Editorial - Tragedia care trezeşte România

(Editorial scris în 3 noiembrie 2015)

De trei zile, România plânge. Varsă lacrimi pentru (până acum) 31 de tineri morţi şi aproape 200 de răniţi în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti, izbucnit vineri seara, 31 octombrie, la un concert de rock. De sâmbătă până luni, în întreaga Românie a fost decretat doliu naţional. Au jelit însă nu doar cei din ţară ci şi românii din toată lumea, care şi-au pierdut arşi de vii un frate sau rudă, un prieten sau o cunoştinţă. Prietenul prietenului meu îmi este şi mie prieten, se arată pe reţelele de socializare, unde chiar s-au solidarizat românii (şi nu numai) din toate colţurile lumii. S-au solidarizat toţi rockerii din lume, indiferent de naţionalitate, s-au unit toţi oamenii de bine care s-au înfuriat pe un sistem nefuncţional, înticăloşit şi pe politicieni români corupţi până în măduva oaselor, când cluburi fără ieşiri de siguranţă şi îmbrăcate în materiale inflamabile primesc aprobări de funcţionare. După primul şoc de jale se caută responsabili, se aşteaptă demisii din funcţii înalte. Mii de oameni ies în stradă atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe mari ale României pentru a spune stop politicii iresponsabile din ultimii 25 de ani.

Unii îşi îndreaptă ura şi furia către Biserică, alţii se supără pe medicii de la salvare sau pe pompieri. O tragedie de acest fel mişcă sentimente puternice, negative şi pozitive de asemenea. Unii sunt copleşiţi de durere şi jelesc în taină, deplâng nu doar moartea acelor tineri nevinovaţi, ci toţi acei 25 de ani irosiţi în care România nu a reuşit să scape de metehnele unei politici dăunătoare întregii naţiuni. Tragedia de la Colectiv a trezit însă în foarte mulţi români un puternic sentiment de responsabilitate pentru viitorul ţării şi naţiunii întregi, zicând „până aici şi nu mai departe”. Ei protestează şi cer schimbări radicale pentru un viitor sigur al tinerilor în România.
Tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti a făcut să se solidarizeze cu românii întreaga lume internaţională, de la preşedinţi de stat la ambasadori, de la prinţi până la regi, de la creştini la ne-creştini. „Inima mea este alături de sărmanele victime care sunt în spital şi de familiile care aşteaptă îngrijorate lângă paturile lor. Gândurile şi rugăciunile mele sunt alături de dumneavoastră şi de poporului român”, a transmis prinţul Charles al Marii Britanii. Regele Mihai al României este la fel alături de familiile îndurerate de pierderea celor dragi: „Familia mea și cu mine ne rugăm pentru ei toți, ca și pentru cei îndoliați, care astăzi au ochii în lacrimi. Întreaga societate, tineri și vârstnici, avem nevoie să învățăm din nou respectul pentru viață și pentru cel de alături. Fiecare viață este fără preț, iar compasiunea este puntea dintre sufletele noastre", precizează mesajul transmis de Casa Regală a României.
Bătrâni, tineri, copii, oameni de omenie se roagă de zile întregi, fac colecte de sânge şi adună bani pentru ajutorarea celor afectaţi de tragedia de la Colectiv. Focul ucigaş a izbucnit în timpul concertului. Au murit arşi de vii chiar şi cei doi chitarişti ai formaţiei Goodbye to Gravity. Concertul lor neterminat a inspirat trupa Taxi pentru a scrie, la trei zile de la incendiu, cea mai dureroasă melodie din aceste zile:
„Hei, ce faceţi? De fapt, ştiu, vă gândiţi la mine/ Staţi liniştiţi, m-a durut cam rău, dar acum mi-e bine./ Suntem toţi aici, lumea se poartă frumos, ne-au pus aripi noi./ Şi totul ar fi perfect, doar că ne e şi nouă dor de voi./ În rest e bine, sunt concerte rock peste tot şi se aude foarte clar, se aude fiecare cuvânt/ Şi băieţii cântă foarte, foarte, foarte tare pentru că doar aşa se aude mai încet răul de pe pământ./ Hei, ce faceţi? Mi-ar fi plăcut să faceţi mai demult ceva/ Nu de alta, dar eu chiar as fi vrut să mai stau cu voi vreo 50 de ani sau cam aşa./ Poate faceţi acum, poate faceţi măcar, nu ştiu, orice, poate începeţi măcar cu lucrurile mici./ Noi o să ne uitam la voi în fiecare zi, cuminţi, de aici./
Hei, ce faceţi?”
Eva Şimon

Comentarii

  1. Venituri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Va oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa puteti castiga imediat bani, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: locmunca.office@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu