Sărbători de Sfânta Maria Mică în bisericile din Bichiş şi Micherechi

Naşterea Maicii Domnului, sărbătoare care are loc pe 8 septembrie, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică, este prima sărbătoare a noului an bisericesc, care a început la 1 septembrie. Două din bisericile ortodoxe româneşti din Ungaria poartă acest hram: biserica din Bichiş, unde sărbătoarea a fost ţinută în ziua de duminică, 6 septembrie şi biserica din Micherechi, care este închinată şi Naşterii Maicii Domnului, aceasta din urmă şi-a sărbătorit hramul în ziua de marţi, 8 septembrie.







Cu acest prilej, la biserica din Bichiş a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, aflat în fruntea unui sobor de clerici din România şi Ungaria, pr. singhel Visarion Tuderici, pr. Petrică Ungur de la parohia Felnac, arhidiaconul Claudiu Condurache şi diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Jula.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Siluan şi-a exprimat bucuria sufletească pentru faptul că din nou, cu prilejul hramului, istorica biserică românească din Bichiş, construită între anii 1783–1789, prinde viaţă şi se împodobeşte cu haină aleasă de sărbătoare. Dintre toate bisericile construite în trecut de negustori macedoromâni, împreună cu greci şi români, biserica din Bichiş este singura aflată astăzi în jurisdicţia Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, pe când celelalte (de la Budapesta, Mişcolţ, Kecskemét, Szentes, etc.) sunt în posesia Eparhiei Ortodoxe Maghiare sau Sârbe şi a Exarhatului pentru Ungaria şi Austria al Patriarhiei Ecumenice. Ierarhul a subliniat importanţa Bisericii, sub toate aspectele ei, în viaţa credincioşilor, deoarece ea ne oferă adăpost şi loc de îndrumare sufletească şi de mântuire şi este bine să stăm în strânsă unitate cu ea, în toate clipele şi împrejurările vieţii, la fel ca Maica Domnului, care s-a făcut pe Sine casă a Dumnezeului Celui Viu şi ne poartă de grijă, nouă, tuturor. În acest context, al legăturii dintre Biserică şi credincioşi, a menţionat şi însemnătatea deosebită a acestor zile, când la Cluj, în prezenţa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Crişanei şi Maramureşului şi Chiriarhul locului, are loc întâlnirea tinerilor creştini din Europa, la care participă aproximativ 6.000 persoane şi care este un semn îmbucurător şi important pentru România şi viitorul creştin al societăţii în care trăim. La evenimentul de la Bichiş au fost prezente şi multe oficialităţi de la Ambasada României la Budapesta, din Jula şi Bichiş, precum şi o echipă de filmare de la TVR Internaţional din Bucureşti.
La finalul slujbei, un grup de tineri din clasele 5–8 de la şcoala generală din Micherechi, pregătiţi de Părintele Singhel Visarion Tuderici, profesorul lor de religie, a prezentat un frumos program de versuri închinate Naşterii Maicii Domnului, fiind răsplătiţi de Ierarh cu iconiţe şi dulciuri, după care toţi participanţii au fost invitaţi la o agapă frăţească oferită din partea Autoguvernării Româneşti din Bichiş.
*

Marţi, 8 septembrie, Praznicul Naşterii Maicii Domnului a fost zi de dublă sărbătoare pentru locuitorii din parohia Micherechi: a fost sărbătorit cel de-al doilea hram al locaşului de cult, care este prilejuit de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, şi cu acest prilej biserica l-a avut din nou ca oaspete pe părintele Nicolae Bordaşiu, de la biserica Sfântul Silvestru din Bucureşti, care vine anual până îl ajută puterile în biserica pe care strămoşii lui au înfiinţat-o în urmă cu foarte mulţi ani. La vârsta de 92 de ani, părintele Bordaşiu nu s-a plâns de viaţa grea pe care a trăit-o el, cu ani de întemniţări şi cu represiuni din cauza regimului comunist, ci a împrăştiat în jurul său lumina credinţei şi a iubirii de neam.

Părinte Nicolae Bordaşiu de mai multă vreme se simte foarte ataşat de localitatea Micherechi, prin faptul că primul preot al acestei comunităţi ortodoxe româneşti, pe nume Ion Bordaşiu, a fost un strămoş al său. La final, părintele Nicolae Bordaşiu a evocat în cuvinte emoţionante legăturile sale sufleteşti cu această obşte românească din Ungaria, pe care o apreciază în mod deosebit, care a progresat foarte mult faţă de vremurile sale de început, atât din punct de vedere spiritual, cât şi material, şi pe care a îndemnat-o să rămână mereu credincioasă Sfintei Biserici Ortodoxe Strămoşeşti şi Legii Româneşti. Totodată, el a oferit Ierarhului, dar şi altor persoane din cadrul comunităţii, două cărţi: o lucrare omagială care îi este dedicată, la împlinirea vârstei de 92 de ani, intitulată „Mărturie pentru iubire” şi o traducere a cărţii „Spovedania unui pelerin rus către duhovnicul său”, făcută de Sfinţia Sa şi ajunsă la ediţia a V-a. În cuvântul de învăţătură, PS Siluan şi-a exprimat bucuria pentru faptul că a fost sărbătorit pentru a treia oară hramul bisericii din Micherechi, dedicat Naşterii Maicii Domnului şi proclamat în anul 2013, cu prilejul aniversării a 240 de ani de la prima atestare documentară a bisericii din Micherechi.

Comentarii