Pelerinajul apatenilor la mănăstiri din Bihor

Foto: Vmirjáncki József
Un grup de 34 de credincioşi din Parohia Apateu, în frunte cu preotul lor paroh, pr. protopop Origen Sabău, au fost la sfârşitul săptămânii trecute, 25–27 septembrie, într-un pelerinaj la mănăstiri din România. Pe lângă popasurile duhovniceşti au vizitat şi alte obiective turistice şi frumuseţi naturale din ţara-mamă.
Credincioşii au pornit la drum vineri dimineaţa, iar primul popas făcut de aceştia a fost la mănăstirile din Oradea. Fiind favorizaţi de o zi însorită, pelerinii au vizitat şi două obiective turistice mai deosebite.
După aproape două ore de mers pe drumul de Beiuş, care nu lasă niciun şofer să se plictisească, prima oprire a fost la intrarea în comuna Roşia. Aici, de mai bine de 100 de ani, o moară de apă macină grâu şi porumb, deopotrivă cu timpul. Pe Valea Roşiei, la îmbinarea dintre Ţara Beiuşului şi Munţii Pădurea Craiului, carstul a lăsat o moştenire uriaşă: chei, ponoare, izbucuri, avene şi peşteri bucură ochii oricărui turist. Aici pelerinii apateni s-au oprit la „moara cu noroc”, care la ora actuală este singura moară funcţională de acest fel. Un alt obiectiv a fost Izvorul Minunilor de la Stâna de Vale, unde după ce fiecare şi-a stâmpărat setea cu apa cristalină de izvor, şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Stâna de Vale, cu hramul „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena”, unde au făcut un popas duhovnicesc.





Conform celor spuse de părintele Origen, organizatorul pelerinajului, prima zi a fost organizată în aşa fel încât seara credincioşii să poată să participe la privegherea de seară de la Mănăstirea Izbuc, unde pelerinii au fost cazaţi până a treia zi, duminică, 27 septembrie. Mănăstirea Izbuc din judeţul Bihor este situată la poalele munţilor Codru Moma, la aproximativ 100 de kilometri de Oradea. Mănăstirea Izbuc este cea mai veche vatră de sihăstrie monahală din Bihor, atestată documentar încă din secolele XI–XII. Închisă în decursul istoriei, a fost reactivată de episcopul Roman Ciorogariu în anul 1928, de atunci funcţionând neîntrerupt ca mănăstire de călugări. Aici se află izvorul tămăduirii, despre care i-a mers vestea mănăstirii până peste hotare, un izvor cu apă curată şi binecuvântată, mult căutat de pelerini, pentru tămăduire. Cu acest prilej, pelerinii s-au închinat şi la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se află în Mănăstire încă de la reactivarea ei în anul 1928, iar duminică au participat împreună cu preotul lor la Sfânta Liturghie.
„Toţi pelerinii au găsit în aceste locuri sfinte o aleasă bogăţie spirituală, de care s-au şi împărtăşit. Toţi credincioşii s-au întors la casele lor impresionaţi de frumuseţea locurilor vizitate, având dorinţa de a mai repeta aceasta experienţă”, arată pr. Sabău.

A.B.

Comentarii