Conferință preoțească misionar-pastorală la Budapesta

Sâmbătă, 30 mai, la parohia românească din Budapesta, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, s-a desfășurat prima conferință preoțească misionar-pastorală anuală din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, dedicată „Anului omagial al misiunii parohiei și mânăstirii azi și Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, potrivit temelor stabilite de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
La eveniment au participat preoții și diaconii de la Centrul Eparhial, Catedrala Episcopală și celelalte biserici ale Episcopiei, iar gazda manifestării din acest an a fost pr. Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta. Au participat, de asemenea oficialități, între care menționăm pe domnul Ambasador Alexandru Victor Micula și doamna Gabriela Elekes, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe din Budapesta, dar și mai mulți credincioși.


Ca de fiecare dată, conferința preoțească a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârșită în Capela românească din Budapesta de Ierarh și toți clericii, iar răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Așezământul Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” ce funcționează tot la Budapesta, în aceeași clădire ca și Capela și care este oferită pentru comunitatea românească din capitala Ungariei de către Fundația Gojdu, în urmă cu mai bine de 110 ani. La momentul potrivit, Preasfințitul Părinte Siluan a împărtășit cu Sfintele Taine pe copiii și credincioșii care s-au pregătit pentru aceasta.
Deoarece data desfășurării conferinței preoțești a fost în Ziua de Ajun a marelui Praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, care este în același timp și zi de pomenire a morților, cunoscută în popor ca „Moșii de vară”, atât în timpul Sfintei Liturghii, cât și după terminarea ei au fost făcute și îndătinatele rugăciuni de pomenire pentru iertarea păcatelor și odihna sufletelor preoților și credincioșilor Episcopiei trecuți la cele veșnice și a tuturor ctitorilor, miluitorilor și binefăcătorilor sfintelor locașuri de cult românești din Ungaria.


În cadrul conferinței, ce a avut loc tot în incinta Capelei, după cuvântul introductiv rostit de Ierarh, au fost prezentate, ca de obicei două referate, după cum urmează: Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal Românesc din Budapesta – „Sfântul Ioan Gură de Aur, Patriarhul Constantinopolului, Părinte al Bisericii și Dascăl al pocăinței pentru creștinul din toate timpurile”, iar pr. Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei și Parohul Catedralei Episcopale din Jula – „Administrația bisericească și pastorația credincioșilor ortodocși români din Ungaria”, pe marginea cărora au fost lansate ample și foarte interesante discuții, atât despre rolul jucat în istoria Bisericii de Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, cât și despre aspecte concrete ale situației și problemelor misionar-pastorale ale comunității ortodoxe românești din Ungaria de-a lungul vremii, și mai ales în momentele dinainte de anii 1990 și după înființarea și funcționarea propriu-zisă Episcopiei.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă frățească oferită din partea parohiei românești din Budapesta. Ca de fiecare dată, conferințele preoțești, precedate de slujirile liturgice sunt foarte bune prilejuri de întărire în comuniune a clericilor Episcopiei și de afirmare și întărire a rolului Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, ca și instituție, în rândul credincioșilor ei și în viața societății.
În aceeași zi, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, însoțit de pr. Arhim. Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei și de cei doi diaconi de la Catedrala Episcopală din Jula, au săvârșit la cimitirul din orașul Szolnok slujba de sfințire a crucii și a parastasului, pentru credinciosul Ioan Boieru, a cărui înmormântare a fost făcută în urmă cu șase săptămâni.

(Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)

Comentarii