Echipa veselă a aletenilor |
În ziua de sâmbătă, 12 septembrie, s-a desfășurat la
Centrul Cultural din Jula cea de-a XI-a ediție a Festivalului Gastronomic
Românesc pe Țară. Organizatorii manifestării au fost Autoguvernarea pe Țară a
Românilor din Ungaria și Centrul de Documentare și Informare al AȚRU. Scopul
manifestării, aşa cum l-au definit organizatorii, a fost prezentarea și
promovarea tradițiilor gastronomice ale naționalităților române din Ungaria și
de a face cunoscută pentru noua generație gastronomia tradițională românească.
Participanții s-au adunat în curtea Liceului „N. Bălcescu”
din Jula încă de la orele dimineţii ca să-și așeze instrumentele de bucătărie și
să pună mâncarea la foc. Am fost curioşi şi noi să vedem, în care oală (sau
ceaun) ce fierbe…
Decoraţie de toamnă |
Tiberiu Juhasz, preşedintele AŢRU, Corina Sebestyén, moderatoare şi Mariana Negreu Vetró, directorul CDI, în deschiderea festivalului |
Gătitul în oala de pământ |
Echipa micherechenilor |
Cortul şcolii din Aletea |
Pensionarii din Jula |
Dansuri româneşti prezentate de "Doina Bihorului" |
La această ediție au fost prezenți circa 400 de oameni.
După informațiile moderatorului, 34 echipe au gătit diferitele preparate. Din
Chitighaz au fost 6 echipe, din Jula și Leucușhaz câte 4 echipe, din Aletea 2
echipe. În general, din fiecare localitate câte o echipă a participat la festival.
Echipele au sosit din județul Bichiş, Bihor, Ciongrad şi din România.
Printre numeroşii invitaţi oficiali i-am văzut pe dr. Budai
Miklós, director general adjunct la Cancelaria Primului Ministru de la
Budapesta, Görgényi Ernő, primarul oraşului Jula, Florin
Vasiloni, consul general al României la Jula, Bogdan Ignat, consilier la Ambasada României de la Budapesta,
oaspeţi din Arad și Timișoara. Cele mai multe echipe au gătit în ceaun, dar
tinerii din Chitighaz au gătit sărmăluțe în oală de ceramică. Majoritatea
participanţilor au gătit tocană de porc sau de vită, numai puține au gătit
mâncăruri speciale românești: sărmăluțe, mămăligă sau mici.
Mâncărurile preparate au fost apreciate de juriul
alcătuit din trei persoane, condus de Gaál
Tibor. Fiecare echipă a fost apreciată cu diplomă și un mic cadou acordat
de Kuli István.
Premiații:
I. Autoguvernarea din Bedeu
II. Cercul prietenesc din Jula
III. Autoguvernarea din Aletea
Premiu special pentru masa frumos ornată: Educatoarele de
la școala generală din Micherechi.
Premiu special acordat de doamna Mariana Negreu Vetró, director al Centrului de Documentare şi
Informare al AŢRU, pentru Alianța Românilor din Ungaria.
Premiu special pentru cea mai populară mâncare (gomboți
cu brânză): echipa din Otlaca-Pustă.
Dar pentru că jurnalistul oricât ar vrea să fie de
obiectiv, atunci când e vorba de mâncare şi voie bună devine şi un pic
subiectiv, iată părerea personală: pentru mine, cea mai veselă echipă a fost cea
din Aletea, cea mai simpatică echipă cea din Micherechi, cea mai bună mâncare a
gătit-o echipa din Bătania, cea mai bună prăjitură am mâncat-o la echipa din
Mezősas, iar cea mai bună pălincă am băut-o la Kuli István…
MIC
Comentarii
Trimiteți un comentariu