Multe hotărâri la şedinţa AŢRU

Şedinţa din 27 mai a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a avut multe puncte pe ordinea de zi şi foarte multe hotărâri obligatorii. Din cei 15 membri, la şedinţa Adunării generale, condusă de preşedintele Tiberiu Juhasz, au luat parte 8 deputaţi.
Punctele dezbătute au fost: probleme legate de dările de seamă şi rapoartele financiare ale AŢRU şi ale instituţiilor administrate pe anul 2014, planurile de lucru pe anul 2014, stabilirea numărului grupelor de la grădiniţe şi al claselor şcolare din anul şcolar 2015–2016 şi modificarea statutelor de bază ale şcolilor preluate de AŢRU.

Deoarece la şedinţă au luat parte doar deputaţii delegaţi din partea Alianţei pentru Românii din Ungaria şi un singur deputat din partea Asociaţiei Românilor din Micherechi, care la votare au fost întotdeauna pe aceeaşi lungime de undă, întrunirea a fost destul de monotonă, aşa cum de altfel se întâmplă atunci când se lucrează cu aprobări de bugete şi modificări obligatorii.
În anul 2014, AŢRU a gospodărit suma de 1.359.086.000 ft, din care, pentru funcţionarea Oficiului AŢRU au fost destinaţi 53.197.000 ft, iar Centrul de Documentare şi Informare a primit 22.428.000 ft. Cele 5 şcoli preluate au fost finanţate în următorul fel: şcoala din Bătania – 153.570.000 ft, şcoala din Aletea – 66.710.000 ft, şcoala din Chitighaz – 225.055.000 ft, şcoala din Bihor – 225.172.000 ft, iar şcoala şi liceul „N. Bălcescu” din Jula – 464.113.000 ft. Revista „Foaia românească” şi revista „Cronica” au primit, în egală măsură, câte 18.359.000 forinţi, o sumă neschimbată deja de ani de zile.
La capitolul diverse s-a discutat despre faptul că Centrul de Documentare şi Informare a AŢRU, condus acum de un nou director, trebuie să fie mult mai activ decât în anii trecuţi, că de curând şi casa-muzeu din Chitighaz a devenit membră a Uniunii Caselor Muzeu din Ungaria, şi că ar fi bine dacă s-ar întruni cât mai curând Comisia mass-media a AŢRU care să analizeze situaţia presei scrise şi electronice româneşti. Mai mulţi deputaţi ai AŢRU şi-au exprimat nemulţumirea că ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, nu s-a întâlnit şi cu ei cu ocazia recentei sale vizite la Budapesta.

E.Ş.

Comentarii

  1. Évike,
    azt írja, hogy csak a maguk szervezete 2014-ben 1,35 milliárd magyar adóforintból "játsszik" kulturális autonómiásdit, olyasmit, amiről maga azt állítja, hogy a magyar állami "kirakat"proganda, amit "vitrinben" tálalnak a külföld számára?
    Ne haragudjon, ha már a vezércikkében ezt a" kulturális autonómiának álcázottkirakatpropagandát" mocskolja, miért fogadják el ezt a pénzt? Miért partnerek a magyar állam kulturális autonómiásdi kirakatpropagandájában?
    A pénzért vagy netán másért?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tocmai, Eva chiar promoveaza si exercita de-adevaratelea autonomia culturala, in timp ce in ATRU exista o majoritate care nu este cu adevarat promotoare a identitatii romanesti. Iar banii se dau exact pentru sustinerea valorilor culturale ale nationalitatilor.

      Ștergere
  2. Kedves "Anonim ha ön olyan bölcs ,és önnél van a bölcsek köve miért nem válalja fel magát képel,névvel cimmel???vagy ennyire mégsem bölcs??



    RăspundețiȘtergere
  3. Aloooo.....Romana se mai stie ceva? Daca cititi romaneste cu un pic de efort o sa si invatati sa scrieti.Puneti mana pe cartea romaneasca sa va onorati stramosii si sa nu ajungeti de rasul ungurilor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu