Uniunea Culturală vrea o viaţă culturală mai bogată şi un viitor mai sigur

Exact aşa cum era de aşteptat, cel mai interesant punct pe ordinea de zi a şedinţei Adunării generale a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria a fost ultimul, punctul „Diverse”. După aprobările dărilor de seamă şi a realizărilor bugetare pe anul trecut, membrii Adunării generale şi-au exprimat îngrijorarea faţă de viitorul sferei civile româneşti, al instituţiilor şi organizaţiilor culturale necesare pentru menţinerea identităţii româneşti în Ungaria.

Lucrările şedinţei din sâmbăta trecută, 23 mai, au fost conduse de preşedintele Marius Maghiaru. La început s-a făcut prezentarea dării de seamă despre activitatea din anul 2014 a Uniunii şi au fost dezbătute şi aprobate gospodărirea din anul 2014 atât a Uniunii Culturale cât şi a Editurii NOI, care scoate săptămânalul „Foaia românească”. Cu toate că Uniunea de ani de zile se confruntă cu probleme financiare, făcând bilanţul la sfârşit de an se poate mândri totuşi cu multe activităţi culturale. Dintre activităţile remarcabile din 2014 amintim: un forum electoral informativ despre schimbările legate de alegerile minoritare, cu participarea unui reprezentant al Biroului Electoral Naţional; aniversarea Mihai Eminescu, cu un recital al elevilor de la Liceul „N. Bălcescu” şi un concert de romanţe al Corului „Pro Musica” din Jula; Ziua Francofoniei, în colaborare cu Consulatul general al României la Jula, cu teatru, expoziţie de goblen, gastronomie franceză, cântece corale româneşti şi franţuzeşti; concursuri de şah vara şi iarna; un spectacol muzical „Sub zodia Mariei” cu Maria Gheorghiu, Adriana Trandafir şi Adrian Păduraru, realizat în colaborare cu ICR Bucureşti; un program comemorativ cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia Română. Printr-un proiect câştigat la Departamentul Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Uniunea a organizat vara trecută, la Moneasa, o tabără pentru copii români din Ungaria şi Serbia.
În anul 2014, UCRU a gospodărit în total 6,2 milioane forinţi, marea parte a sumei fiind câştigată prin proiecte de la Ministerul Resurselor Umane din Budapesta şi DPRRP din Bucureşti.
Privind planul de lucru pentru anul 2015, printre cele mai importante proiecte ale UCRU se numără şi în continuare susţinerea activităţii Corului „Pro Musica” din Jula şi a Trupei de teatru amator de la Liceul „N. Bălcescu”. Alte evenimente plănuite pentru anul acesta sunt: programe legate de „Anul memorial Gheorghe Dulău”, spectacole cu tineri talentaţi în domeniul muzicii, programe dedicate copiilor, excursii în România, etc. Din păcate, anul acesta, Uniunea a primit pentru funcţionare, de la Budapesta, doar 2 milioane de forinţi, cu jumătate de milion mai puţini bani faţă de anul trecut, ceea ce îngreunează funcţionarea normală.
Adunarea generală a decis ca suma de 115.338 forinţi, obţinută de UCRU din 1% al contribuabililor să fie acordată Corului „Pro Musica” pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare, legate de salarizarea dirijorului.
La capitolul „Diverse”, pietricica în apa stătătoare a fost aruncată de Maria Berényi, care a spus că alegerile minoritare din anul trecut au adus o nouă cotitură în viaţa românilor din Ungaria: organizaţiile, instituţiile noastre culturale, înfiinţate acum 25 de ani se confruntă cu probleme financiare serioase, toţi banii se duc către AŢRU şi, în general, către autoguvernări, iar pentru cultură sunt tot mai puţini bani. Doamna Berényi a recunoscut că vrea să provoace membrii UCRU de a se gândi împreună asupra viitorului organizaţiilor civile. Mai mulţi delegaţi şi-au exprimat părerea de rău, că în timp ce statul maghiar acordă sute de mii de forinţi pentru unele autoguvernări, ca să organizeze întruniri în care doar se mănâncă şi se bea, pentru funcţionarea unui cor sau a unei echipe de teatru românesc nu se găsesc bani. Cu toţii au fost de acord că fără cultură, fără organizaţii civile, minoritatea română din Ungaria va dispărea. La iniţiativa mai multor membri s-a hotărât ca în cursul lunilor de vară, probabil prin august, să se organizeze la Uniune un forum de dezbatere între membrii Adunării generale a UCRU şi alţi simpatizanţi, pentru a găsi împreună soluţii la problemele arzătoare.
La şedinţa Uniunii au participat şi ambasadorul Victor Micula şi Monica Radu, consilier diplomatic, de la Ambasada României la Budapesta, şi consulul general Florin Vasiloni din Jula.

E.Ş.

Comentarii