Un cadou de Ziua Copilului: teatru interactiv şi atelier pentru mici actori

Mai multe imagini despre spectacolul din Bătania aici
şi despre cel din Micherechi aici
Săptămâna trecută, pe 2 iunie, în Ungaria şi Serbia au avut loc reprezentaţii de teatru şi ateliere de improvizaţie şi interpretare destinate copiilor din comunităţile româneşti cu ocazia Zilei Copilului. Proiectul a fost organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, în parteneriat cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi Comunitatea Românilor din Serbia. Programul a cuprins câte un spectacol cu piesa „Ursul păcălit de vulpe”, adaptare după povestea lui Ion Creangă, şi workshop-uri interactive de improvizaţie şi interpretare pentru copii sub genericul „Atelierul micului actor”, proiect iniţiat şi susţinut de actori profesionişti din Arad şi Bucureşti.


Copiii au fost foarte receptivi în ambele şcoli din Ungaria, Bătania şi Micherechi, unde au avut loc spectacolele. Ei au dat dovadă de foarte mult interes şi mai ales de faptul că înţeleg bine limba română. Scopul acestei acţiuni a fost ca, prin teatru, copiii să reacţioneze cu zâmbete, ropote de aplauze şi răspunsuri hazlii la replicile actorilor din poveste. Copiii au cunoscut povestea, au înţeles limbajul personajelor, la un moment dat au încercat chiar să dirijeze ei cursul întâmplărilor.

Teatrul înlocuieşte multe ore de română
Primul spectacol din marţia trecută a avut loc la Şcoala românească „Lucian Magdu” din Bătania, unde atât spectacolul cât şi atelierul de actorie au avut foarte mare succes. În după amiaza aceleiaşi zile, caravana de teatru a poposit printre copiii din Micherechi, unde în casa de cultură o sută de copii de la grădiniţă şi şcoala generală au aşteptat nerăbdători să înceapă povestea. În ambele locaţii, cei mici au intrat foarte uşor în joc, alături de dascălii lor.
„Chiar şi eu m-am simţit azi copil. A fost un spectacol foarte plăcut, am fost impresionată de reacţia copiilor noştri, cât de antrenaţi sunt. Au încercat chiar să dirijeze cursul poveştii, lucru de care m-am bucurat pentru că în acel moment ei erau în poveste, nu mai exista acea barieră dintre public şi scenă. Au fost foarte drăguţi, iar organizatorilor şi tuturor celor care au contribuit la acest spectacol, le mulţumim din suflet. Cred că această piesă a contat pentru copii mai mult decât ore întregi de limba română. Totdeauna sunt binevenite astfel de ocazii atât pentru copiii noştri, cât şi pentru cei de la alte şcoli”, ne-a mărturisit directoarea şcolii din Bătania, Iulia Olteanu.
Părere asemănătoare a avut şi Ana Sárközi, directoarea şcolii din Micherechi, care ne-a spus că aşa ceva le lipseşte copiilor de la şcolile noastre, programe atractive care să atragă atenţia şi interesul lor. Pedagogii participanţi din ambele şcoli au recunoscut că metodele aplicate la „Atelierul micului actor” chiar au fost foarte interesante şi atractive, vor încerca şi ei să le folosească la orele de română.

Scopul: să atragem copiii către limba română
„Proiectul nostru are scopul ca prin joc şi prin tot felul de metode actoriceşti, prin interactivitate, să lucrăm cu copiii, să-i atragem în lumea poveştilor, a teatrului şi, mai mult de atât, să-i aducem către limba română în toată frumuseţea şi splendoarea ei. Am lucrat de-a lungul timpului cu diverse teatre, cu actori profesionişti, şi ne-am gândit că ar fi o metodă mai atractivă de a-i capacita pe cei mici să pătrundă în lumea poveştilor, să aprofundeze limba română prin teatru şi să-i atragem să redescopere poveştile copilăriei noastre. Sclipirile din ochişorii lor sunt aceleaşi, fie că vorbim de copii români din sudul Basarabiei, fie că vorbim de cei din Ungaria sau de dincolo de Prut. Copiii sunt minunaţi şi reacţiile lor sunt asemănătoare. Dacă aici, în Ungaria, am înţeles că au acces mai mult la teatru, deşi nu este suficient niciodată, deoarece poveştile sunt diverse şi nenumărate, cei din Ucraina nu au avut ocazia niciodată să vadă un teatru de păpuşi sau chiar cu actori pentru copii în limba română. Cred că pentru ei este un moment deosebit şi special. Şi copiii se raportează la fel de frumos, indiferent de unde sunt. Şi vă spun serios, că eu nu am fost uimită de reacţia lor, recunosc acest tip de comportament al copiilor, dar am fost plăcut surprinsă că au reacţionat la imboldurile actorilor, au ştiut cântecele. Cu siguranţă pot să facă şi ei după aceasta nişte momente de improvizaţie în recreaţie, ceea ce este clar că încurajează comunicarea şi sparge barierele comunicaţionale şi rigiditatea de la şcoală. Iar dacă va fi aşa, ne-am ajuns obiectivul şi ceea ce am dorit de fapt să facem”, ne-a spus Adriana Gae, expert la Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, Compartimentul românii din vecinătatea României din ICR Bucureşti, coordonatorul caravanei.

„…Sunt îndrăgostită de copii”
Povestea „Ursul păcălit de vulpe” a fost interpretată de actorii bucureşteni Elena Vasîlică (Vulpiţa), Sebastian-Anton Paul (Ursul) şi Marian Cobuz (Ţăranul). „Atelierul micului actor” a fost condus de actriţele Angela Petrean Varjasi şi Mădălina Toderaş din Arad. Atât la Bătania cât şi la Micherechi, cel mai simpatizat personaj al poveştii a fost Vulpiţa, probabil pentru că a reuşit să păcălească pe toată lumea.
„Pentru mine este uşor să lucrez cu copiii, pentru că am această afinitate şi sunt îndrăgostită de copii. Mă hrănesc cu energia pe care ei o dăruiesc, din puritatea lor şi din dispoziţia pe care o au tot timpul pentru joc, pentru faptul că ei acceptă tot timpul provocările şi pentru că sunt plini de candoare. Sunt foarte încântată de ce am găsit aici. Copiii mi-au întrecut aşteptările. După câte mi-am putut da seama, cunosc foarte bine limba română, au putut să guste poantele, glumele şi comicul de limbaj, iar pentru asta este esenţial ca ei să cunoască limba română. Noi folosim foarte mult comicul de limbaj şi, pe lângă faptul că au cunoscut povestea, ştiu limba română şi astfel au putut să speculeze şi ei povestea, şi au intrat în joc. Vă spun drept, că am fost foarte plăcut surprinsă pentru că au făcut asta în număr foarte mare şi au fost receptivi la provocările noastre. Eu am fost astăzi vulpea, aşa că pentru mine a fost un personaj foarte la îndemână, vulpea fiind un personaj foarte vioi, viclean, isteţ şi plin de viaţă. Pentru mine, când îmbrac costumul vulpii este un loc în care mă pot exprima şi fără să conteze impunerea unor anumite limite. Acolo este libertate totală. Vulpea este una din personajele care poate să facă orice”, ne-a explicat actriţa Elena Vasîlică.
După urmărirea poveştii, copiii au putut „gusta” şi ei cum e să fii actor. La „Atelierul micului actor”, cei mici au învăţat mişcare scenică, metode actoriceşti, au înţeles care e relaţia dintre actori şi public, au urcat pe scena imaginară şi au curerit lumea teatrului. Decât curiozitatea lor, numai însufleţirea le-a fost mai mare.
*
La ambele spectacole de teatru de la Bătania şi Micherechi au participat, alături de pedagogi, şi ambasadorul României în Ungaria, Victor Micula, doamna Monica Radu, consilier diplomatic la Ambasadă şi Florin Vasiloni, consul general al României la Jula. Joi, 4 iunie, programul caravanei a continuat la copiii din Satu Nou şi Sân Mihai – Serbia (Voivodina).

A.B.

Comentarii

  1. Va recomandam websiteul www.specialalese.ro suntem un magazin online specializat pe cadouri de calitate la preturi bune. Pe langa produsele clasice, avem si o gama variata de produse personalizate si productie speciala pe comanda.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu