Un concert de zile mari, pentru românii din Micherechi

Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi Primăria comunei Micherechi a invitat românii din Micherechi şi împrejurimi, în seara zilei de 29 august, la un concert de zile mari, dedicat „Zilei Limbii Române”. Concertul interpretului Dinu Iancu Sălăjanu s-a realizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român din Bucureşti. Cântăreţul de muzică populară din Zalău a cântat prin toată lumea, pentru românii din aproape toate colţurile lumii. Acum s-a aflat pentru a doua oară la Micherechi, deoarece în vara anului 2004 a cântat la Festivalul Castraveţilor. În timpul concertului de două ore, Dinu Iancu Sălăjanu a stârnit nu puţine emoţii în rândul publicului evocând frumuseţea cântecelor şi tradiţiilor româneşti. Micherechenii au fost încântaţi şi de acompaniamentul formaţiei „Porolisum” din Zalău şi a evoluţiei violonistului Darius Stoica, un tânăr de doar 14 ani, extrem de talentat.


Moderatoarea seratei, Ana Ruja a introdus această sărbătoare a „Zilei Limbii Române” cu un citat de la Nichita Stănescu, poetul care a scris – poate – cele mai frumoase gânduri despre limba română, limba pe care o sărbătorim în fiecare an, de 31 august: „A vorbi despre limba română este ca o duminică… Nu spun că alte limbi, alte vorbiri nu ar fi minunate și frumoase. Dar atât de proprie, atât de familiară, atât de intimă îmi este limba în care m-am născut, încât nu o pot considera altfel decât iarbă. Noi, de fapt, avem două părți coincidente, odată este patrie de pământ și de piatră și încă odată este numele patriei de pământ și de piatră. Numele patriei este tot patrie. O patrie fără de nume nu este o patrie. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se zice, de aceea, pentru mine iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine viața se trăiește…”
Înaintea extraordinarului concert, care s-a desfăşurat cu sala plină, Dinu Iancu Sălăjanu a acordat un interviu pentru emisiunea „Ecranului Nostru” a Televiziunii Maghiare, în cadrul căruia i-a mărturisit reporterului Tiberiu Boca credinţa şi convingerea sa în legătură cu folclorul românesc: „Muzica populară nu va muri niciodată, pentru că muzica populară aparţine naţiei prin limbă, prin tradiţie, prin felul de a fi a unei naţii. Folclorul ne reprezintă ca obicei, ca neam. Nu avem cum să facem abstracţie de folclorul românesc pentru că suntem atât de diverşi în folclor, dacă mergem pe orice vale avem altă muzică, altă rânduială, dar în acelaşi timp o putem înţelege cu toţii. Muzica şi obiceiurile diferă de la o zonă la alta a ţării, însă le iubim cu toţii pentru că ne aparţin ca naţie, de aceea se spune despre noi că suntem uniţi în diversitate.”


Fiind întrebat care a fost şansa lui de ajunge unde este acum ca artist, domnul Dinu a mărturisit: „Întotdeauna îi îndemn pe oameni, pentru a reveni acolo unde ne este locul, să ne respectăm tradiţiile, să ne respectăm credinţa, să ne respectăm educatorii. Pentru că atunci ne vom iubi mult mai mult unul pe altul şi vom fi mult mai fericiţi. Eu cred în destin, în divinitate. Probabil că aşa a fost să fie să devin artist pe această lume, pentru că altfel nu-mi explic că am ajuns să cânt pe scenă, să mă iubească milioane de oameni, să vină să mă aplaude, să pot să am o relaţie sufletească şi emoţională cu cei care mă ascultă.”
Comunicarea cu publicul este un lucru important pentru artist, de aceea Dinu Iancu Sălăjanu a subliniat faptul că sunt puţini aceia care ard pe scenă şi l-a citat pe marele muzician George Enescu: „Ca să-l poţi face pe omul din faţa ta să vibreze trebuie să vibrezi tu înainte. Ca o vioară să sune frumos pe scenă trebuie să aibă o cutie de rezonanţă bună, să vibreze… Aşa este şi un interpret”, a adăugat domnul Dinu, menţionând: „Degeaba mergi pe scenă şi te gândeşti la foloase materiale, sau la lucruri care să te pună pe tine în valoare, dacă nu te gândeşti la menirea ta, la motivul pentru care eşti pe scenă. Eşti pe scenă pentru a colabora şi pentru a împărtăşi emoţii şi lucruri extraordinare cu cei din faţa ta. De aceea există foarte mulţi cântăreţi şi puţini artişti.”
Dinu Iancu Sălăjanu este de mai bine de două decenii pe scenă, a terminat facultatea de muzică pentru a-şi poate face profesia cât mai bine. Este foarte apreciat atât în ţară cât şi peste hotare. „Este normal să cânt mai mult în România pentru că acolo sunt acasă. Reuşim să avem o legătură emoţională cu cei care ne ascultă şi îi facem să se simtă bine. Oamenii vin la nunţi, la spectacole, iar în străinătate este normal să le oferi oamenilor spectacole gratuite. Trebuie să te apropii de acei oameni care duc lipsa unor astfel de evenimente. Ştim că de fiecare dată pentru ei e o binecuvântare să vină cineva din ţara-mamă. Sunt foarte mulţi români care lucrează în afara României şi care tânjesc după muzica populară şi după lucrurile pe care le-au lăsat acasă. Suntem invitaţi des în Italia, Portugalia, America, Germania, Spania, dar şi în comunităţile tradiţionale româneşti din Ungaria, Serbia, Republica Moldova, etc. E un sentiment extraordinar de frumos, să te duci la sute şi mii de kilometri distanţă şi să găseşti oameni în afara graniţelor României, care vorbesc perfect româneşte. Şi ce poate fi mai frumos decât să te duci în lume şi să vezi câţi oameni vorbesc limba ta…”
Întreaga convorbire cu Dinu Iancu Sălăjanu şi fragmente din concertul de la Micherechi le veţi putea vedea într-o ediţie viitoare a emisiunii televizate „Ecranul Nostru”.

E.Ş.

Comentarii