Bursa oraşului Jula pentru trei tineri români

Bursierii "Bay" din Jula (sursa foto: Gyulai Hírlap)
Primarul oraşului Jula, dr. Görgényi Ernő a înmânat într-un cadru festiv, pe 2 octombrie, bursele şcolare „Bay Zoltán” pentru 30 de tineri din oraş, printre care găsim şi trei tineri români: Carina Iuhas şi Zoltán Szántó, elevi ai Liceului „Nicolae Bălcescu” şi Matei Repisky, absolvent al liceului românesc, azi student la Economie, la Seghedin. Bursa Bay se acordă celor mai talentaţi elevi şi studenţi, fiind o contribuţie din partea Primăriei Jula la cheltuielile anilor de studii. În cazul elevilor de liceu, bursa este de 9000 forinţi, iar pentru studenţi 13.000 forinţi lunar, timp de 10 luni.
„Prin această bursă noi nu acordăm un ajutor economic, ci recunoaştem talentele. Vrem să le transmitem acestor tineri că pentru oraşul Jula sunt importanţi tinerii sârguincioşi şi talentaţi, iar noi îi ajutăm să-şi îndeplinească visurile. Sper ca această bursă să întărească şi legătura acestor tineri cu oraşul Jula”, a spus primarul Görgényi la festivitatea de premiere.
Bay Zoltán a fost un fizician maghiar, membru al Academiei de Ştiinţe a Ungariei, de numele lui se leagă experimentul radarului lunar, inventarea fotomultiplicatorului şi definirea metrului pe baza vitezei luminii. Bay Zoltán s-a născut în anul 1900, în cartierul Vareu (Gyulavári) şi s-a stins din viaţă în 4 octombrie 1992, la Washington D.C.

E.Ş.

Comentarii