Închiderea Festivalului Internațional George Enescu - București, 30 august – 20 septembrie 2015

Una dintre orchestrele cele mai importante din lume, aflate în top 3, Royal Concertgebouw Orchestra a încheiat ediția 2015 a Festivalului Enescu, cu Rapsodia Română Nr. 2 de marele compozitor român, în cadrul concertului ultim de la Sala Palatului din capitala României.
În cadrul ediției care s-a încheiat în seara zilei de 20 septembrie 2015, opera „Oedipe” a fost prezentată ca spectacol de închidere, pe scena Operei Naționale. În cadrul concertelor prezentate în Sala Palatului, în sala mare și sala mică a Ateneului Român, în sala Radio, în sala de consiliu a Băncii Naționale, în Piața Festivalului și în alte locuri, 22 de lucrări ale lui George Enescu au fost interpretate de cele mai importante orchestre ale lumii și de cei mai valoroși artiști internaționali, în perioada 30 august – 20 septembrie.

În clipa de față, 80% din programul pentru ediția 2017 este definitivat. În semn de omagiu adus compozitorului George Enescu, ediția din anul 2017 se va deschide cu opera „Oedipe”. Programul ediției 2017 a Festivalului îl va avea ca președinte de onoare, proaspăt numit, pe maestrul Zubin Mehta, devenit dirijorul emblematic al muzicii simfonice de pe mapamond. Programul ediției aproape definitivate include prezențe celebre precum Opera Scala din Milano, prestația vestitului pianist Lang Lang, care va interpreta o lucrare de George Enescu, dirijorii Valery Gergiev și Antonio Pappano, care va dirija în viitoarea ediție Simfonia a III-a de George Enescu.


Conform ideii de promovare a muzicii marelui compozitor român George Enescu și, aducerea muzicii sale în prim-plan național și internațional, Festivalul George Enescu 2017 se va deschide cu opera „Oedipe” de George Enescu, în viziunea dirijorului Vladimir Jurowski, în prezent dirijor principal al prestigioasei London Philharmonic Orchestra și, de curând, ales dirijor principal și al Berlin Radio Symphony Orchestra-Rundfunk Sinfonie-orchester. Vladimir Jurowski îl succede, în funcția de dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra-Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin pe Marek Janowski, una dintre succesiunile considerate de grad zero în lumea muzicii clasice internaționale. Sub bagheta lui Marek Janowski, Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin a prezentat în ediția 2013 a Festivalului Enescu impresionanta tetralogie în premieră, Inelul Nibelungului de Richard Wagner.
În luna februarie a acestui an, 2015, la Londra, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră Simfonia a III-a de George Enescu, în fața unui public internațional de peste 2.000 de persoane, chiar în sala de concert de la Royal Festival Hall, pe malul Tamisei. Inițial, Jurowski a dirijat simfonia enesciană în ediția din 2013, pe scena Festivalului Enescu. În cadrul ediției 2015 a Festivalului, în seara de 18 septembrie, de data acesta dirijorul Vlasily Petrenco și-a prezentat publicului bucureștean versiunea proprie asupra Simfoniei a III-a de George Enescu, în interpretarea Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.
Dirijorul Vladimir Jurowski declara despre muzica lui George Enescu: „…este muzica unui geniu”, iar Vasily Petrenco: „Enescu este un compozitor extraordinar, care trebuie interpretat cât mai des pentru a fi descoperit”.
În ediția 2017 a Festivalului Enescu, Simfonia a III-a va fi dirijată de Antonio Pappano.
Pentru ediția 2015, Filarmonica din Berlin, după 15 ani de negocieri, și-a decis participarea în premieră la programul Festivalul Enescu, dar va reveni la București pentru a participa și la ediția 2019.

Acum, dragi cititori, rămâne ca și peste doi ani să vă intre din nou în viață Festivalul Enescu.
Parcă mă despart de un iubit… sunt cu lacrimi în ochi. Am bântuit pe pagina Festivalului, încă și acum, după ce s-a terminat totul…
Este o mare tăcere acolo…

Pe 20 septembrie ediția 2015 s-a încheiat cu
OEDIPE

OEDIPE
va deschide ediția din 2017 a
Festivalului Enescu

Permiteți-mi să mulțumesc pe această cale minunatei Ana-Maria Onisei, Communication Consultant OMA VISION pentru generozitatea cu care mi-a transmis documentația informațiilor ediției 2015 a Festivalului Enescu, pentru a putea transmite la rându-mi informații despre evenimentele respective Dumneavoastră, dragi cititori ai săptămânalului „Foaia românească” din Ungaria

Anna Scarlat

Comentarii