„Un zâmbet pe faţa ta”, la Biserica Baptistă din Micherechi

În duminica din 3 mai, Biserica Baptistă din Micherechi a fost gazda unui spectacol de muzică şi poezie intitulat Un zâmbet pe faţa ta”. Cu zece ani în urmă, Dumnezeu a împlinit dorinţa inimii actorului Cristian Necula de a ajunge la Tichileşti, la acei oameni care-şi duc traiul izolaţi de lume. Motivul izolării lor este că sunt atinşi de o boală nimicitoare al cărei nume poate aduce fiori numai pronunţându-o: lepra.

De atunci, în fiecare an, Cristian Necula le întinde o mână de ajutor acelor fiinţe mai puţin privilegiate. În urmă cu câteva săptămâni a fost în vizită la Tichileşti. Cristian Necula le-a povestit acum micherechenilor lucruri cutremurătoare, printre care că leprozeria se află în cea mai mare pădure de tei din Europa, însă bolnavii nu se pot bucura de mirosul ei.

Biserica Baptistă din Micherechi a fost prima staţie dintr-un turneu de o lună de zile al lui Cristian Necula, care se va încheia pe 31 mai la Linz, Viena şi Gratz. Acesta a transmis, în cadrul serviciului divin din duminica trecută, cele mai dragi gânduri întregii frățietăți din partea familiei sale şi salutul bisericii, unde slujeşte în Canada. A mulţumit bordului Bisericii Baptiste din Micherechi şi doamnei Mihaela Bucin pentru invitaţie.
Care a fost scopul spectacolului artistic pe care l-am văzut azi?
Aţi spus că a fost un spectacol artistic. Aici părerile sunt împărţite, la unii le place să vadă un spectacol de genul acesta, iar la alţii mai puţin. Eu ştiu un lucru: dacă atâţia ani am făcut ceva profesionist, ca profesionist fiind, de ce pentru Dumnezeu să-i dăm numai rămăşiţe? Deci, eu am rămas la ideea mea, că lui Dumnezeu trebuie să-i dăm mai mult decât dăm lumii. La concertul de muzică şi poezie am vrut ca lumea să nu simtă o povară a timpului, să nu fie presaţi de timp. Ideea mea a fost de a construi acest gen de concert, pe care l-am numit Un zâmbet pe faţa ta”. Am ales acest titlu în primul rând pentru că cei de la leprozerie aveau nevoie de un zâmbet.
Astăzi sunteţi la Micherechi, după care veţi porni mai departe în turneu. Când vă întoarceţi în Canada?
– Astăzi este prima zi dintr-un turneu de o lună de zile. Turneul se va încheia pe 31 mai, atunci voi fi la Linz, Viena şi Gratz, iar până atunci voi fi duminică la Paris, iar în cealaltă duminică în Belgia, apoi Olanda, după care la Londra şi Verona. Mă rog Domnului să-mi dea putere, să mă ţină sănătos, pentru că am avut un turneu destul de greu. După 17 martie am stat 2 zile la Bucureşti, după aceea am plecat la Suceava, unde am fost invitat de „Vocea Evangheliei”, unde am avut un program atât de interesant, încât în 7 zile am vizitat 18 biserici. Acuma este un nou turneu, în care stresul drumului mă deranjează cel mai tare. Dar mă încred în Domnul, că El îmi va da izbândă. Mă încred în rugăciunile soţiei mele, fetei mele, ginerelui meu şi în rugăciunile tuturor bisericilor de unde vin.
De unde a venit ideea ca să vizitaţi leprozeria din Tichileşti?
– Ideea s-a născut de când eram copil mic. Bunicii mei erau creştini după Evanghelie şi scriau scrisori la Tichileşti, trimiteau ajutoare. Trimiteau, dar de primit nu primeau absolut nimic pe vremea comuniştilor. Boala continuă în oameni, pentru că ei fac tratamente în continuare, dar nu mai este contagioasă, deci nu se mai ia. Am avut o întrevedere cu doctorul de acolo şi mi-a spus că 98% nu se mai ia această boală. Sunt nişte oameni deosebiţi şi m-am legat de ei foarte mult. De când corespondau bunicii mei cu ei mi s-a înfiripat treaba aceasta, a fost o zvâcnire, m-am gândit să fac o slujire de o oră-două şi să mă duc la Tichileşti.
Câţi bolnavi trăiesc acolo şi cum aţi fost primiţi de către ei?
– Acolo trăiesc 37 de bolnavi. În urmă cu trei săptămâni am fost la ei. De fiecare dată le fac concert. Toţi mă cunosc foarte bine, pentru că îi vizitez de zece ani. M-am bucurat pentru că am stat cu ei acolo, le-am dus daruri multe.
Ca actor de profesie, a fost greu să coborâţi de pe scena teatrală?
– Este o întrebare destul de dificilă. Vă mărturisesc că nu aş fi putut niciodată fără Dumnezeu. După ce m-am întors la Domnul, m-am botezat împreună cu soţia mea. Eu credeam meseria asta ca meseria mea, era singurul lucru care-l învăţasem. M-am lăsat de teatru şi m-am luat de muzică. S-a întâmplat nenorocirea cu băiatul nostru, şi am decis atunci că nu voi mai urca pe scenă. Dar deloc nu a fost uşor. Spuneam în concert ca cineva să coboare de pe scenă nu este uşor. Dar m-am rugat lui Dumnezeu şi am zis aşa: Doamne, numai tu poţi să faci lucrul acesta pentru că singur nu pot. Dumnezeu a fost bun, încetul cu încetul mi-a dat idei, mi-a dat concertul şi mi-a arătat calea pe unde să stau. Elena Caragiu, o veche colegă de a mea, care stă în Statele Unite ale Americii, iar eu în Canada, ne întâlnim de foarte multe ori, facem spectacole creştine împreună. Dumnezeu mi-a dat putere, mi-a dat călăuzirea lui şi multă-multă înţelepciune.
Participarea din duminica trecută a lui Cristian Necula la serviciul divin de la biserica baptistă din Micherechi a fost o nouă mărturie că baptiştii din acest sat românesc din Ungaria au legături vii cu fraţii lor de neam şi credinţă din toată lumea, iar că atunci când pot ajuta micherechenii ştiu s-o facă.

A.C.

Comentarii