Ziua Europei, sărbătorită la Jula şi Seghedin

Deşi Ziua Europei este sărbătorită oficial pe 9 mai, la Jula a fost marcată joi, 14 mai, la Centrul Cultural Românesc din oraş, eveniment organizat de Consulatul General al Românei la Jula, în colaborare cu Şcoala generală şi Liceul românesc din Jula şi cu Primăria Municipiului Reşiţa, judeţul Caraş-Severin.
În acest an, se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ca ziua de 9 mai să fie Zi a Europei, precum şi 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005), „Ziua proclamării Independenţei de Stat a României”, la 9 mai 1877 şi „Ziua încheierii celui de-al doilea Război Mondial”, în 9 mai 1945.


Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. Sărbătorită în fiecare an pe 9 mai, Ziua Europei este ocazia perfectă pentru a celebra şi a le reaminti cetăţenilor europeni cele trei principii ce stau la baza Uniunii Europene: unitate, respect şi toleranţă. Despre importanţa multiplă a zilei de 9 mai a vorbit în cuvântul de deschidere a evenimentului de la 14 mai, Florin Vasiloni, consul general al României de la Jula. După alocuţiunea sa şi vorbele de salut adresate publicului de toate vârstele, domnul consul general a predat scena Ansamblului de dansuri populare al Liceului „Nicolae Bălcescu”, care a prezentat o suită de dansuri tradiţionale româneşti. Pe urmă a urmat piesa de teatru „Moftul român”, de I.L. Caragiale, regizată de Nora Chiriac Tiu, şi interpretată de Echipa de teatru amator al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula.
A uimit publicul prin frumuseţea portului popular, prin dansurile şi cântecele aduse din zona Banatului de munte, cântăreţii şi dansatorii Ansamblului folcloric „Bârzava” al Primăriei Municipiului Reşiţa, judeţul Caraş-Severin. Ansamblul are în componenţă dansatori tineri elevi şi studenţi, care fascinează prin forţa, autenticitate şi sensibilitate coregrafică prin care valorifică varietatea dansului popular bănăţean precum şi al diferitelor zone etnofolclorice ale ţării.
La acest eveniment au participat, alături de numeroşi români din Ungaria, şi mulţi oaspeţi din România, printre care: Ionel Avrigeanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Gheorghe Ardelean, consilier judeţean în Consiliul Judeţean Bichiş, Lavinia Dolot, directorul-adjunct al Colegiului Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa, Geanina Catrina, consilier la Serviciul pentru Proiecte Europene şi Relaţii Internaţionale în cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa.
*

La Consulul General al României de la Seghedin a avut loc vineri, 15 mai, o manifestare culturală dedicată Zilei Europei. La eveniment au fost invitaţi numeroşi oaspeţi din România: Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, conf. univ. dr. Gabriel Moisa, prodecanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din Oradea, Daniel Săuca, directorul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, iar din Ungaria au venit români din Seghedin, Cenadul Unguresc şi Hódmezővásárhely. În cadrul programului au fost rostite cuvântări despre importanţa Zilei Europei, din partea domnului consul general Ioan Fodoreanu, gazda acestei manifestări, a PS Episcop Siluan şi a profesorului Gabriel Moisă, iar solişti instrumentişti şi artişti vocali ai Ansamblului Folcloric „Meseşul” din Zalău au încântat asistenţa cu melodiile interpretate şi cu frumoasele lor costume populare.

A.B.

Comentarii