Sărbătoarea hramului la biserica Sf. Parascheva din Jula

Parohia Ortodoxă Românească „Sfânta Parascheva” din Jula, Oraşul Mic Românesc, şi-a sărbătorit cu anticipaţie hramul, duminică, 11 octombrie. Cu acest prilej, în locaşul de cult a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu pr. Petru Puşcaş, parohul de la Jula Mică şi gazda acestei manifestări şi alţi preoţi diaconi de la Centrul Eparhial din Jula. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Trifon Lugojanul”, de la Catedrala nouă din Arad, condus de Marinel Roz, care au împodobit atmosfera de sărbătoare a acestei zile.

La slujbă au participat mulţi copii şi credincioşi din Jula, dar şi din România (din localităţile Pilu, Vărşand şi Chişineu Criş), Florin Vasiloni, consul general al României la Jula şi reprezentanţi ai mai multor instituţii româneşti din oraş. La sfârşitul slujbei, PS Siluan, însoţit de ceilalţi clerici slujitori, a făcut sfinţirea colivei, pregătită de monahiile de la Centrul Eparhial, după care un grup de elevi din clasele I–VIII, de la şcoala generală românească din Jula, a oferit un frumos program de cântece şi versuri închinate Maicii Domnului şi Sfintei Cuvioase Parascheva. Copiii au fost pregătiţi de învățătoarea Eva Sabău.



În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat importanţa acestei zile de mare sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi români din Jula Mică, dar şi pentru toţi cei care au participat la slujbă, prin faptul că Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost cinstită aşa cum se cuvine şi în singura dintre bisericile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care îi este închinată ei. Totodată a vorbit şi despre pilda semănătorului, citită pretutindeni în bisericile noastre, în această Duminică, a XXI-a după Rusalii, în care sunt pomeniţi şi Sfinţii Părinţi de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, rugând pe Bunul Dumnezeu ca acest mare dar al cuvântului lui Dumnezeu să aducă rod bogat şi în sufletele copiilor românilor din Ungaria, la fel cum el fost primit cu multă dragoste şi a rodit în viaţa şi sufletul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Toţi credincioşii prezenţi la slujbă au primit colăcei şi au fost invitaţi la o agapă frăţească, oferită prin grija Consiliului Parohial, cu sprijinul AȚRU şi al Autoguvernării Româneşti din Jula, informează Biroul de presă al Episcopiei de la Jula.

Comentarii