Planuri îndrăzneţe în comuna Chitighaz

Primarul Maria Gyuricska Kalcsó pregăteşte un nou un proiect care ar urma să dea de muncă la peste 15 femei din localitate. Atelierul de croitorie din Chitighaz a fost înfiinţat în urmă cu patru ani. Acesta a funcţionat până în prezent cu ajutorul primăriei, în cadrul programului de asistenţă socială comunitară. Chiar şi în mediul rural, un mic atelier de croitorie şi de confecţionare de articole de îmbrăcăminte oferă oportunităţi de afaceri atractive. Avantajul unui atelier mic este că acesta e mai uşor de organizat şi, amplasat în mediul rural, el poate funcţiona cu costuri semnificativ mai reduse decât cele din mediul urban. Până în prezent, atelierul a creat lucruri simple pentru vânzare şi a stat la dispoziţia tuturor instituţiilor, dar şi locuitorilor din Chitighaz.

Croitorie prosperă

„În atelierul nostru s-au realizat confecţii pentru instituţiile din sat, s-au cusut pernuţe, perdele şi tot ce ţine de confecţii, s-au creat diferite articole de îmbrăcăminte şi alte produse din materiale textile la comandă sau în serie mică, şorţuri, feţe de masă, perdeluţe, pernuţe, jucării, etc. Cu câteva dintre acestea am fost prezenţi la mai multe expoziţii în judeţ, în cadrul programului de asistenţă socială comunitară, unde am fost şi premiaţi, iar recent am fost căutaţi de cineva de la Ministerul de Interne pentru a introduce croitoria într-un program de dezvoltare naţional, la care participă încă opt localităţi. Astfel vom putea dubla numărul muncitoarelor de la croitorie, care au şi început deja cursurile şi practica, iar din luna octombrie sperăm ca acest proiect să pornească. Cele nouă croitorii vor fabrica în cadrul proiectului haine de lucru pentru angajaţii sociali de pe întreg teritoriul Ungariei”, ne-a declarat doamna Kalcsó, primarul localităţii.



Şalopete pentru muncitorii primăriilor din Ungaria

Înfiinţarea secţiei de croitorie s-a născut în primărie, folosindu-se de o clădire imensă de pe strada Úttörő care este reabilitată şi unde funcţionează şi un atelier de ţesut preşuri. Atelierul este foarte apreciat şi căutat de gospodinele din sat. Multă lume trece pe la croitorie dacă doreşte să cumpere câte un preş sau o confecţie, dar fetele de la croitorie au obişnuit să-şi ducă marfa cea mai frumoasă şi pe piaţă, unde produsele se vând destul de bine. La festivalul pogăciţelor din localitate, standul croitoriei a fost cel mai căutat.
Salariatele de la primărie ar urma să fie identificate prin intermediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar una din condiţiile esenţiale este să aibă cursul de croitorie. „În primul an o să mergem pe salopete şi pe echipament de lucru, iar după ce fetele vor învăţa să coase mai bine, apoi probabil o să diversificăm gama. Ne facem împreună cu doamna primar mari planuri şi sperăm ca mica noastră croitorie să se transforme într-un atelier de confecţii serios”, a mărturisit şefa de croitorie Mirela Lile.


Meseria de croitor necesită dragoste şi pasiune
Meseria de croitor este la fel de nobilă ca oricare alta, şi nu este deloc una uşoară. Pentru a deveni croitor ai nevoie de nişte cunoştinţe minime de matematică şi complexe de tipar, de vedere în spaţiu, de îndemânare, şi multă răbdare. Mirela este croitoreasa care de peste 12 ani confecţionează costumele dansatorilor de la Şcoala de artă „Kaláris” din Chitighaz. „Dacă nu faci cu drag, niciun lucru nu îl faci bun”, spune Mirela, croitoreasa care lucrează la maşina de cusut de când a ieşit de pe băncile şcolii. Este foarte mândră de ceea ce face. De comenzi nu duce lipsă, vrea doar sănătate şi multă putere de muncă pentru a face totul cât mai bine.
Mirela trăieşte de mai bine de două decenii la Chitighaz. Este originară din România, a venit de la Arad, unde a lucrat tot în această meserie. A fost şefă de grupă la confecţii, la UCECOM – Arad, unde a învăţat croit, cusut şi mecanică de întreţinere, trei meserii care aici în Ungaria se învaţă separat. Au trecut de atunci mulţi ani şi ea încă lucrează cu mult drag şi dăruire.
„Au trecut mulţi ani de când am venit eu aici. Meseria asta e foarte frumoasă, însă trebuie să ai pentru ea pasiune, astfel nu iese. Mie îmi place să fac oamenilor ceea ce îmi cer. Nu mă lasă sufletul să îi refuz chiar şi atunci când am foarte mult de lucru, însă nu cos acasă pentru bani, doar familiei şi prietenilor.”
Are însă o singură nemulţumire: faptul că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt interesaţi să devină croitori. „Tinerii spun că nu e o meserie bănoasă, mai ales acum de când au apărut atâtea second-hand-uri şi se găsesc atâtea haine. Piaţa din Ungaria este tot mai puţin căutată şi astfel tot mai puţini tineri învaţă această meserie pentru că ofertele de lucru sunt minime. Sper ca micul nostru atelier să se dezvolte şi să privim cât mai pozitiv spre viitor”, ne-a spus Mirela Lile, în speranţa că planurile de viitor ale croitoriei să devină realitate.
În curând, croitoria va primi maşinării noi de la stat, iar în urma cursurilor de croitorie, atelierul va porni cu 15 croitorese, care nu vor mai fi plătite prin programul de asistenţă socială comunitară, ci vor primi salar de muncitor calificat în meseria pe care o prestează.

A.B.

Comentarii