Burse de studii în România pentru tineri români din Ungaria

Zilele trecute, Consulatul General al României la Jula ne-a informat despre oferta de locuri în ciclul I (licenţă) a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, subvenţionate de stat „cu bursă” sau „fără taxă, fără bursă”, pentru tinerii etnici români din Ungaria, în anul universitar 2015–2016.
Anul acesta, numărul locurilor acordate de statul român este 25, la fel ca anul trecut.
Aceste 25 de locuri sunt: 6 cu bursă şi 19 fără taxă, fără bursă. Toate cele 25 de locuri sunt cu scutire de plata taxelor de şcolarizare şi cu cazarea gratuită a studentului în campusurile universitare. Cele 6 locuri „cu bursă” presupun o bursă în lei, celelalte 19 „fără taxă, fără bursă” nu reprezintă această sumă, deci diferenţa între cele două categorii de bursă o reprezintă doar acea sumă oarecare primită de elev în plus.
Locurile cu bursă sunt următoarele: 2 locuri la Universitatea Oradea (1 loc – Administrarea afacerilor şi 1 loc la Economie şi afaceri internaţionale), 1 loc la Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş la Contabilitate, 1 loc la Universitatea de Medicină Veterinară Timişoara, la Zootehnie şi 2 locuri la Universitatea de Vest Timişoara (1 loc – Matematică, 1 loc – Limbă şi literatură).
Cele 19 locuri „fără taxă, fără bursă” sunt: 1 loc la Universitatea Politehnică Bucureşti, la Calculatoare şi tehnologia informaţiei, 1 loc la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, la Inginerie civilă, 1 loc la Universitatea Bucureşti, la Limbi moderne aplicate, 5 locuri la Universitatea Oradea (1 loc la Fizică, 1 loc la Agronomie, 1 loc la Inginerie şi management, 1 loc la Finanţe, şi 1 loc la Management), 1 loc la Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, la Ştiinţe administrative, 4 locuri la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş (1 loc Farmacie, 2 locuri la Medicină generală, 1 loc la Medicină dentară), 1 loc la USAMV Timişoara la Biotehnologii, 1 loc la Universitatea de Vest Timişoara, la Informatică şi 4 locuri la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, Timişoara (1 loc Farmacie, 2 locuri Medicină generală şi 1 loc Medicină dentară).
Solicitanţii unor astfel de burse sunt aşteptaţi să depună personal dosarele la sediul misiunii diplomatice a României din Jula, în prezenţa comisiei mixte, în zilele de 7, 8 şi 9 iulie (str. Munkácsy, nr. 12). Pentru informaţii suplimentare sunaţi la Consulatul General al României la Jula, la numărul de telefon: 06-66-465130.

A.B.

Comentarii

  1. Foarte frumos ca se acorda astfel de burse. Este insa o problema faptul ca tinerii romani din Ungaria care obtin burse de studiu la medicina din Tg. Mures, opteaza sa studieze in limba ... maghiara (audierea cursurilor si partea teoretica a examenelor). Desigur, e de inteles ca ei se vor intoarce in Ungaria unde vor profesa si ca doresc sa isi insuseasca cunostintele in maghiara. Problema de moralitate deriva din faptul ca studiile lor sunt finantate de statul roman in ideea ca acesti tineri sa pormoveze la ei acasa spirirtul românesc Astfel, desi este o optiune legala, cred ca o astfel de atitudine ar trebui descurajata încă în cursul procesului de selecție de la consulatul din Gyula.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu