7 aug. 2015

Sănătatea, cel mai scump dar - Interviu cu Mirela Jivan din Bătania

Pentru a încerca să excludem chimicale cancerigene care ne agresează organismul în fiecare zi, nu ar mai trebui să ne îngropăm capul în nisip şi să ne prefacem că nu ne interesează ce efecte pot avea acestea asupra noastră şi asupra copiilor noştri, ci să încercăm să facem o schimbare. Este evident faptul că toate fardurile din comerţ, şampoanele de păr, de baie şi mai ales cremele, rujul, care ajunge pe buze şi este mai apoi „mâncat”, fiind preluat de sânge în tot corpul, ne infectează zilnic organismul puţin câte puţin. Asta înseamnă că este foarte folositor să verificăm ingredientele conţinute de produsele pentru îngrijirea zilnică. Ce putem face să ne ferim pe cât se poate de acestea? Este o întrebare pe care şi-a pus-o cu ani în urmă şi interlocutoarea noastră Mirela Jivan din Bătania, dar la care dânsa a găsit răspunsurile.Totul a început din curiozitate

Mirela Jivan este orginară din Arad, şi din 2010 s-a stabilit cu familia în localitatea Bătania din judeţul Bichiş. Actual dispune de o mică afacere „Okolila”, prin care a avut mai multe ateliere şi întâlniri de specialitate la Arad şi Timişoara. Aceste ateliere sunt locul unde întrebările legate de produsele cosmetice bio îşi găsesc răspuns. Interlocutoarea noastră este un om care e implicat de mult timp în domeniul acesta, a călătorit mult prin lume, iar obiceiul de a cerceta înainte de a crede i-a ajutat să fie informată şi educată în legătură cu ceea ce foloseşte pentru ca ea şi familia sa să se îngrijească cât mai sănătos.
„La mine totul a început cu întrebările. Sunt o fire foarte analitică. Când nu am răspunsul la întrebări atâta citesc până găsesc ceea ce mă interesează, iar din punctul meu de vedere răspunsurile trebuie să fie viabile. Normal că-ţi pui nişte întrebări având tangenţă cu zona cosmetică şi întreţinere, şi participând la nişte târguri, cum e cel de la Bologna de exemplu, cel mai mare târg din Europa pe parte de cosmetice, unde am stat o săptămână şi am văzut o grămadă de lucruri frumoase şi interesante. La început întrebările mari au fost pe o parte legate de compoziţia produselor. Aşa cum v-am întrebat şi pe dumneavoastră! Să ai 5 ml de cremă şi să o transporţi la –20 de grade sau la +40 de grade şi să-şi păstreze stabilitatea, aromele şi compoziţia naturală, deci e clar că este chimie pură, aici nu mai discutăm de produs natural, cu toate că la foarte multe pe etichetă scrie produs natural. Pe de altă parte a fost important ca să afle copiii noştri nişte lucruri esenţiale pentru sănătatea lor”, ne-a mărturisit doamna Jivan.
Produse care ne otrăvesc organismul

– Vom povesti puţin despre o schimbare posibilă care se poate face atunci când vine vorba despre produsele cosmetice pe care le folosim zilnic. Substanţele nocive, cancerigene, se găsesc peste tot şi sunt aproape imposibil de evitat. Ne bombardăm zilnic organismul cu zeci de tipuri de chimicale cancerigene, fără să ne gândim la asta sau chiar fără să ne dăm seama. Făcând un bilanţ rapid asupra numărului de produse folosite zilnic de o femeie, rezultatul te pune pe gânduri: pasta de dinţi, săpun, şampon, balsam, mască de păr, cremă de faţă, fixativ, spumă de păr, crema de corp, gel de duş, lac de unghii, rimel, fond de ten, fard de pleoape, fard de obraz, ruj, detergent de vase, detergent de rufe, balsam de rufe, produse de menaj pentru baie şi bucătărie şi lista poate continua. Pielea este cel mai mare organ al nostru. Prin piele absorbim toate substanţele, care ajung apoi direct în sânge, spre deosebire de substanţele ingerate, care sunt filtrate mai întâi de organele interne, iar abia după aceea ajung în sânge. Putem spune, deci, că substanţele absorbite prin piele sunt mai periculoase decât cele ingerate. Aşadar, este de o importanţă maximă să ne îngrijim şi de acest aspect al vieţii noastre, şi să ne intereseze ce conţinut au produsele de uz zilnic. Trebuie să fim atente, mai ales, la ce produse folosim pentru bebeluşi şi copii. Noi facem alegerile în locul lor şi nu cred că este normal să-i otrăvim cu bună ştiinţă şi să-i expunem la diverse riscuri de boli şi chiar de modificări ale ADN. Ce este important este faptul că pe copii trebuie să-i educăm în această privinţă şi de aceea m-a atras mai mult partea de educaţie decât cea comercială. În zona de educaţie aş vrea să mă duc preponderent şi mai departe.Să ne educăm tinerii
– Ceea ce pe mine m-a tentat foarte tare este transmiterea informaţiei, metodele şi câteva tehnici de bază. Despre acestea am întocmit şi nişte cursuri de preparare a produselor şi broşuri pentru cursuri. Am avut curs de prepare a produselor cosmetice bio la Timişoara şi Arad, şi au fost de mare succes. Cei care au fost la cursuri sună ulterior şi acum să comande produse. Eu consider că este important să se ştie cum se face o emulsie, un ser, cum se face un săpun, un ulei de corp şi cum să lucrezi cu ele. Acestea sunt nişte tehnici de bază şi se poate particulariza în funcţie de fiecare ce probleme are şi ce vrea să-şi facă. Deoarece m-am stabilit în Bătania, probabil o să petrec aici mai mult timp şi de aceea m-aş bucura dacă aş reuşi să primesc aici măcar un cerc la şcoală. Prin Antonia, fetiţa mea, care este elevă la şcoala generală românească din Bătania, am încercat să pomenesc despre aceste lucruri. Ar fi vorba de un cerc unde tinerii ar putea să înveţe anumite lucruri utile. Automat, educându-i în direcţia aceasta, informaţia ajunge la vârsta la care trebuie. Sunt lucruri care ţine de mai mulţi factori care se întrepătrund, este chestie de întreţinere, de nutriţie, de educaţie, de conduită, informaţii pe care eu consider că ar trebui să le aibă un copil la vârsta de 13–14 ani. Curiozitatea inocentă a copilăriei face ca orice lucru să fie înţeles mult mai uşor. Este momentul să le dăm tinerilor şansa de a fi atenţi la anumite lucruri, să-i prevenim în această direcţie.

Câteva arome magice

– Fiindcă este sezonul lavandei, vă propunem prima dată florile şi uleiul de lavandă care au o mulţime de beneficii şi pot trata foarte multe afecţiuni. Relaxează, vindecă insomnia şi anxietatea, are proprietăţi antidepresive, ameliorează problemele respiratorii. Uleiul esenţial este folosit şi ca remediu natural pentru problemele respiratorii cum ar fi astmul, bronşita, tusea şi congestia. Calmează durerile musculare, vindecă boli digestive şi multe altele.
Ulei de lămâie, pentru relaxare – lămâile sunt pline de elemente care reduc stresul.
Ulei de argan, pentru hidratare – este un remediu al frumuseţii de secole. Acest ulei este perfect pentru întregul corp. Foloseşte ulei de argan, 100% natural pentru a hidrata tenul, pielea uscată, părul uscat şi aspru şi, de asemenea, pentru unghii mai puternice şi mai sănătoase.
Ulei de oregano, pentru a combate bacteriile – fiind produs din florile şi frunzele plantei de oregano, este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Studiile au arătat că uleiul de oregano este foarte eficient în distrugerea bacteriilor şi poate ajuta în lupta sistemului imunitar împotriva virusurilor, ciupercilor şi paraziţilor.
Ulei de măceşe, pentru piele – este un puternic exfoliant, plin de Vitaminele E şi A, care te ajută să obţii un ten mai tânăr şi mai luminos. Uleiul de măceşe, conţine acizi graşi esenţiali care pot îmbunătăţi bolile de piele, cum ar fi eczemele sau psoriazisul.
Ulei de măsline, pentru inimă – plin de acizi graşi monosaturaţi, uleiul de măsline poate să reducă riscul bolilor de inimă, scăzând nivelul de colesterol.

A.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...