Sărbătoare românească la Cenadul Unguresc

Sâmbătă, 22 august, a fost zi binecuvântată pentru Parohia Ortodoxă din Cenadul Unguresc, credincioşii bisericii şi rudele lor, dar şi oaspeţi din alte localităţi au venit să se roage împreună la Sfânta Liturghie Arhierească săvârşită de către PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. La invitaţia Preasfinţiei Sale, biserica din Cenad a primit pentru prima dată şi vizita Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, care a asistat la Sfânta Liturghie. Alături de ierarh şi preotul paroh Aurel Becan, din soborul slujitor au făcut parte şi pr. arhimandrit Calinic, preotul sârb Pavel Kaplan, de la biserica din Seghedin şi preotul sârb Svetomir Milicici, de la parohia Desca, precum şi diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Jula.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, care a tâlcuit pilda tânărului bogat, scoţând în evidenţă darurile pe care le dobândise acest tânăr, dar şi piedica pe care o constituie bogăţia în calea urmării Mântuitorului şi a dobândirii vieţii celei veşnice. ÎPS Ioan şi-a exprimat bucuria de a putea fi prezent, pentru prima dată în Ungaria, în calitate de Mitropolit al Banatului, la biserica din Cenadul Unguresc şi în comunitatea românească din Ungaria şi i-a îndemnat pe credincioşi să preţuiască în mod deosebit Biserica moştenită de la strămoşii lor. „Aţi moştenit probabil de la părinţii Dumneavoastră pământuri, case, bunuri, însă cel mai sfânt loc pe care vi l-au lăsat este această Sfântă Biserică, unde din când în când, atunci când preotul Dumneavoastră ridică mâinile către cer, intră în biserica aceasta însuşi Hristos, fiul lui Dumnezeu. Nu ştiu pe câte cărări din ţara aceasta a umblat Hristos, dar dacă m-ar pune cineva să reconstitui drumul paşilor făcut de Hristos în această ţară, aş putea spune că a intrat pe uşa aceasta a bisericii şi a intrat în altar. De aici din acest altar, Hristos i-a binecuvântat pe părinţii Dumneavoastră, aici s-au botezat, aici s-au cununat şi tot de aici din această biserică i-a chemat Hristos să se odihnească pe braţul său… Dangătul de clopot al bisericii în zi de sărbătoare este chemarea lui Hristos şi chemarea lumii. Vedem că mulţi dintre fraţii noştri creştini preferă să rămână în faţa televizorului, în faţa altor lucruri, etc. De aceea eu vă îndemn, când auziţi glasul lui Hristos, prin dangătul de clopot, că vă cheamă la el, lăsaţi pentru o clipă treburile lumeşti, şi veniţi, odihniţi-vă măcar o clipă în zi de sărbătoare, pe braţul lui Hristos, pentru că toată săptămâna sunteţi atât de ocupaţi, munciţi într-o parte şi alta, pentru a vă câştiga cinstit o bucată de pâine. Dumnezeu să vă binecuvânteze braţele Dumneavoastră, ca prin muncă cinstită şi prin sudoarea frunţii să vă puteţi câştiga pâinea cea de toate zilele pentru familie, dar vă spun: Dumnezeu să vă îndrepte totuşi paşii spre Sfânta Biserică, în zi de sărbătoare”, a spus ÎPS Ioan al Banatului. Bucuria Înaltpreasfinţiei Sale a fost sporită şi de reîntâlnirea cu părintele paroh Aurel Becan, pe care l-a avut ca şi coleg la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în urmă cu mai mulţi ani.


Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a subliniat, de asemenea, importanţa acestei sărbători româneşti de la Cenadul Unguresc, cu valenţe multiple, care a avut în centru vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan, căruia i-a urat bun venit în cadrul comunităţii româneşti din Ungaria.
Toţi cei prezenţi la slujbă au fost invitaţi la final la o agapă frăţească, oferită din partea Parohiei din Cenadul Unguresc, împreună cu Autoguvernările româneşti din Cenad şi Seghedin. La slujbă au participat credincioşi din Cenadul Unguresc, Macău, Seghedin şi Jula, dar şi oficialităţi, precum domnul Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta şi domnul Consul General Ioan Fodoreanu, de la Seghedin.
A.B.

Comentarii