A răsunat clopoţelul: a început şcoala!

Cei mai mici şcolari din şcoala din Aletea
1 septembrie 2015, ora 8.00 – clopoţelul a răsunat în toate şcolile vestind începutul noului an şcolar 2015/2016. După două luni şi jumătate de vacanţă, dis de dimineaţă, sute de elevi care frecventează şcolile generale şi liceul românesc din Ungaria şi-au îndreptat paşii spre şcoli. Bucuria revederii colegilor şi a profesorilor, emoţiile şi amintirile din vacanţa de vară au caracterizat prima zi de şcoală, care în acest an a început marţi, 1 septembrie. Cei mai emoţionaţi au fost însă cei 117 de copii, care au păşit pragul vreunei şcoli româneşti pentru prima dată în viaţă. La începutul anului şcolar 2015/2016 am contactat şcolile bilingve şi şcolile unde limba română se predă ca obiect de studiu, interesându-ne despre noutăţile de la început de septembrie.


Efectivul elevilor de clasa întâi, înscrişi în şcolile româneşti din Ungaria, este următorul:
29 – Jula
18 – Bătania
17 – Chitighaz
15 – Aletea
14 – Micherechi
10 – Apateu
8 – Săcal
4 – Cenadul Unguresc
2 – Bedeu

Deschidere de an şcolar la Jula. În imagine: copiii de clasa întâi

Pentru cei mai mici dintre şcolari, emoţiile începerii sunt extraordinare. Elevii de clasa întâi intră pentru prima dată într-o lume nouă, o lume fascinantă ce le deschide porţile cunoaşterii, un univers plin de miracolele ştiinţei şi culturii. Pentru ceilalţi, noul an şcolar înseamnă o nouă etapă în acest proces sublim al creşterii lor spirituale. La Şcoala generală şi Liceul N. Bălcescu” din Jula serbarea festivă a deschiderii noului an şcolar a avut loc luni, 31 august. Instituţia numără în anul şcolar 2015–2016 cei mai mulţi copii. Este primul an şcolar în istoria instituţiei când are cel mai mare număr de elevi, 398 la număr. Micii şcolari de clasa întâi, împărţiţi în două clase paralele, vor pătrunde în tainele scrisului, cititului şi socotitului cu ajutorul învăţătoarelor Eva Pătcaş Sabău şi Maria Rocsin Bányai. Elevii de clasa întâi sunt 29 la număr, 16 în clasa A, iar 13 în clasa B. Şi la liceu, unde sunt 47 de elevi de clasa a 9­a, sunt două clase paralele, care le vor avea ca diriginte pe profesoarele Mariana Oros Martin şi Florica Santău.
*
Clopoţelul şcolii generale din Aletea a sunat pe 1 septembrie dimineaţa la ora 9.00. În anul şcolar 2015/2016 s-au înscris în total 64 de elevi, un efectiv mai mare faţă de anii trecuţi. De la 1 septembrie, în clasa întâi vor învăţa 15 elevi. Diriginta lor va fi învăţătoarea Ferenciné Baranyi Ibolya.
AŢRU, susţinătorul şcolii generale din Aletea, a câştigat anul acesta un proiect de la Ministerul Resurselor Umane din Budapesta, o sumă de 23 de milioane de forinţi pentru renovarea clădirii şcolii. Odată cu deschiderea anului şcolar au fost inaugurate şi lucrările care s-au realizat în vara aceasta. La deschiderea festivă a noului an şcolar, directorul Petru Selejan s-a arătat foarte emoţionat şi totodată fericit pentru efectivul în permanentă creştere a şcolii. Vicepreşedintele AŢRU, Alexandru Finna, a mulţumit pentru încrederea părinţilor care şi-au înscris copiii la această şcoală. Gheorghe Bagy, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Aletea a dăruit fiecărui copil din clasa întâi câte un mic cadou cu rechizite şcolare. Primarul Pluhár László a atras atenţia copiilor şi părinţilor că este foarte frumos lucru ca în lumea de azi să ştii limba engleză, dar pentru copiii din Aletea este şi mai important să ştie limba română. Din două motive: ca să nu-şi uite rădăcinile şi ca ştie să vorbească limba ţării vecine.
*
Şcoala generală din Apateu a început noul an şcolar cu 74 de elevi. Dintre aceştia, 10 sunt înscrişi în clasa întâi a căror învăţătoare timp de patru ani va fi Karap Józsefné. În instituţia bihoreană, limba română se predă ca obiect de studiu cu ajutorul învăţătoarelor Maria Berényi Sáfrány şi Oláh Ildikó.
*

Cadou de început de an şcolar pentru cei mai mici elevi din Bătania

La şcoala generală „Lucian Magdu” din Bătania, deschiderea anului şcolar a avut loc pe 1 septembrie. În clasa întâi vor învăţa 18 elevi a căror învăţătoare va fi Sidonia Mac. Efectivul şcolii este de 116 de elevi.
*
Şcoala din Bedeu numără în total 9 elevi. În clasa întâi învaţă 2 copii, a căror învăţătoare va fi timp de patru ani Nagy Gáborné. Profesorul care va preda limba română în clasele 5–6 va fi Cornel Stelian Pintean.
*
Şcoala generală din Cenadul Unguresc numără în noul an şcolar 80 de elevi. Din efectivul total al şcolii, 59 de învăţăcei vor învăţa limba română, sub îndrumarea profesoarei Eva Ruja Molnár. Efectivul clasei întâi este 7, dintre care 4 copilaşi s-au prezentat la cursurile de însuşire a limbii române.
*
La şcoala din Chitighaz 17 copilaşi au devenit elevii clasei întâi, ai căror paşi vor fi îndrumaţi de Kovalcsikné Szucsán Gyöngyi şi Alexandru Berke. Efectivul şcolii este de 143 de elevi.
*
Elevii de clasa întâi din şcoala din Micherechi

La Micherechi deschiderea noului an şcolar a avut loc pe 1 septembrie, ziua în care a început munca educativă. Efectivul total al şcolii este de 110 elevi. În băncile din clasa întâi s-au aşezat 14 copii, a căror învăţătoare este Eva Mihuţ Pătcaş. Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a fost onorată de primarul localităţii Margareta Tat şi de Angelica Martin Puskár, directoarea grădiniţei.
*
La Săcal 8 elevi vor fi de clasa întâi. Învăţătoarea lor este Máthé Dénesné. La şcoală s-au înscris în total 89 de elevi.

Ana Cioca

Comentarii