Editorial - Luptele noastre

Războaie şi lupte au fost şi sunt dintotdeauna. Omul se războieşte şi se luptă şi azi. Bătrânii se luptă cu bolile, adulţii pentru un trai mai bun, copiii cu inamici imaginari ai jocurilor pe calculator, soţul se luptă cu soţia şi invers. Războaiele nu se duc doar cu tancurile şi puştile, ci şi cu ideile, cu concepţiile. Omul se luptă cât trăieşte: cu ispitele, cu alţii, cu sinele. Ştim asta încă din băncile şcolii: „O luptă-i viaţa, deci te luptă…”, ne-au îndemnat profesorii noştri prin versurile lui George Coşbuc. Uneori avem senzaţia că trăim în mijlocul unui câmp de luptă, unde toată lumea luptă şi se ceartă cu toată lumea, unde toţi cred că deţin adevărul, unde stăpâneşte ura şi duşmănia, unde mulţi ascultă dar puţini aud, mulţi vorbesc dar puţini spun cu adevărat ceva.
Aşa se simte de câteva luni bune şi majoritatea locuitorilor din Micherechi. „Eu nu mai înţeleg nimic. Toţi zic că ne vor binele, atunci de ce se sfădesc între ei?”, m-a întrebat deunăzi o cunoştinţă, pe care cel mai mult o deranjează nu faptul că la şedinţe se înşiră argumente pro şi contra preluării şcolii din Micherechi, de către primăria locală sau de către Autoguvernarea pe Ţară, ci că discuţiile nu se poartă în mod civilizat.
Părţile nu se ascultă una pe alta, fiecare îl suspectează pe celălalt că ar avea intenţii rele, unul e acuzat de metode dictatoriale, altul de exercitarea unei politici violente. Când ajung să stea totuşi la aceeaşi masă se acuză reciproc, iar în vorbele lor domină sentimentul de duşmănie. Bărbaţii vorbesc urât cu femeile şi invers, oameni care se consideră creştini mari şi adevăraţi îl fac pe Dumnezeu să-i crape obrazul de ruşine, pentru că fiii Lui împroaşcă în jur vrajbă şi ocară. Niciunul nu-şi calcă peste mândrie, ci se crede singurul deţinător al adevărului. Lupta aprigă dintre Primărie şi AŢRU pentru dreptul de administrare a şcolii şi grădiniţei din Micherechi duce la destrămarea familiilor, la sfadă între neamuri şi prieteni. Făţărnicia a ajuns la cote de neimaginat până acum. Trecând unul pe lângă altul pe uliţă se salută cu zâmbete false, ca apoi pe reţeaua de socializare, cu nume propriu sau, mai rău, cu nume fals, să arunce cu noroi unul în altul. Facebook-ul a devenit mai nou „cartea” de căpătâi a multor micherecheni. „Şi ăştia se numesc oameni cu carte!”, spune cu supărare micherecheanul turmentat, care se luptă cu sinele ca să înţeleagă ce stă în spatele acestor jocuri de putere. Părinţii se plâng că profesorii se ocupă mai mult cu politica decât cu elevii. Pentru ei e indiferent cine este gazda şcolii, important este să-şi ştie copiii în loc bun şi alături de profesori devotaţi.
În afara satului, problema se vede simplă: „Se sfădesc micherechenii”, vroia să mă convingă zilele trecute o cunoştinţă din Chitighaz. Încercând să-i explic că nu este aşa, m-a contrazis prin faptul că, în AŢRU, din cei 13 deputaţi şapte sunt micherecheni. Degeaba i-am mai zis că din cei şapte doar trei trăiesc şi azi în sat, el nu şi nu, acesta este un război al micherechenilor. Să fie oare?
Cu atâţia „binevoitori” în jurul lor, elevii şi profesorii din Micherechi se pregătesc de vacanţă. Toată lumea speră că vor urma două luni liniştite, de odihnă binemeritată şi de excursii frumoase, după care în toamnă „binevoitorii” şcolii vor relua tratativele, vor analiza şi vor argumenta în mod calm şi constructiv. Şi, cel mai important: îi vor convinge pe micherecheanul turmentat şi pe chitighăzeanul sceptic, că nu mai trebuie să le fie ruşine de cei pe care i-au ales ca să-i reprezinte.

Eva Şimon

Comentarii

  1. Intr-o lupta fiecare isi urmareste interesul propriu, nu pe al altuia; chiar daca aparent sustine altceva.
    Scoala din Micherechi trebuie sa apartina comunitatii locale, NU unei entitati "indepartate" (si la propriu si la figurat) cum este ATRU.

    RăspundețiȘtergere
  2. Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: locmunca.office@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu