Pelerinaj şi sfinţire de icoană la Pocei

În ziua de 27 iunie 2015, Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, a efectuat o vizită de lucru în localitatea Pocei, din Bihorul unguresc (judeţul Hajdú-Bihar). În această localitate, cu vechi tradiţii româneşti, trăiesc şi astăzi etnici români, majoritatea de religie greco-catolică. În jur de 50 de familii din România s-au stabilit la Pocei după anul 1990, se arată într-un comunicat al Consulatului General al României la Jula.
În această zi, la biserica greco-catolică din localitate, care a fost renovată recent, s-a desfăşurat un pelerinaj al credincioşilor greco-catolici din zonă, cu ocazia sfinţirii unei icoane, copie a unei icoane „făcătoare de minuni”, aflată la Mănăstirea mariană de la Mariapócs. Preotul paroh de la Pocei, Zoltan Miklos, împreună cu un sobor de preoţi, a celebrat ceremonia religioasă, la care au participat sute de persoane. Manifestările din această zi au cuprins o conferinţă, o masă comună, un spectacol prezentat de elevii din Pocei, competiţii sportive etc. La eveniment a fost prezent, printre oficialităţi, Szunai Miklós, secretar general al Consiliului Demnităţilor Umane de la Budapesta, originar din Pocei.


În cursul zilei petrecute la Pocei, diplomatul român s-a întâlnit şi a avut întrevederi cu primarul localităţii, Gyula Kecskés, cu viceprimarul Kun István, cu doamna Mazsu Jenőné, preşedintele Autoguvernării Minoritare Româneşti de aici. În convorbirile avute cu oficialii din Pocei s-a dicutat despre situaţia comunităţii româneşti de aici, dinamica dezvoltării comunităţii, despre schimburile culturale între Pocei şi localităţi din România. Comuna Pocei este înfrăţită cu localităţile Budureasa (jud. Bihor) şi Tomeşti (jud. Timiş).

La şcoala din Pocei, condusă de directorul Piroska Molcsán, învaţă peste 280 de elevi, care urmează şi ore de limba şi literatura română, istorie şi civilizaţie românească.

Comentarii