Sărbătoarea Zilei Limbii Române la Micherechi

Ziua Limbii Române, sărbătorită anual pe 31 august, a fost marcată marţi, 8 septembrie, la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din Micherechi printr-un spectacol de teatru. Evenimentul a fost organizat de către Institutul Cultural Român din Budapesta, care începând din anul 2013, pentru a releva importanţa Zilei Limbii Române, a adus elevilor din Micherechi spectacole interactive de teatru în limba română. Reamintim că, în anul 2013, Giorgiana Elena Popan, actriţa Teatrului „Ioan Slavici” din Arad a adus magia cuvântului la Micherechi, iar în toamna anului trecut actriţa Ioana Ginghină de la Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti i-a înveselit pe copii cu un spectacol interactiv. 





Gabriela Matei, directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta a salutat copiii de la grădiniţă şi elevii ciclului primar ai şcolii generale din Miherechi cu bun venit la sărbătoarea Zilei Limbii Române. A fost pentru a treia oară când sala mare a căminului cultural a fost asaltată de micii copii pentru a urmări spectacolul ICR Budapesta. „Limba română trebuie sărbătorită în fiecare zi a anului. Atunci când ne întâlnim, pe 31 august, de Ziua Limbii Române, sau astăzi, în 8 septembrie, este o sărbătoare, de care dorim să vă bucuraţi cu toţii. Limba română este ca un talisman, pe care părinţii voştri vi l-au dat, iar voi, la rândul vostru, trebuie să-l daţi mai departe copiilor voştri... Limba română este o casă, în care voi cu toţii puteţi locui atunci când o cunoaşteţi bine. Vă doresc din tot sufletul să vă simţiţi întotdeauna acasă în limba română, să o iubiţi, să o preţuiţi, să citiţi în limba română poveşti şi vă asigur că veţi avea numai de câştigat”, cu aceste gânduri i-a introdus directoarea Gabriela Matei pe copiii micherecheni în lumea poveştilor.




Povestea celor trei purceluşi, pe care actorii de la Teatrul „Zurli” din Bucureşti au pus-o în scenă pentru copiii din Micherechi a arătat cât de important este ca să avem cu toţii o casă.

Copiii s-au aşezat frumos pe scăunele, şi-au pregătit zâmbetele pentru distracţie şi mâinuţele pentru aplaude. Iar spectacolul a început… Teatrul „Zurli” a adus chiar din cartea de poveşti o întâmplare amuzantă şi interesantă, care le-a plăcut foarte tare copiilor. A fost o poveste cu personaje prietenoase. Actorii Alexandru Stama, Răzvan Daniel Marina, Bianca Cristiana Hedeş şi Veronica Violeta Căliman au urcat pe scenă în spectacolul „Cei trei purceluşi”, o adaptare de Mirela Retegan, după celebra povestire pentru copii. Acest moment a fost urmat de o întâlnire pe scenă cu personajul „Fetiţa Zurli”, care a continuat interacţiunea cu micii spectatori.

A.C.

Comentarii