Prima zi la grădiniţă

Cei mai mici copii ai grădiniţei din Chitighaz
Prichindeii de grădiniţă au început un nou an şcolar la grădiniţele româneşti din Ungaria. De la 1 septembrie, porţile instituţiilor s-au deschis larg de a-i primi şi pe cei mai mici pentru educarea şi formarea lor. Cu mari emoţii, copiii au intrat în sală şi au început activităţile. În rândurile de mai jos vă prezentăm statisticile actuale ale grădiniţelor din comunitatea românească din Ungaria.


Grupa românească de la grădiniţa din Aletea este frecventată de 20 de copilaşi, dintre care 5 sunt de grupa mică. Educatoarea Marta Vidican predă limba română pentru aceşti copilaşi, care sunt de vârste cuprinse între 3–7 ani. Conform informaţiilor primite de la directoarea instituţiei, predarea limbii române se face din două în două săptămâni, astfel copiii în săptămâna numită „românească” însuşesc bazele limbii prin cântec, poezie, poveste.

La grădiniţa din localitatea bihoreană Apateu, anul şcolar 2015/2016 a început pe 1 septembrie, fiind înscrişi 24 de copii. Aici funcţionează o singură grupă mixtă, cu un efectiv de 24 de copii. La grădiniţa unde se predă limba română, directoarea Ecaterina Pantea, care timp de şase ani a condus instituţia, de la 1 septembrie 2015 s-a pensionat. Ecaterina Lazar Pantea în anul 1981 şi-a început cariera de educatoare la grădiniţa din Apateu, iar de la 1 septembrie 2009 a fost aleasă în funcţia de director la această instituţie. Conducătoarea provizorie, Angela Varga, ne-a informat că cele două cadre didactice de la grădiniţa din Apateu la ora actuală nu dispun de specializare de naţionalitate română. Grădiniţa din Apateu funcţionează sub gestionarea grădiniţei din Magyarhomorog.

Bătania

Grădiniţa din Bătania în acest an şcolar numără 45 de copii. Grupa mică Dino” are 19 „pitici”, iar grupa mijlocie-mare „Bambi” numără 26 de copilaşi. Cei micuţi deja din prima săptămână s-au jucat frumos, au stat atenţi şi s-au împrietenit cu ceilalţi colegi. Grădiniţa are o studentă practicantă pe Orsolya Ökrös.

Grădiniţa din Bedeu funcţionează cu o singură grupă mixtă, care numără 12 copilaşi. La grădiniţa din Bedeu s-au înscris din această toamnă 4 copilaşi. Limba română este predată de educatoarea Maria Szilágyi Kakócz şi Ecaterina Lakatos Leó.

Pentru prichindeii de la Grădiniţa românească din Chitighaz prima zi de grădiniţă a fost înecată în lacrimi. La grădiniţă s-au înscris până la încheierea ediţiei noastre 17 copii de grupa mică. Părinţii care solicită înscrierea copilaşilor la grădiniţă o pot face încă, astfel efectivul total al grădiniţei urmează să crească până la 60.

Jula

La Grădiniţa din Oraşul Mare Românesc din Jula s-au înscris 17 copilaşi în grupa mică. Instituţia de naţionalitate română funcţionează cu patru grupe, Fluturaş”, „Buburuza”, „Veveriţa” şi „Ursuleţ”, care numără în total 75 de copii.

Micherechi

Cei care s-au acomodat mai cu uşor cu schimbarea au fost copilaşii din grupa mare de la grădiniţa din Micherechi, care s-au simţit bine în prima zi de grădiniţă. Pentru cei mai mici, prima zi a fost interesantă dar în acelaşi timp şi tristă pentru că acum s-au despărţit prima dată pentru câteva ore de mămici. Conducătoarea grădiniţei din Micherechi, Angela Martin Puskár ne-a informat că numărul copiilor înscrişi în grupa mică este de 9. Grădiniţa din Micherechi are trei grupe mixte şi numără un efectiv de 52 de copii.

Directoarea grădiniţei din Săcal Etelca Hering Pálfi spune că instituţia funcţionează sub gestionarea Şcolii generale de naţionalitate română bilingvă din Săcal. Anul şcolar a început cu 25 de copilaşi, dintre care 5 sunt înscrişi în grupa mică. La această instituţie se învaţă limba română în cele două grupe, de care se ocupă educatoarele Irina Monoc Berke şi directoarea Etelca Hering Pálfi.

A.C. 

Comentarii