Conferinţă preoţească de toamnă la Jaca

Sâmbătă, 10 octombrie, sub preşedinţia Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, la parohia Jaca s-a desfăşurat cea de a doua conferinţă preoţească misionar-pastorală, pe 2015, din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.
Ca de fiecare dată, conferinţa a fost precedată de Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită în biserica românească din Jaca, de către Ierarh împreună cu preoţii din Episcopie, la care au luat parte şi credincioşi, exprimând şi pecetluind astfel spiritul de comuniune frăţească ortodoxă, care trebuie să însoţească astfel de evenimente. La slujbă au fost pomeniţi slujitorii de seamă ai acestei Eparhii, între care la loc de cinste s-au numărat părinţii Teodor Misaroş şi Pavel Ardelean, Vicari Eparhiali, dar şi ctitorii de locaşuri sfinte din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.
Conferinţa preoţească a fost dedicată „Anului Omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din Eparhii”. Întâlnirea s-a desfăşurat la castelul Rhédey din Jaca, aflat în proprietatea primăriei locale.




La conferinţă au fost prezentate două referate: Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei a vorbit despre „Unităţile de bază ale activităţii misionar-pastorale din Biserica Ortodoxă: parohia şi mănăstirea: istoric, organizare, dezvoltare. Parohiile româneşti din diaspora”, iar părintele Florin Olteanu, protopopul Julei şi paroh la Chitighaz a susţinut tema „Tratatul despre preoţie al Sfântului Ioan Gură de Aur şi lipsa de vocaţii preoţeşti în rândul tinerilor contemporani”. Cele două conferinţe au fost foarte bine pregătite, au abordat temele sub aspect teologic, liturgic, istoric şi duhovnicesc, fiind apreciate de cei prezenţi şi fiind urmate de luări de cuvânt şi de discuţii vizând problemele specifice pastoraţiei românilor ortodocşi din Ungaria şi diasporei româneşti, în general. Reuniunea s-a încheiat printr-o agapă frăţească, oferită participanţilor din partea părintelui Cosmin Pop şi a parohiei din Jaca, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii