Întâlnire aniversară la 65 de ani de înfiinţarea Liceului „N. Bălcescu” din Jula

Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula a sărbătorit, într-o atmosferă caldă şi elegantă, vineri, 26 iunie, aniversarea a 65 de ani de existenţă. Celebrarea a avut loc la Centrul Cultural Românesc, cu participarea numeroşilor invitaţi: oficialităţi, cadre didactice, foşti dascăli şi foşti şi actuali elevi ai şcolii, părinţi ai acestora, directori şi cadre didactice de la alte şcoli din Ungaria unde se predă limba română. De fapt, tot anul şcolar 2014–2015 a fost declarat de către conducerea Liceului „N. Bălcescu” din Jula ca an aniversar. În decursul lui au avut loc mai multe activităţi cultural-educative, dedicate acestui moment.




La ceas aniversar
Iniţiatorul şi gazda acestei manifestări, directorul Maria Gurzău Czeglédi, sprijinită de conducerea şcolii şi de colegi, a invitat foşti profesori ai şcolii, foşti elevi, dar şi alte personalităţi însemnate din comunitate. În cuvântul său de deschidere, doamna director a evocat importanţa acestei aniversări, de 65 de ani de la înfiinţarea liceului, a prezentat date legate de istoricul instituţiei şi a făcut referire şi la copacul sădit în urmă cu 5 ani în curtea şcolii, plantat ca un simbol al legăturii dintre promoţiile vechi şi noi, dintre trecut şi prezent. Copacul a fost sădit de domnul avocat dr. Ioan Silaghi, cel mai vârstnic absolvent al primei generaţii de elevi, din 1953, prezent şi la acest eveniment, şi cea mai tânără elevă a generaţiei din 2010, Edit Herdean.






Mai multe generaţii

Prima promoţie a şcolii s-a aşezat în bănci în anul 1949/50. Pe unii dintre ei, Dumnezeu i-a ajutat să fie prezenţi şi la acest eveniment. constituind un model uman de urmat. În prima parte a programului, doamna director a evidenţiat trei cadre didactice retrase din activitate, acum toţi pensionari, care au făcut foarte multe pentru acest liceu: domnul Ion Budai, care vreme de 32 de ani, între 1970 şi 2002, a fost directorul liceului românesc, învăţătoarea Maria Misaroș, care a predat încă şi la şcoala confesională românească, şi învăţătoarea Lucreția Cioca, cea mai în vârstă profesoară, care a fost absolventă a primei promoţii a liceului.
Cu ocazia aniversării, au urcat pe scenă şi cele mai tinere vlăstare ale instituţiei, elevii claselor 1–4, prezentând un frumos program artistic, cu poezii, cântece şi dansuri populare, precum şi dansatorii claselor 5–8 şi cei de liceu, unii îmbrăcaţi în minunate costume populare româneşti, alţii în costume populare cu specific local.




Un copac al amintirilor

După programul artistic, invitaţii au fost poftiţi în curtea şcolii, unde PS Părinte Episcop Siluan a sfinţit o placă aniversară din piatră, aşezată lângă copacul plantat în urmă cu 5 ani şi a rostit un cuvânt de felicitare pentru această instituţie de învăţământ, care reprezintă continuarea la un nivel mai înalt, liceal, a fostei şcoli confesionale, care a funcţionat la Jula între anii 1771 şi 1948. De asemenea, a felicitat cadrele didactice şi elevii de la această instituţie pentru activităţile desfăşurate, îndemnându-i să rămână mereu ataşaţi de valorile bisericii şi cele româneşti. Cei doi săditori ai pomului de acum 5 ani, avocatul Ioan Silaghi şi Edit Herdean, au legat acum, în chip simbolic, o panglică în jurul copacului.
Ultimul moment festiv al acestui eveniment aniversar l-a constituit cuvântul omagial rostit de doamna Andreea Cefan, director adjunct al instituţiei, despre personalitatea istoricului, scriitorului şi revoluţionarului român Nicolae Bălcescu (1819–1852), al cărui nume îl poartă şi liceul românesc din anul 1953, după care au fost depuse coroane la bustul lui Bălcescu, aflat în faţa şcolii. Toţi oaspeţii au fost invitaţi apoi la o cină festivă, unde a continuat atmosfera de sărbătoare, unde s-au depănat amintiri şi s-au retrăit emoţiile anilor de liceu.

A.B.

Comentarii