Teatrul, limba română şi copiii noştri

Priviţi feţele copiilor din aceste poze!
Voit am introdus la început imagini cu copii (parcă) mai timizi, şezând puţin speriaţi pe scaune, cu ochi mari şi curioşi… Copii care în doar câteva minute s-au transformat într-un public deschis, voios şi foarte activ. Astfel de imagini putem surprinde numai atunci când copiii noştri ajung „sub vraja”… TEATRULUI.
Am fost martori de multe ori la astfel de situaţii, când copiii de la grădiniţele şi elevii de la şcolile noastre au devenit în doar câteva minute mici actori, când au uitat de barierele lingvistice şi au jucat împreună cu actorii, au râs şi au plâns împreună cu personajele de pe scenă. Puterea teatrului de asimilare şi implicare a publicului este şi mai mare atunci când el este interactiv, când spectatorii sunt ridicaţi de pe scaune şi puşi în situaţia de a răspunde, de a juca şi ei. La astfel de spectacole, copiii sunt cel mai bun public. Calităţile indiscutabile ale unui teatru interactiv este că îi ajută pe copii să-şi îmbunătăţească înţelegerea, le dezvoltă abilităţile şi inteligenţa emoţională, le dezvoltă capacitatea de concentrare şi le dă încrederea în sine de a-şi exprima liber propriile trăiri.






Am văzut toate acestea marţia trecută, pe 8 septembrie, la Micherechi, cu ocazia unui spectacol de teatru dăruit copiilor de către ICR Budapesta. Pentru al treilea an consecutiv, de Ziua Limbii Române, copiii de la grădiniţa şi şcoala din Micherechi primesc drept cadou un spectacol de teatru cu personaje din poveşti, care îi introduce, prin joacă şi cântece, într-o lume a limbii române. Puterea teatrului interactiv este magică: copiii se transformă în doar câteva clipe în mici actori, cântă şi vorbesc în limba română şi cei mai timizi dintre ei. În două ore de spectacol, sunt mult mai activi decât la orele de studiu, răspund neobosit la provocările actorilor de pe scenă.
Teatrul este o metodă perfectă pentru a-i introduce pe copiii noştri în tainele limbii române.

E.Ş.








Comentarii