confundată cu Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi” din Otlaca.

Jula–Bichiş
Recent au fost publicate pe site-ul Guvernului maghiar rezultatele proiectelor înaintate de cultele din Ungaria la Secretariatul de Stat pentru Naţionalităţi şi Culte din Cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta. Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a primit în scopul protecţiei patrimoniului arhitectural religios, 4.850.000 Ft, fonduri care vor fi folosite pentru renovări la bisericile ortodoxe din Jula (Oraşul Mic Românesc) şi Bichiş.

Macea


Manifestările ştiinţifice organizate de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad cu ocazia celor 25 de ani de existenţă, în cadrul Zilelor Academice Arădene ediţia a XXV-a, a avut loc în perioada 13–17 mai. În ultima zi, programul evenimentelor s-a desfăşurat la Castelul Macea, unde a fost vizitată Grădina Universitară „Pavel Covaci”, după care cei prezenţi au fost încântaţi de spectacolul oferit de mai multe ansambluri folclorice şi de momentele inedite susţinute de elevii Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula, care au fost însoţiţi de directorul liceului, cadre didactice şi de consul general al Românei la Jula.

Comentarii